reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

DWULATEK PRZY PIERSI

Oj .... bo mi się wydaje, że naturalne i piękne jest karmienie do momentu, kiedy maluszkowi jest to fizjologicznie potrzebne ... a potem to zaczyna się poprostu jakas chora sytuacja ... przecież 2 czy 3 latek nie najada się mlekiem mamy ... poza tym to są całkiem duże dzieciaczki i stosują sobie mały terrorek ...
Dla mnie roczny maluch to wystraczający etap na koniec cycowania ..
Zarówno u mnie jak i u znajomych, które mniej więcej wtedy kończyły z cycem obyło się bez problemów. Weszły nowe smaki, inne formy czułości ... większa aktywność maluszka i to taki wydaje się moment naturalny na koniec ...
Te dzieciaczki co w wieku 3 lat wiszą na cycu dla zasady już zrobią sajgon przy odstawieniu i same nie zrezygnują bo to forma kontroli i pewności uczucia mamy .... trzeba wypracować nowy system dawania poczucia bezpieczeństwa ...
Ale się opisałam ... takie mam przemyślenia ...
Ale Bruno jeszcze śpi a ja sobie śniadankuję i klikam .... pozdrawiam mamy !!

reklama
Tez jestem za skończeniem wtedy kiedy nie ma to sensu fizjologicznego - ja skonczyłam w 10 miesiącu na dobre . Po wprowadzeniu posiłków po 7 miesiącu i zastapieniu prawie wszystkich posiłków, prócz 1 i tak nie miało to żadnego wpływu "magicznego" na dzieco.

Ba,mleko coś daje tylko to 6 miesiąca - potem to tylko przyzwyczajenie i faza przejścia na stałe wartościowsze posiłki.

Nie potepiam, ale kompletnie nie popierami mam karmiących do 2 roku - po co? chyba tylko dla siebie - bo wiem, jakie to trudne psychicznie dla mam - nie obyło się od tęsknoty za karmieniem i u mnie. Ale zapewniam was, że dzieci mniej tęsknią niż wy :-)

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby karmić "dla zdrowia" minimum do ukończenia drugiego roku życia, ale zawsze znajdzie się ktoś "lepiej wiedzący" od najtęższych głów tego świata w dziedzinie fizjologii i zdrowia ;-)

Ja tam bardziej ufam WHO, niż mamom z forum, które twierdzą że "nie ma sensu fizjologicznego". Dlatego karmię, jak należy :tak:

Jak ktoś WHO nie ufa, bo ma inne autorytety, no to karmi krócej.

A niektórzy się w ogóle niczym nie przejmują :-D I żyją ;-)

Kwestia wyboru i światopoglądu :tak: Nie ma co się podniecać ;-)

ja karmilam tylko miesaic i wierzylam sobie samej i malej ;-) kazdy karmi do takiego moemntu kiedy uwaza to za stosowne ;-)
agnieszka a jakby to cale WHO zalecało do 3 4 roku zycia tez bys karmila daj spokoj kobieto!!! :tak:

No sorry, trochę niekonsekwentna jesteś w swojej wypowiedzi. Niby stwierdzasz, że każdy karmi ile uważa, a potem coś piszesz na temat karmienia do 3 roku życia, że "nie teges" jest.

To tak jak księża, którzy mówią "co łaska, ale nie mniej niż 50zł".

To tak samo Ty.
"Każda karmi ile chce, byle mniej niż 3 lata".

Będę karmiła tyle, ile nam będzie to sprawiało przyjemność.
Nauka i aktualny stan wiedzy jest za "długodystansowcami" w tej kwestii, więc obawiać się nie muszę. Minimum 2 lata, górna granica nieokreślona - tak mówi współczesna nauka.

WHO zaleca, a nie nakazuje, to mój wolny wybór, że chcę dać dziecku to, co najlepsze, według aktualnego stanu wiedzy.

Jak Ty zadecydowałaś inaczej - no to Twoja wolna wola, nie?

Ciekawe, jakbyście się obrzydzone czuły widząc (np. na zdjęciu) całkiem popularny w krajach zachodnich Tandem Feeding ;-) Pewnie byście tu wymiotowały jedna przez drugą ;-)

Nie wiem skąd w Polakach taki brak tolerancji.

Nie wiem czemu w matkach karmiących mlekiem modyfikowanym jest tyle nienawiści do matek karmiących piersią.

Tak długo, jak dziecko butelkowe ma otrzymywać mleko modyfikowane, tak długo dziecko karmione piersią ma prawo otrzymywać mleko matczyne, i nikogo to nie powinno dziwić, to logiczne i proste.

Nikt moich piersi oglądać nie musi, starsze dziecko karmi się rano i przed snem, w domowym zaciszu, nikogo tym widokiem nie urażę, na pewno. No, może męża, ale mój mąż jest absolutnym zwolennikiem karmienia piersią, więc tylko zachęca do kontynuacji karmienia.

Peace, laski, co? Wyluzujcie, dajcie żyć człowiekowi.

Czemu nie możemy sobie egzystować po prostu obok siebie? Jako matki powinnyśmy się trzymać w kupie, a nie jechać po sobie z powodu tego, czy się mleko podaje z cyca, czy z gumowego smoczka. No ;-)

Dajcie spokój, dobra?

Co Wam da wlepianie tego, frajdę macie?
Nie macie ciekawszych tematów?

Może podebatujemy nad wpływem bisfenolu A i nonylofenolu z butelek z tworzywa na zdrowie niemowląt?

ja sie ciesze ze piersia nie karmilam z mojego wlasnego wyboru i guzik mnie obchodzi co na mnie napiszecie a 2 przy cycy to juz wygoda mamuski bo przeciez nie dziecka wina....

Wiekszej pierdoly dawno juz nie czytalam :baffled::confused: Kazdy karmi dziecko tyle ile chce.... Ty nie chcialas Twoja sprawa...... a jak ktos karmi do 2 lat, to jakas kara powinna za to byc... bo jak jest wina to i kara :baffled::baffled::baffled::baffled: Nastepnym razem pomysl zanim napiszesz .....

reklama
Dajcie spokój, dobra?

Co Wam da wlepianie tego, frajdę macie?
Nie macie ciekawszych tematów?

Może podebatujemy nad wpływem bisfenolu A i nonylofenolu z butelek z tworzywa na zdrowie niemowląt?
No co ty Aga :szok:
Po prostu wkleiłam ten filmik by oczyścic atmosferę :cool2:;-)
Chyba byś nie karmiła dziecko do 8 roku życia,co nie?
Ja wcale nie powiedziałam,ze karmienie dziecka do 3 roku życia jest złe,ale ośmio letnie dziecko,które mówi,że NIGDY nie przestanie ssac cycka? No jesli znalazlo się na Youtube to musi byc niesamowite lub tym bardziej niecodzienne:blink:

Ostatnia edycja:
Do góry