reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości naszych Maluszków....

Mamomarcela rzeczywiście z tym zrastaniem się ciemiączka jest różnie, ja od poczatku podaje małemy tylko jedną kropelkę witaminy a ono już sie prawie zrosło...Nie wiem co Ci poradzić ale może przez jakiś czas podawaj Marcelowi zwiększoną dawke i kontroluj czy to zrastanie troche sie poprawiło.

reklama
Mamomarcela ja od swojego poprzedniego lekarza słyszałam że właśnie żeby ciemiączko szybciej zarastało zwiększa się dawkę wit d3.Przemkowi dobrze zarasta więc daję mu nadal jedną kropelkę

Ja Filipowi daję od początku 1 kropelkę Vigantolu (D3) a ciemiączko ma 1,0 x 1,0 a nasza pediatra powiedziała, że ma czas do 18-tego miesiąca żeby się zrosnąć.

IGOR TEŻ MA DUŻE CIEMIĄCZKO , OKOŁO 1,5 CM NA 1,5 CM
ALE SPOKO MA CZAS NA ZAROŚNIĘCIE:-) DOSTAJE 2 KROPLE DEVIKAPU
ROYANNO - NAPEWNO MACIUŚ DOGONI RÓWIEŚNIKÓW:tak: KAŻDY MA SWÓJ CZAS, ROZUMIEM TWÓJ NIEPOKÓJ ALE ZOBACZYSZ DO ROKU SIĘ WSZYSTKO UNORMUJE :tak: KUZYNKA MĘŻA URODZIŁ SYNKA Z MAŁYM NAPIĘCIEM MIĘŚNIOWYM , REHABILITOWALI GO I PO ROCZKU JEGO ROZWÓJ FIZYCZNY NIE ODBIEGAŁ OD NORMY
WIĘC NAPEWNO I MACIUŚ PODGONI:tak: TYLKO CIERPLIWIE ĆWICZCIE A BĘDZIE OKI POWODZENIA

MAMOMARCELA nie wiem czy kojarzysz ale my miałyśmy przejścia z ciemiączkiem - tyle, ze u nas było ono za małe - co prawda teraz jest wszystko ok no i jeździliśmy do CZD i nam powiedzieli, ze znacznie iększa krzywda sie może dziecku stać jak jest za duża dawka wit D3 podawana, bo wtedy upośledzana jest praca nerek i generalnie nie jest za dobrze. A nasza pediatra to nam w ogóle powiedziała, że według najnowszych Amerykańskich badań to ilośc wit D3 nie ma wpływu na zarastanie ciemiączka. Ja bym taką dawkę jeszcze skonsultowała z innym pediatrą tym bardziej, że jest tak jak dziewczyny piszą - ciemiączko powinno się zarastac do 1,5 roku

Mój Dominiczek też ma dość duże ciemiączko ale lekarz powiedział, że jeszcze z rok to się może zarastać. Ja daję mu tylko Cebion multi. Tam też jest wit D3. A dzisiaj czytałam, że jak się daje odżywki dzieciom to nie trzeba już dawać bo tam są odpowiednie witaminy. I też tak jak pisała Mju trzeba uważać żeby nie przedawkować bo tak jak niedobór tak i nadmiar tej witaminy szkodzi.

Ja daję 2 krople Vigantolu. Racja że w Cebionie, Mleku i kaszkach jest tez witamina D3.Mnie niedługo się kończy pójdę żeby zbadał małą i sprawdził.

A Oliwka nadal ma ten straszny katar, przez kilka dni byl nawet z krwia :-( ale teraz juz pwoli przechodzi a trwa to juz tydzien :szok: Na szczescie nie ma przy tym goraczki, gardelko czyste i osluchowo rowniez :tak: Mala juz raz miala taki katar i chyba jest to wirusowe :wściekła/y: Na szczescie mozemy a nawet musimy wychodzic na dwor bo swieze powietrze jest lepsze na katar niz takie w domu.

Ala też ma katar, aż momentami jej tak furczy w tym nochalu. Ja do lekarza z nia nie jadę bo wiem co by nam przepisała, więc tylko zakraplam jej Nasivinem. Mam nadzieję, że za kilka dni jej przejdzie, Oliwce życzymy zdrówka.:tak: ;-) :-)

reklama
Wasze dzieci maja katar a mój WOjtek nie ma kataru a od czasu mojej chproby gdy je cyca to mu nieźle w nosie furczy:-( nie wiem czy to nie jest jakaś alergia.
W dodatku wczoraj tarł na spacerze z nianią lewe oczko a po południu zrobiła mu się tam taka wysypka z opuchlizną:-( :-( :szok: :-( nie wiem czy to reakcja na słoneczko????martwie się bardzo i nie wiem czy iść z tym d lekarza czy czekać aż samo przejdzie:baffled: :szok: poza tym w poniedziałek mamy szczepienie i może wtedy lekarz coś powie?
bu.........

Do góry