reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Cat- ortopedzi zalecają by dziecko jak najwiecej leżało na brzuchu, bo to dobre dla bioderek; jednak z drugiej strony spanie na brzuchu nie jest zalecane z powodu nagłej smierci łóżeczkowej. Tyle teorii. A praktyka- moja Nadia śpi wyłacznie na brzuchu i w dzień i w nocy. Inaczej nie umie zasnąć

reklama
dzien doberek!

laski mam klopot od kilku dni strasznie twardnieja mi piersi od mleka nie moge ich laktatorem odessac widze ze nabrzmiale jak cholercia i takie grudki twarde pod skora czuje i jak je palcami naciskam to psika na pol kilometra a jak nie nacisne to wogole nie leci nic a one takie niewygodne ze szok ...maly cycka znowu nie chce a laktator tego nie wyciaga...nie sa czerwone tylkocieple... jak sobie je odetkac i jak temu zapobiegac?? macie jakies pomysly...zwariuje z tym:(( z gory dzieki za pomoc!

buziak, ciepły prysznic i rozmasuj grudki, a potem odciągaj szybko lub podaj małemu. Kup też kapustę, wsadź do lodówki, jak zrobi się zimna, to rozbij tłuczkiem, żeby sok puściła i połóż na piersi (omijając sutki, bo wysusza skórę).
Masuj sobie codziennie piersi, żeby nie było zastojów

Ja korzystałam z poradni laktacyjnej i tak- jesli masować to tylko baaardzo delikatnie zeby nie uszkodzić kanalików mlecznych, pomoże ciepły prysznic, potem możesz się pochylić i wiem ze to dziwnie zabrzmi ale pomachać piersiami tak żeby delikatnie się o siebie obijały, napewno pomoze kapusta tak jak pisała Koncia, nie ściągaj z piersi mleka do kńca tylko do momentu uczucia ulgi to bardzo ważne! inaczej cały czas będą produkowały tyyyyle mleka. Za 2 dni minie :)

u nas po 2 dniach jak nie było kupki to na trzeci dzień zdecydowałam się podać Espumisan w kropelkach - na ulotce pisało, że jest od 1 miesiąca. Podałam w ciągu dnia 3 dawki po 5 kropelek bezpośrednio do mleka które odciągnęłam (odciągam około 30ml do tego dodaję 5 kropelek, czekam żeby się odbiło i dalej już normalnie karmię). Jednocześnie podczas zmiany pieluchy biorę nóżki Basi, podkulam je pod brzuszek i jakby takimi okrężnymi ruchami lekko naciskam na brzuszek albo robię rowerek czyli jedną nóżkę prostuję a druga podgięta i zmiana - takie tam nasze zabawy ale pomogło.
Teraz jak już przez 1 dzień nie ma kupki i widzę specyficzny grymas na buzi Basi co oznacza że się męczy i bardzo by chciała sobie ulżyć to podaję 1 dawkę 5 kropelek i pomaga.

Helence bardzo wysypało buźkę, kaszka rzechodząca miejscami w czerwone plamy na czubku biała kropka, czy to możliwe, że z jedzenia??? podejrzewam seler i kakao...
- ile dni po zjedzeniu alergena może wychodzić wysypka?
- ile dni może sie utrzymywać?
- można to czymś smarować?

ola czy Ty te krosteczki u Gosi wiązałaś z jedzeniem? wypróbuję dziś po kąpieli emolium...

a co do brzuszkowych spraw to teraz pediatra zaleciła Biogaię i debridat - widzę poprawę:tak:

mi się wydaje że ta wysypka to nie jest alergiczna... z twojego opisu wynika że to potówki albo pokrzywka. na sr mówili żeby gazikiem przemyć ... i jeśli białe kropki nie znikną to oznacza że to pokrzywka i że samo przejdzie i nie należy nic z tym robić. Jeśli biała kropka zejdzie to sa to potówki i należy je przemywać. Tyle wiem ze szkoły rodzenia.

Madzik u nas te krostki wychodziły i znikały w ciagu dnia wiec to nie mogło byc od jedzenia,zaczełam ja cieniej ubierac i nie podkładam tetry pod buzke i przeszło.Teraz miała za uszami podobne,myslałam ze po czekoladzie ale Vetka pisała ze to za szybka reakcja po jednym dniu,no i teraz tez juz znikneły.Jak miała na twarzy to smarowałam wieczorem emulsja emolium,ładnie wygładzało.

Co zrobic zeby dziecku mniej pociła sie głowka? jak karmie Gosie i trzymam jej głowke na moim ramieniu to ma zaeaz potfornie spocona z tyłu głowke i kark,akurat tam ma najwiecej włosow;) da sie cos na to zaradzic?

reklama
Madzik- z twojego opisu nie wyglada to na krostki alergiczne, raczej na tradzik niemowlęcy lub potówki, a alergia wychodzi od 24-72h do 14 dni (np. po białkach mleka krowiego) od powtórnego kontaktu z alergenem, poprostu poczekaj
ola-spróbuj podkładac pieluszke tetrową po główkę, by nie leżała bezpośrednio na twojej ręce, bo wtedy szybciej sie poci. A jak sie spoci to poprostu wysusz włoski suszarką, my tak robimy zawsze po kapieli i czasem po spacerze, jak sie spoci

Do góry