reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Drugi miesiąc roku mamy, drugie kreski wysikamy! 🤰🍾🥂

reklama
Ja też z opolskiego 😀 Tak ujęłam że Śląsk bo jak ktoś pyta skąd jesteśmy to mąż mówi że Śląska a ja że z Opolszczyzny i zawsze marudzi że to przecież też na Śląsku 😜
Ja tam nie jestem mega przywiązana do terytorium, ale wkurza mnie to, że Ślązacy z Górnego Śląska traktują Śląsk Opolski po macoszemu, jakby go nie było.
I generalnie w Polsce nie wiedzą, że w opolskim jest gwara, znają tylko Śląsk.
I z tego powodu podkreślam, że z Opolszczyzny.

Poza tym to nawet gwarą nie potrafię mówić 😝.
Za to mój mąż mówi tylko po śląsku- dla niego śląski to język ojczysty.

Ja tam nie jestem mega przywiązana do terytorium, ale wkurza mnie to, że Ślązacy z Górnego Śląska traktują Śląsk Opolski po macoszemu, jakby go nie było.
I generalnie w Polsce nie wiedzą, że w opolskim jest gwara, znają tylko Śląsk.
I z tego powodu podkreślam, że z Opolszczyzny.

Poza tym to nawet gwarą nie potrafię mówić 😝.
Za to mój mąż mówi tylko po śląsku- dla niego śląski to język ojczysty.
Jak poznałam mojego Męża to też mówił gwarą. Ja nie mimo że rodzice, dziadkowie itd wszyscy mówią. Mąż się przy mnie zmienił jezeli chodzi o gwarę ale jak widzimy się z kimś kto mówi po Śląsku to od razu mu się odmienia.
Mnie najbardziej śmieszy jak ktoś kto cały czas jej używa stara się do mnie mówić czystą polszczyzną. A przecież mówię że ich rozumiem bo się w takim domu wychowałam

a właśnie jakies seriale polecacie ? Ale nie romanse, komedie itp. Bardziej kryminalne, detektywistyczne, psychologiczne, narkotykowe coś takiego 😀 aktualnie kończyny "Lupin"
Wiem, że wczoraj był temat, ale przy okazji trasy do pracy na RMF Classic puścili genialną piosenkę Mufka Jaggera z serialu „Kulawe konie”.
Zaczęłam czytać o tej produkcji i chyba zacznę oglądać- dobrzy aktorzy grają, dobre oceny, świetna muzyka.
Serial szpiegowski.

reklama
Do góry