reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

madzikm i ten Bobotical od razu działa, że po podaniu kropelek od razu zaczyna normalnie jeść? Zosia wczoraj po kąpieli piła z piersi, a z butli dostała odciągniete 125 ml około 23, (przy butli nie było żadnego prężenia się ) zasnęła twardo znowu około 1 ale mieliśmy gości a ona była przy mnie w wózku, więc pewnie towarzystwo ją wybudzało, jak już wywaliłam braci do łożek to zasnęła normalnie i obudziła się o 6:tak: moje piersi myślałam że eksplodują:-D kupię te kropelki i wypróbuje...

soków prawie w ogóle nie pijam, tylko wodę, herbatki owocowe, laktacyjną i zbożówkę;-) płatków kukurydzianych ani innych też nie...
czapeczkę też cienką zakładamy, a jak przyjdzie ciepło to zrezygnujemy, chyba że przy wiaterku będę zakładać bawełniana opaskę na uszka albo cienką chustkę

mam pytanie czy przy karmieniu piersią można sobie pozwolić na słabą kawę? np. tuż po karmieniu? bo ostatnio skusiłam się na kawusię ale zaczynam mieć wątpliwosci:baffled:

reklama
ja piję po karmieniu kawę rozpuszczalną z mlekiem

jak dam te krople to odkładam na chwilę do łóżeczka, ona coś tam pokwęka, biorę do karmienia tak po 15 minutach i już jest spokój:)
nie bobotical a bobotic

wiesiu to co sugerujesz ze moze mu moje mleko nie odpowiadac czy ze mleko jest ok tylko maly z piersi nie umie jesc i je byt lapczywie i temu odciagac i do butli dawac?? zaciekawilo mnie to teraz:szok::baffled::confused:

patik - co do kawy to ja casami pilam ale w filizance rozpuszczalna z jednej lyzeczki z mlekiem ale malemu sie potem kimac nie chcialo i przeszlam na bezkofeinowa;p i jest ok:):-)

Ostatnia edycja:
Mam pytanie jak karmię Wiktorka pół piersią pół butelką to czy muszę podawać mu jakieś herbatki? Bo podobno po miesiącu dziecko się przepaja. A nawet jeśli to nie wiem co bym mogła mu podawać.

Mam pytanie jak karmię Wiktorka pół piersią pół butelką to czy muszę podawać mu jakieś herbatki? Bo podobno po miesiącu dziecko się przepaja. A nawet jeśli to nie wiem co bym mogła mu podawać.

nie wiem czy przy butli konieczne jest podawanie herbatki, bo przy cycu na pewno nie trzeba... ale jak coś to są herbatki z kopra włoskiego np Hipp-a (po 1tygodniu życia). Ta herbatka ułatwia też troszkę trawienie.

Ancia, nie musisz, a możesz, ale konieczności nie ma. Co innego jak macie problemy z brzuszkiem, to wtedy herbatka może pomóc, a nie musi i trzeba sięgnąć po silniejsze środki. Według nowych zaleceń dzieci się nie przepaja, bo mleko im wystarczy. A i tak zrobisz jak zechcesz, ciągle zalecają coś innego ;)

nie wiem czy przy butli konieczne jest podawanie herbatki, bo przy cycu na pewno nie trzeba... ale jak coś to są herbatki z kopra włoskiego np Hipp-a (po 1tygodniu życia). Ta herbatka ułatwia też troszkę trawienie.

Futrzaczku nam położna nakładła do głowy, że do 6 miesiąca nie trzeba dopajać, bo szkoda obciążać nerki dziecku, ale.. ona jest bardzo pro-piersiowa i sama miałam okazję się przekonać, że czasem herbatka to super sprawa! Jasiek 2 dzień nie zrobił kupki, ale nie bolał go brzuszek, za to ciągle otwierał pyszczek do jedzenia, smoka nie chciał i była akurat u mnie kumpela (ta, która mnie poratowała radami o cyckach jak byłam w szpitalu) i kazała dać mu herbatke, bo najwidoczniej chciał pić, a nie jeść ;) I nie dość, że wyduldał 60tkę herbatki rumiankowej, z mega uśmiechem se beknął, to po chwili zrobił taką kupę, że ledwie się w pieluszce mieściła ;)

muszę się z toba zgodzić:-) my raz na jakiś czas podajemy herbatkę ... ale tylko jak instynktownie czujemy że potrzebna:-) a nie na przykład po każdym karmieniu bo to chyba jest przepajanie jak dajemy herbatkę kilka razy na dobę (tak przynajmniej robiła moja kumpela... że po każdym jedzeniu bo mówiła że mleko z piersi jest jak drugie dane i trzeba przecież popić...). Zresztą teraz jak będzie gorąco to penwie nie raz nasze malce będą spragnione ... Tak więc wedle starej zasady...wszystko z głową i rozsądnych ilościach!

reklama
To teraz niby uczą, że pierwsze mleko z piersi zaspokaja pragnienie, a dalej jest bardziej treściwe i dlatego trzeba karmić do końca.
Ale przy tych upałach to już się zastanawiałam czy chociaż wody nie dać... bo np wodę koperkową chętnie wypija, a wcześniej herbatki nie tykał...ale tej wody to tylko łyżeczka, więc sama nie wiem :-) może też spróbuję go napoić herbatką. Bo co jeśli chce się takiemu maluchowi pić, a mlekiem się tylko zapycha? Szczególnie na modyfikowanym.

futrzak
, pisałam ci ostatnio o piłowaniu paznokietków. Koleżanka mi odradziła, bo się mogą od tego rozdwajać. Podobno u kosmetyczki ładnie i szybko można obciąć i wtedy wpada się z wózkiem, to maluch sobie śpi i jest łatwiej. Ja mojego nie chcę obudzić i się boję, bo i tak za mało śpi... Ale już mu odrosły i muszę coś zrobić! Może dziś po kąpieli się za to zabiorę, jak już sobie zaśnie...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry