reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości naszych maluszków - jak sobie z nimi radzić?

Czy którejś z Was dziecko ma zielonkawe kupki i nie chodzi mi o takie, które się utlenią, bo leżą dłużej w pieluszce. Ala ciągle ma zielone te kupy. Lekarka kazała odstawić herbatki laktacyjne i mleko. Odstawiłam najpierw herbatki i dalej zielone. Mleka używam tyle co do porannej kawy. Powiedziała o mleku, ale może powinnam w ogóle nabiał odstawić??? Sama już nie wiem.

reklama
Moja też ma zielone. Takie jakby zielone drobinki. Ale nie zawsze i nie wiem od czego to. Mówiłam to lekarce, ale nie kazała nic z tym robić.

catelin -- jak kładziesz Klare na ramię.. to maluj kółka dłonią według wskazówek zegara na pleckach lub poklep po pleckach , przewieszaj przez ramię tzn. by główka była dalej niz twoj bark (bark małej do Twojego barku ) , ja czesto jeszcze jak kłade Kube na lewe ramię to prawą ręką przytrzymuje plecki a lewą podnoszę dupcię do góry tak do lini prostej.. zawsze którys z Tych sposobów powoduje głosny bek:) powodzenia

gogi -- taka ilosc mleka tez moze uczulac.. u mnie własnie mleko do kawy uczuliło kiedys Tomka.. bo ja prawie bezmleczna jestem :)

monia-t nam wczoraj odpadl pepek, dobrze ze jutro przychodzi polozna bo mi sie wydaje ze lekko wystaje z jednej strony :-(. ja nic nie uzywalam do pielegnacji pepka i tylko po kapieli go osuszalam patyczkami.
a czemu twoja ma krwiaka?? moja toska tez ma ale na szczescie sie jej ladnie wchlania.

Ten krwiak to taki guz miękki na kości ciemieniowej (?), (na szczycie główki, to widać na zdjęciach). Powstał w czasie porodu, jak Natalka się przeciskała. Tylko że on powinien maleć a nie maleje. Na oczku też ma taką podbiegłą krew, ale to chyba ociupinkę zmalało. No cóż męczą się te nasze dzieciaczki w czasie porodu, to i skutki uboczne też się zdarzają. Dobrze, ze tylko takie.

A pępek przestał krwawić, za to pojawiła się taka wydzielina, chyba limfa, bo raczej bezbarwna, więc nie ropa. Nie wiem czy to lepiej czy gorzej??? Nie czuć, żeby coś śmierdziało z pępka, ale ja to mam cały czas przytkany nos i w ogóle niewiele czuję.

Catelin - ja też nie potrafię dobrze odbić Natalki :( Tylko czasami mi się uda. Ale wczoraj właśnie mówili mi, że jeden lekarz kazał tak wysoko kłaść dziecko na ramieniu, żeby twoje ramię uciskało na brzuszek - czyli nawet jeszcze wyżej niż pisze biała - i to podobno skutkuje w 100%. Ale ja mam stracha tak prawie głową w dół wziąć dziecko...

No właśnie, jak często pijecie te herbatki Hippa na trawienie?

a mi juz rece opadaja...:-( oprocz skazy bialkowej i kolek zauwazylam ze maly ma dzisiaj mnostwo sluzu w kupce a do tego ciagla odparza mu sie dupinka, zmieniamy pieluchy co 2 godziny i po kazdej kupce... stosuje sudokrem i make ziemniaczana i ciagle sie odparza. dodam ze nie uzywamy chusteczek nawilzanych tylko myjemy za kazdym razem dupcie woda.

co oznacza sluz? i co robic aby maly sie tak nie odparzal?? pomocy!!!

monia-t mi polozna mowila, ze jesli pepek nie smierdzi, nie ma jakiegos zaczerwienienia, nie jest twardy /gdzies tam uciskala/ to wszystko jest ok ;)

moncia nie wiem jak ci pomoc :( Co do odparzen to moze pieluszki mu nie sluza? ale to raczej wina kupki...

reklama
U nas nadal katarek jest:-( w dzien to jeszcze nawet niezle ale juz druga noc sie obudzilam bo Bartek kwilil w lozku...nosek byl zapchany i slinij sie przez to...jak odciagnelam frida to byla taka biala mleczna wydzielina....to wlasnie katarek??

Zmienilismy mu tez probiotyk, ktory podajemy przy atybiotyku bo zrobil wczoraj dwie luzne kupy i teraz mu podajemy DICOFLOR dla dzieci z podjerzeniem skazy bialkowej.

A zauwazylam tez ze Bartek woli przekrecac glowke w prawa strone i na niej tez woli ukladac glowke jak lezy...jak to jest u waszych dzieciaczkow?? bo nie wiem czy sie martwic czy to moze normalne, ze teraz dzieci preferuja jedna strone...

ehh mowie Wam Dziewczyny ja to chodzacy stresik jestem, cagle sie martwie czy wszutsko jest ok...juz bym chciala czwartek i zeby pediatra przyszla na kotrole i powiedziala ze Bartus zdrowy i nie musimy mu podawac tego antybiotyku.

a mi juz rece opadaja...:-( oprocz skazy bialkowej i kolek zauwazylam ze maly ma dzisiaj mnostwo sluzu w kupce a do tego ciagla odparza mu sie dupinka, zmieniamy pieluchy co 2 godziny i po kazdej kupce... stosuje sudokrem i make ziemniaczana i ciagle sie odparza. dodam ze nie uzywamy chusteczek nawilzanych tylko myjemy za kazdym razem dupcie woda.

co oznacza sluz? i co robic aby maly sie tak nie odparzal?? pomocy!!!

sluz moze byc bo ma ta skaze bialkowa albo jakas infekcja sie przyplątala. Tak czytalam w necie.
A wiesz co slyszalam tez ze ten dicoflor mozna tez podawac nie koniecznie przy antybiotyku i On tez pomaga na kolki..moze podytaj swojego lekarza.

Ostatnia edycja:
Do góry