reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Cat- ortopedzi zalecają by dziecko jak najwiecej leżało na brzuchu, bo to dobre dla bioderek; jednak z drugiej strony spanie na brzuchu nie jest zalecane z powodu nagłej smierci łóżeczkowej. Tyle teorii. A praktyka- moja Nadia śpi wyłacznie na brzuchu i w dzień i w nocy. Inaczej nie umie zasnąć

reklama
dzien doberek!

laski mam klopot od kilku dni strasznie twardnieja mi piersi od mleka nie moge ich laktatorem odessac widze ze nabrzmiale jak cholercia i takie grudki twarde pod skora czuje i jak je palcami naciskam to psika na pol kilometra a jak nie nacisne to wogole nie leci nic a one takie niewygodne ze szok ...maly cycka znowu nie chce a laktator tego nie wyciaga...nie sa czerwone tylkocieple... jak sobie je odetkac i jak temu zapobiegac?? macie jakies pomysly...zwariuje z tym:(( z gory dzieki za pomoc!

buziak, ciepły prysznic i rozmasuj grudki, a potem odciągaj szybko lub podaj małemu. Kup też kapustę, wsadź do lodówki, jak zrobi się zimna, to rozbij tłuczkiem, żeby sok puściła i połóż na piersi (omijając sutki, bo wysusza skórę).
Masuj sobie codziennie piersi, żeby nie było zastojów

Ja korzystałam z poradni laktacyjnej i tak- jesli masować to tylko baaardzo delikatnie zeby nie uszkodzić kanalików mlecznych, pomoże ciepły prysznic, potem możesz się pochylić i wiem ze to dziwnie zabrzmi ale pomachać piersiami tak żeby delikatnie się o siebie obijały, napewno pomoze kapusta tak jak pisała Koncia, nie ściągaj z piersi mleka do kńca tylko do momentu uczucia ulgi to bardzo ważne! inaczej cały czas będą produkowały tyyyyle mleka. Za 2 dni minie :)

u nas po 2 dniach jak nie było kupki to na trzeci dzień zdecydowałam się podać Espumisan w kropelkach - na ulotce pisało, że jest od 1 miesiąca. Podałam w ciągu dnia 3 dawki po 5 kropelek bezpośrednio do mleka które odciągnęłam (odciągam około 30ml do tego dodaję 5 kropelek, czekam żeby się odbiło i dalej już normalnie karmię). Jednocześnie podczas zmiany pieluchy biorę nóżki Basi, podkulam je pod brzuszek i jakby takimi okrężnymi ruchami lekko naciskam na brzuszek albo robię rowerek czyli jedną nóżkę prostuję a druga podgięta i zmiana - takie tam nasze zabawy ale pomogło.
Teraz jak już przez 1 dzień nie ma kupki i widzę specyficzny grymas na buzi Basi co oznacza że się męczy i bardzo by chciała sobie ulżyć to podaję 1 dawkę 5 kropelek i pomaga.

Helence bardzo wysypało buźkę, kaszka rzechodząca miejscami w czerwone plamy na czubku biała kropka, czy to możliwe, że z jedzenia??? podejrzewam seler i kakao...
- ile dni po zjedzeniu alergena może wychodzić wysypka?
- ile dni może sie utrzymywać?
- można to czymś smarować?

ola czy Ty te krosteczki u Gosi wiązałaś z jedzeniem? wypróbuję dziś po kąpieli emolium...

a co do brzuszkowych spraw to teraz pediatra zaleciła Biogaię i debridat - widzę poprawę:tak:

mi się wydaje że ta wysypka to nie jest alergiczna... z twojego opisu wynika że to potówki albo pokrzywka. na sr mówili żeby gazikiem przemyć ... i jeśli białe kropki nie znikną to oznacza że to pokrzywka i że samo przejdzie i nie należy nic z tym robić. Jeśli biała kropka zejdzie to sa to potówki i należy je przemywać. Tyle wiem ze szkoły rodzenia.

Madzik u nas te krostki wychodziły i znikały w ciagu dnia wiec to nie mogło byc od jedzenia,zaczełam ja cieniej ubierac i nie podkładam tetry pod buzke i przeszło.Teraz miała za uszami podobne,myslałam ze po czekoladzie ale Vetka pisała ze to za szybka reakcja po jednym dniu,no i teraz tez juz znikneły.Jak miała na twarzy to smarowałam wieczorem emulsja emolium,ładnie wygładzało.

Co zrobic zeby dziecku mniej pociła sie głowka? jak karmie Gosie i trzymam jej głowke na moim ramieniu to ma zaeaz potfornie spocona z tyłu głowke i kark,akurat tam ma najwiecej włosow;) da sie cos na to zaradzic?

reklama
Madzik- z twojego opisu nie wyglada to na krostki alergiczne, raczej na tradzik niemowlęcy lub potówki, a alergia wychodzi od 24-72h do 14 dni (np. po białkach mleka krowiego) od powtórnego kontaktu z alergenem, poprostu poczekaj
ola-spróbuj podkładac pieluszke tetrową po główkę, by nie leżała bezpośrednio na twojej ręce, bo wtedy szybciej sie poci. A jak sie spoci to poprostu wysusz włoski suszarką, my tak robimy zawsze po kapieli i czasem po spacerze, jak sie spoci

Do góry