reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości naszych maluszków - jak sobie z nimi radzić?

dziewczyny jak się nazywał ten zagęszczacz do mleka? Koleżanki córeczka ma reflux i lekarz jej przepisał mleko za 40 zł a jej na to nie stać.

ten zagęszczacz to NUTRITON..w aptece chyba bo 21 zl.

Co do pepka to u nas tez byla krewka i nam polozna powiedziala zeby na jedna strone wacika nalozyc krem np bepanthen i wytzrac ten pepek po zewnetrzej stronie ( tylko ta krewke) a na drugi koniec dac ten roztwor ze spirytusu i wlozyc w pepektam do srodka.

Dziewczyny, mój maluszek ma przepisany antybiotyk na gardlo AUGMENTIN...czy Wy cos slyszalyscie o tym leku?? zauwazylam ze w skaldzie ma aspartam (a to ponoc jest rakotworcze) noi teraz sie wystarszylam a nie chce tez sama przerywac podawania antybiotyku bo to chyba tez zle...nawet jak zadzownie do pediatry i ona by przpisala inny to tez chyba antybiotykow nie mozna tak saobie zmieniac...

I jeszcze pytanko odnosnie kupki...bo moj Bartek mial problemy z kupka..tzn rzadko ją robil a dzis zrobil calkiem spora tylko rzadką...taka chyba biegunkowa-chociaz ja nie wiem jak wyglada biegunka u niemowlaka ( narazie zrobil jedna taka) i tak mysle czy przy antybotyku i chorym gardle to wlasnie tak moze byc ze te kupki sa luzniejsze czy powinnam sie martwc i dzownic do lekarza?? nie chce panikowac ale boje sie ze zbagatelizuje jakis objaw:(

Juz wariuje od tego wszytskiego:-(

reklama
aniwar ten antybiotyk to ja brałam kilka razy ale czy dla niemowlaka może być nie wiem....co do kupki to może sie zmienić pod wpływem brania leków. mowisz ze wyglada jak rozwolnienie u mojego macka tak wygladaja wszystkie kupy zolte i rozlazle...

No to ja się wypowiem co do antybiotyku. Jaś go dostawał, jak byliśmy w szpitalu z zapaleniem płuc. Dożylnie 3x dziennie i z tego, co się orientuję, to dzieci chore na zapalenie płuc dostają właśnie augmentin.

my też smarujemy spirytusem na pałeczkach, tylko że ma troszkę zawinięty i tam nie usechł tak jak trzeba. I robimy to rzadziej, parę razy dziennie. Położna mówiła ostatnio, że nawet 2 tygodnie jeszcze możemy powalczyć z tym pępkiem.

Będziemy musieli jeszcze załatwić skierowanie do chirurga do Prokocimia, bo Natalka ma krwiaka na główce i się sam nie wchłania, więc trzeba go odciągnąć. Przy okazji może uda się, jak jeszcze pępek nie odpadnie, żeby coś z tym zrobili. No i na dokładkę jeszcze jest przerośnięte wędzidełko przy języczku... Spróbujemy więc załatwić wszystko hurtem. Mam nadzieję, że dzielna dziewczynka to wytrzyma...
-----------
co do kupek Natalii, to tak samo: wszystkie są bardzo luźne i żółciutkie - taka nieścięta jajeczniczka :)

Ostatnia edycja:
Mój siostrzeniec miał refluks i nierozwinięte zwieracze przełyku i siostra kupowała ten NUTRITON i bardzo im pomógł. Przed stosowaniem Kacpi wymiotował wręcz i miał niedowagę a jak kupowała Nutriton to wszystko przeszło, dziecko ładnie przybierało na wadze i nie było ciągle przebierane od tego wymiotowania. On to tak wymiotował, że podłogi trzeba było myć, czasami cały człowiek był obrzygolony jak wziął go na ręce po jedzeniu. Praktycznie zwracał wszystko co przyjął.

dzięki Aniwar :)
co do kupek to kiedyś lekarz mi powiedział że mogą być jedna za drugą, albo i wcale przez kilka dni i tym się nie martwić jeśli dziecko je i nie gorączkuje. Moja też robi takie wodniste kupy w kolorze musztardy i potem to jest w każdej fałdce. czasem to jej myję dupkę w umywalce bo wytrzeć się tego nie da
Ewcia - mój syn tak wymiotował. Po każdej nocy mieliśmy przed łóżkiem potężną stertę prania. Ja spałam na pół gwizdka by się nam dziecko nie utopiło we własnych wymiocinach, a jak chlusło to trzeba było ściany malować. Przeszło po NAN Hypoalergicznym. Co dziwne Tymek na nic dzisiaj nie jest uczulony

Ostatnia edycja:
Aniwar - augmentin jest powszechnie stosowany. ja po porodzie brałam go w szpitalu, i na moje pytanie czy nie zaszkodzi dziecku lekarz powiedział, że lek jest bezpieczny. Ale antybiotyk to antybiotyk dlatego koniecznie daj Bartusiowi cos osłonowego

aniwar - nasz Tomek go teraz przyjmował jak miał zapalenie płuc.. i gardła.. szybko zadziałał juz po dniu podawania było słuchac efekt.. mysle ze jest bezpieczny skoro przepisują..

damqelle- Tomeka refluks był leczony debridatem ( ale to nie jest zageszczac)

biała - do chirurga z tym pępkiem to skierowała cię pediatra czy sama od siebie idziesz?? bedą plaster kleić czy coś innego? bo ja muszę do mojej pediatry iść bo tu ci nikt nic nie powie bo oni jej na to nie leczą to ich to nie obchodzi jedynie jedna lekarka mi powiedziała że można kupić plasterek i przykleić na pępek

reklama
Do góry