reklama
spring ja starszaka nie szczepiłam na nic dodatkowego. Od roku chodzi do przedszkola i żadnej choroby zakaźnej jeszcze nie przyniósł. Bartka też nie będę szczepić na żadne pneumokoki, meningokoki czy rota wirusy, a ospę uważam jak Vetka lepiej żeby dziecko przeżyło w dzieciństwie, bo potem bardzo ciężko się przechodzi.
Spring nie wiem, czy jest sens, ale powiem jak u nas.. my ostatecznie zdecydowaliśmy się na szczepienie pneumo i meningo za radą pediatry, z racji tej pseudochorby genetycznej Jaśka, tylko, że pneumo mamy z sanepidu za free, bo to przewlekłe schorzenie i wtedy dają, zostało nam meningo do płacenia 3x 130zł.
krowkabordo
Fanka BB :)
Pediatra wspominała mi na środowym szczepieniu, że pneumokoki maja być darmowe od września. Ale co z tego wyjdzie się zobaczy...
spring
Szczęścia dwa :)
Pediatra wspominała mi na środowym szczepieniu, że pneumokoki maja być darmowe od września. Ale co z tego wyjdzie się zobaczy...
Oooo? To byłabym w szoku
To byłoby mi bardzo na rękęPediatra wspominała mi na środowym szczepieniu, że pneumokoki maja być darmowe od września. Ale co z tego wyjdzie się zobaczy...
Dziewczyny, mam pytanie, czy wiecie coś o tym, że spanie niemowlaka na boku jest niezdrowe dla jego rozwijającego się kręgosłupa? Ostatnio koleżanka mnie nastraszyła, że ktoś jej tak mówił. Tak powstają plotki, dlatego może Wy coś słyszałyście na ten temat. Bo noworodki na boku to rozumiem, ale czy z każdym kolejnym miesiącem może to szkodzić? Maja ostatnio zasypia na boku chętniej niż na plecach, albo po zaśnięciu na plecach przekręca i śpi do rana na boku.
futrzakowa
yea! to ja!
spring - na temat szczepień nie będę się wymądrzać wiem tylko że moja przyjaciółka szczepiła przeciw ospie a jej mała (2,5latek) i tak zachorowała:-)
reklama
Skoro dziecko samo wybiera tę pozycję to znaczy że mu tak wygodnie. i pierwsze słysze by spanie na boku było szkodliweDziewczyny, mam pytanie, czy wiecie coś o tym, że spanie niemowlaka na boku jest niezdrowe dla jego rozwijającego się kręgosłupa? Ostatnio koleżanka mnie nastraszyła, że ktoś jej tak mówił. Tak powstają plotki, dlatego może Wy coś słyszałyście na ten temat. Bo noworodki na boku to rozumiem, ale czy z każdym kolejnym miesiącem może to szkodzić? Maja ostatnio zasypia na boku chętniej niż na plecach, albo po zaśnięciu na plecach przekręca i śpi do rana na boku.