przypuszczalam ze moze byc to przepuklina, oczywiscie tu w UK , nie umieli okreslic czy to napewno to...
JAK MYSLICIE czy przepulkina moze byc wskazaniem do cesarskiego ciecia?? czy powinnam mimo wszytsko upierać się przy cesarce czy rodzic naturalnie ( zaznaczam ze na znieczuleni- Epidural) i zobaczyć czy cos sie stanie ???
Mam przepuklinę pachwinową prawostronną. Byłam na wizycie u internisty, dostałam skierowanie do chirurga. I ten dał diagnozę, że to ppp (patrz wyżej
) Ale ten konował nie stwierdził, czy to przeszkoda do porodu sn czy może sn w tym przypadku niewskazane. Nie wytłumaczył nic. Wtedy jeszcze nie była to taka sobie mala kulka, która się chowała, czyli to była wtedy przepuklina nieuwięźnięta. Niestety zaczęło mi to rosnąć, sama nie wiem kiedy się powiększyło. Z gin to obserwowałyśmy. Aż jakoś w październiku zaczęła mi ta kulka rosnąć, przestała się chować, teraz jest wielkości chyba kurzego jajka. Gin wysłała mnie na konsultację do innego chirurga, sama mi go wynalazła jako osobę kompetentną. Diagnoza pierwszego chirurga potwierdzona została, ale ten drugi lekarz mnie naprawdę zbadał. Stwierdził, że przepuklina już uwięzła. Jego zalecenia: przepuklina może być wskazaniem do cesarki. Doszedł do tego tez mój wiek. Suma summarum w moim przypadku nie warto ryzykować porodu siłami natury. Skurcze, samo parcie może mi bardzo zaszkodzić. Parcie to duży nacisk, niesamowita praca mięśni. Może się coś złego stać przy tej mojej kulce, znaczy wielkim jaju w pachwinie. Do rozwiązania mam na siebie uważać, starać się nie napinać brzucha. Jeśli będzie mnie bolalo, mam się konsultować u lekarza. W przypadku ostrego, promieniującego bolu, mam lecieć na izbę przyjęć do szpitala. Przepuklina może doprowadzić do konieczności operacji jeszcze w czasie ciąży (może, ale nie musi), dlatego trzeba uważać na brzuch, na pracę mięśni brzucha. To wszystko może się wydarzyć, ale nie musi, aczkolwiek ryzyko przy przepuklinie uwięźniętej jest wysokie. Ten drugi chirurg konsultował sie z moja gin osobiście i stwierdził, że
jest to wskazanie do cesarki, ale nie bezwzględne. Tu była moja decyzja i mojej gin. Ja nie podejmę ryzyka uszkodzenia sobie jelit. Aczkolwiek mam i drugie bezwzględne wskazanie do cesarki, czyli stan kręgosłupa (dehydratyzjacja krążków międzykręgowych, przepukliny kręgosłupa). Więc u mnie cc na 100% z 2 rodzajów wskazań. No i poza tym przepuklina to wskazanie do operacji tejże przepukliny. Nie wiem czy uda mi się gdzieś to zrobic przy porodzie, na razie próbujemy załatwić. A jak nie, to po ciąży i dojściu do siebie czeka mnie konieczna operacja i tyle.
U mnie więc sprawa wygląda jak wygląda. Ja na Twoim miejscu bym się jeszcze próbowała skonsultować z jakimś lekarzem. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam obraz
p.s. przepuklina zdarza się w ciąży, więć dlatego to tu przenioslam jako dolegliwość ;-)