reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Vetka, dzięki-przekonałaś mnie:-) Jeszcze przemyślę te pneumokoki, a z ospą dam sobie spokój. Też słyszałam,że dzieci dużo lepiej przechodzą ospę niż dorośli.

reklama
spring ja starszaka nie szczepiłam na nic dodatkowego. Od roku chodzi do przedszkola i żadnej choroby zakaźnej jeszcze nie przyniósł. Bartka też nie będę szczepić na żadne pneumokoki, meningokoki czy rota wirusy, a ospę uważam jak Vetka lepiej żeby dziecko przeżyło w dzieciństwie, bo potem bardzo ciężko się przechodzi.

Spring nie wiem, czy jest sens, ale powiem jak u nas.. my ostatecznie zdecydowaliśmy się na szczepienie pneumo i meningo za radą pediatry, z racji tej pseudochorby genetycznej Jaśka, tylko, że pneumo mamy z sanepidu za free, bo to przewlekłe schorzenie i wtedy dają, zostało nam meningo do płacenia 3x 130zł.

Pediatra wspominała mi na środowym szczepieniu, że pneumokoki maja być darmowe od września. Ale co z tego wyjdzie się zobaczy...

Dziewczyny, mam pytanie, czy wiecie coś o tym, że spanie niemowlaka na boku jest niezdrowe dla jego rozwijającego się kręgosłupa? Ostatnio koleżanka mnie nastraszyła, że ktoś jej tak mówił. Tak powstają plotki, dlatego może Wy coś słyszałyście na ten temat. Bo noworodki na boku to rozumiem, ale czy z każdym kolejnym miesiącem może to szkodzić? Maja ostatnio zasypia na boku chętniej niż na plecach, albo po zaśnięciu na plecach przekręca i śpi do rana na boku.

spring - na temat szczepień nie będę się wymądrzać wiem tylko że moja przyjaciółka szczepiła przeciw ospie a jej mała (2,5latek) i tak zachorowała:-)

reklama
Dziewczyny, mam pytanie, czy wiecie coś o tym, że spanie niemowlaka na boku jest niezdrowe dla jego rozwijającego się kręgosłupa? Ostatnio koleżanka mnie nastraszyła, że ktoś jej tak mówił. Tak powstają plotki, dlatego może Wy coś słyszałyście na ten temat. Bo noworodki na boku to rozumiem, ale czy z każdym kolejnym miesiącem może to szkodzić? Maja ostatnio zasypia na boku chętniej niż na plecach, albo po zaśnięciu na plecach przekręca i śpi do rana na boku.
Skoro dziecko samo wybiera tę pozycję to znaczy że mu tak wygodnie. i pierwsze słysze by spanie na boku było szkodliwe

Do góry