Nie, z Opolszczyzny.Jesteś ze Śląska? Nigdzie indziej nie spotkałam się z nazywaniem dziadka opą
Też mamy gwarę.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nie, z Opolszczyzny.Jesteś ze Śląska? Nigdzie indziej nie spotkałam się z nazywaniem dziadka opą
Ja też z opolskiego Tak ujęłam że Śląsk bo jak ktoś pyta skąd jesteśmy to mąż mówi że Śląska a ja że z Opolszczyzny i zawsze marudzi że to przecież też na ŚląskuNie, z Opolszczyzny.
Też mamy gwarę.
Ramoneskę skóropodobną i dresy w Primarku. Ale były spoko promki dla facetów więc mężowi kupiłam kurtkę zimową za grosze, buty wiosenne, jeansy i koszulę.@Brownie1992 co sobie kupiłaś?
Ja tam nie jestem mega przywiązana do terytorium, ale wkurza mnie to, że Ślązacy z Górnego Śląska traktują Śląsk Opolski po macoszemu, jakby go nie było.Ja też z opolskiego Tak ujęłam że Śląsk bo jak ktoś pyta skąd jesteśmy to mąż mówi że Śląska a ja że z Opolszczyzny i zawsze marudzi że to przecież też na Śląsku
Jak poznałam mojego Męża to też mówił gwarą. Ja nie mimo że rodzice, dziadkowie itd wszyscy mówią. Mąż się przy mnie zmienił jezeli chodzi o gwarę ale jak widzimy się z kimś kto mówi po Śląsku to od razu mu się odmienia.Ja tam nie jestem mega przywiązana do terytorium, ale wkurza mnie to, że Ślązacy z Górnego Śląska traktują Śląsk Opolski po macoszemu, jakby go nie było.
I generalnie w Polsce nie wiedzą, że w opolskim jest gwara, znają tylko Śląsk.
I z tego powodu podkreślam, że z Opolszczyzny.
Poza tym to nawet gwarą nie potrafię mówić .
Za to mój mąż mówi tylko po śląsku- dla niego śląski to język ojczysty.
Wiem, że wczoraj był temat, ale przy okazji trasy do pracy na RMF Classic puścili genialną piosenkę Mufka Jaggera z serialu „Kulawe konie”.a właśnie jakies seriale polecacie ? Ale nie romanse, komedie itp. Bardziej kryminalne, detektywistyczne, psychologiczne, narkotykowe coś takiego aktualnie kończyny "Lupin"
w weekendy o 6 wstaje tylko z migrena, na szczęście nie dziśDzień dobry @Bolilol czy w weekendy też wstajecie o 6? Ja zaraz jadę po świeże bułeczki, na zakupy i jak wrócę to caaały dzionek jeszcze przede mną będzie. Miłej soboty
czemu nie z własnej woli?Niestety tez o 6, ale nie z właśnie woli Dobrej sobotki
no i to są zakupy!Ramoneskę skóropodobną i dresy w Primarku. Ale były spoko promki dla facetów więc mężowi kupiłam kurtkę zimową za grosze, buty wiosenne, jeansy i koszulę.