reklama
madzikm
Mamy lutowe'07
czapeczkę zakładam bawełnianą, cienką i pewnie dopiero w lecie się pozbędę całkiem;-)
soki piję rozcieńczane z wodą z Herbapolu, smak każdy jaki dostępny
płatki jadam kukurydziane albo nestle frutina z jabłkami
banany jem już od dawna, jeden na 2/3 dni
patik u nas takie zachowanie przy piersi oznacza bolesne purki i bóle brzuszka, muszę przerwać, dać bobotic i jest spokój, można jeść dalej:-)
na ulewaniu się nie znam, wiem tylko, że w skrajnych przypadkach zalecany nutrition...
soki piję rozcieńczane z wodą z Herbapolu, smak każdy jaki dostępny
płatki jadam kukurydziane albo nestle frutina z jabłkami
banany jem już od dawna, jeden na 2/3 dni
patik u nas takie zachowanie przy piersi oznacza bolesne purki i bóle brzuszka, muszę przerwać, dać bobotic i jest spokój, można jeść dalej:-)
na ulewaniu się nie znam, wiem tylko, że w skrajnych przypadkach zalecany nutrition...
Do mam chłopców !
Jakich pieluszek używacie? Ja na początku kupiłam Pampers ale małe przyklajała się pupa do tej siatki i położna poleciłam mi Huggis. Mimo to mały często tak siusia, że nawet ubranka są mokre.
Czy u Was jest podobnie?
Jakich pieluszek używacie? Ja na początku kupiłam Pampers ale małe przyklajała się pupa do tej siatki i położna poleciłam mi Huggis. Mimo to mały często tak siusia, że nawet ubranka są mokre.
Czy u Was jest podobnie?
Mam jeszcze pytanie odnoście herbatki HIPP.
Karmię małego piersią, ale od kilku dni odczuwam ból żołądka. Dietę ma zróżnicowaną, dużo jem, małego często dostawam do piersi "na życzenie". Zastanawiam się nad pipijanie herbatki HIPP ułatwiającej trawienie albo z kopru włoskiego.
Czy któraś z Was miała podobne problemy i popijała z któraś w herbatek?
Karmię małego piersią, ale od kilku dni odczuwam ból żołądka. Dietę ma zróżnicowaną, dużo jem, małego często dostawam do piersi "na życzenie". Zastanawiam się nad pipijanie herbatki HIPP ułatwiającej trawienie albo z kopru włoskiego.
W związku z wykonywaniem badań usg bioderek wklejam opis jaki powinien byc dołączony do wyniku i jego wyjaśnienie:
W badaniu USG obrazy stawów biodrowych zostały podzielone przez Grafa na kilka typów rozwojowych:
W przypadku wykrycia nieprawidłowości w badaniu klinicznym lub stwierdzeniu biodra typu IIa w obrazie USG stawu (podczas pierwszego badania USG) lekarz wykonuje badanie kontrolne po 6 tygodniach.
Jeśli w badaniu kontrolnym biodra są prawidłowe (zarówno w badaniu klinicznym, jak i w USG) nie ma konieczności dalszej kontroli.
Jeśli w kontrolnym badaniu brak poprawy, lekarz zaleci leczenie - szelki Pavlika lub poduszkę Frejki i ponowną kontrolę po 6 tygodniach.
Jeśli już podczas pierwszego USG lekarz stwierdzi biodra dysplastyczne (obraz USG biodra typu > IIb) natychmiast rozpocznie leczenie zachowawcze i co 6 tygodni konieczna będzie kontrola.
W przypadku wykrycia fizjologicznej dysplazji (typ IIa) lekarz zaleci stosowanie profilaktyki polegającej na utrzymywaniu kończyn dolnych dziecka w zgięciu w stawach biodrowych powyżej 90 stopni i w jednoczesnym odwiedzeniu do około 50 stopni. Taka pozycja zapobiega przemieszczaniu się głowy kości udowej względem panewki i zapewnia prawidłowe kształtowanie stawu oraz jego stabilność. Podczas noszenia noworodka, rodzice powinni tak układać dziecko, by jego nóżki szeroko obejmowały biodro lub brzuch rodzica. Lekarz też może zalecić szerokie pieluchowanie, tak by nóżki były zgięte w stosunku do tułowia i odwiedzione - w pozycji żabki. Pomocne są w tym pieluchy tetrowe.
W badaniu USG obrazy stawów biodrowych zostały podzielone przez Grafa na kilka typów rozwojowych:
- Typ Ia i Ib to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego.
- Typ IIa to biodro niedojrzałe, ale nie wymagające leczenia. Dotyczy około 20% noworodków. Musi być kontrolowane w kolejnych tygodniach, gdyż (w zależności od czynników zewnętrznych) część bioder tego typu samoistnie się poprawia, a pozostałe stają się biodrami dysplastycznymi: typ IIa przed 3. miesiącem życia, typ IIb po 3. miesiącu życia.
- Typ IIc to dysplazja zagrożona przemieszczeniem, od tego typu zaczynają się biodra nieprawidłowe.
- Typ d jest stawem niestabilnym, biodrem dysplastycznym z decentracją głowy kości udowej.
- Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte.
- Typ IV to biodro zwichnięte.
W przypadku wykrycia nieprawidłowości w badaniu klinicznym lub stwierdzeniu biodra typu IIa w obrazie USG stawu (podczas pierwszego badania USG) lekarz wykonuje badanie kontrolne po 6 tygodniach.
Jeśli w badaniu kontrolnym biodra są prawidłowe (zarówno w badaniu klinicznym, jak i w USG) nie ma konieczności dalszej kontroli.
Jeśli w kontrolnym badaniu brak poprawy, lekarz zaleci leczenie - szelki Pavlika lub poduszkę Frejki i ponowną kontrolę po 6 tygodniach.
Jeśli już podczas pierwszego USG lekarz stwierdzi biodra dysplastyczne (obraz USG biodra typu > IIb) natychmiast rozpocznie leczenie zachowawcze i co 6 tygodni konieczna będzie kontrola.
W przypadku wykrycia fizjologicznej dysplazji (typ IIa) lekarz zaleci stosowanie profilaktyki polegającej na utrzymywaniu kończyn dolnych dziecka w zgięciu w stawach biodrowych powyżej 90 stopni i w jednoczesnym odwiedzeniu do około 50 stopni. Taka pozycja zapobiega przemieszczaniu się głowy kości udowej względem panewki i zapewnia prawidłowe kształtowanie stawu oraz jego stabilność. Podczas noszenia noworodka, rodzice powinni tak układać dziecko, by jego nóżki szeroko obejmowały biodro lub brzuch rodzica. Lekarz też może zalecić szerokie pieluchowanie, tak by nóżki były zgięte w stosunku do tułowia i odwiedzione - w pozycji żabki. Pomocne są w tym pieluchy tetrowe.
Ostatnia edycja:
A co do czapeczek - zakładam bawełnianą, jak jest powyżej 20 stopni (a było tak raz- cieniutka bawełniana) a pewnie w czerwcu pozbedziemy się czapeczki bo w gondoli i tak wiac nie bedzie a nie chcę by sie małej główka pociła. Wiekszy problem z poceniem będa miały mamy "kudłaczków" i pewnie szybciej pozbeda się czapeczek bo dziecko nie może sie w niej pocić bo wtedy zamias chronic naraża dziecko na przeziebienie lub co gorsza zapalenie ucha.
Sorry, ze tak post pod postem ale chciałam wyeksponowac ten opis usg bioderek
Sorry, ze tak post pod postem ale chciałam wyeksponowac ten opis usg bioderek
truskawkaM
Zaangażowana w BB
Do mam chłopców !
Czy u Was jest podobnie?
ja miałam z huggisami identycznie przebierałam małego 3x dziennie nie licząc kąpieli naszczescie te pieluszki się skończyły, teraz jestem na pieluszkach GaGa i mamy spokoj
Mam jeszcze pytanie odnoście herbatki HIPP.
ja popijam zwykła herbatkę z kopru włoskiego z apteki, z HIPPa pije herbatkę na laktacje ona tez ma dodatek kopru włoskiego,a małemu podaje herbatek z kopru HIPP ale mi nie smakuje
reklama
u mnie z ulewaniem jest to samo.Po karmieniu piersią maluszek zawsze ulewa czasem dużo,czasem tylko trochę,a po butli prawie wcale.
miki ja używam pampersów i jestem zadowolona
co do czapeczek to zakładam Jamiemu cienka bawełnianą tak by uszka były zakryte
z kolei chrupki na mleko jadłam zwykle kukurydziane ale odkąd przeszłam na dietę bezmleczna całkiem je odstawiłam
miki ja używam pampersów i jestem zadowolona
co do czapeczek to zakładam Jamiemu cienka bawełnianą tak by uszka były zakryte
z kolei chrupki na mleko jadłam zwykle kukurydziane ale odkąd przeszłam na dietę bezmleczna całkiem je odstawiłam