Anisen
kochamy Cię mocno
czy któraś ma przepis na zakwas pszenny chlebowy, ale bez użycia zakwasu żytniego ? Zmarnowałam zakwas żytni, nie chce mi sie czekać aż sie jeden robi żeby zrobić drugi a za to mam ochotę na chleb pszenny na zakwasie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ojojoj jak ja tu dawno nie bylam,Inomama zajebiste te Twoje przepisy, 4 w nocy a ja juz glodna czekam z tego powodu
Anisen niestety nie pomoge bo my pieczemy chleb bez zakwasu..;-)
Ktos chcial fajny przepis na danie z krewtekami.
To prosze, moje firmowe danie uwielbiane przez mojego faceta...,niedlugo bede robila wiec wkleje Wam zdjecie)
-paczka makaronu tagiatelle(moze byc zielony szpinakowy dla lepszego koloru)
-paczka duzych krewetek (minimum 600g,uwaga: nie tygrysie krewetki sa za malo delikatne do tej potrawy)
-10-15 pomidorkow koktailowych
-100g parmezanu startego lub wg uznania ilosc
-pol litra kremowki
-lyzka czerwonego pesto (raczej pomidorowego nie paprykowego)
-duza garsc swiezych lisci szpinaku, duuza garsc liscie bardzo znikaja w temperaturze
-czosnek-daje 2-3 duze zabki
-papryczka chili
-pieprz sol
Makaron ugotowac.Obrac krewetki, dokladnie umyc,odcedzic od wody rozlozyc na papierowym reczniku do odsiakniecia.
Czosnek przecisnac przez praske, rozgrzac olej(slonecznikowy, nie rzepakowy) na patelni, wrzucic krewetki-uwaga maksymalny ogien,2-3 minuty, troche zmniejszyc ogien dodac czosnek,posolic, smazyc jeszcze chwilke tak by czosnek sie nie przypalil, nie moze byc brazowy bo gorzki bedzie.Krewetki musza byc taki pomaranczowawe,zmienic troche kolor z rozowego na pomaranczowy.Uwaga wazna jest duza patelnia,by dac kazdej krewetce wystarczajaco miejca,ale krotkie smazenie k.5 minut razem
Teraz zmniejszyc bardzo ogien, dodac parmezan sypiac i mieszajac, bedzie sie troche sklejac,ale to nic,ja ten moment robie wogole bez ognia. Dodac cala smietane, i zwiekszyc gaz by sie ser razem ze smietana ladnie rozprowadzil w sosik.
Teraz dodajemy po kolei pest, garsc szpinaku, czekamy az listki sie zrobia male, na koncu pokrojone w polowki pomidorki koktailowe. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.Po dodaniu smietany i podgrzaniu nie gotuje(na srednim ogniu)dluzej niz 10 minut,bo krewetki zrobia sie twarde.
Wg uznania mozna dodawac wiecej smietany lub sera,zalezy jaka sie lubi konsystencje sosu.
Nastepmnie wylaczamy mieszamy calosc z makaronem i voila danie gotowe. Chili kroimy w drobna kostke i dajemy do posypania kazdy wg uznania,oczywiscie jesli sie nie lubi nie dajemy
Przepis mam z czasopisma chyba Viva, nazywa sie oryginalnie Campa de spinachi, a ja go troche ulepszylam, bo uwielbiam jak jest duzo sosiku...Smacznego!moja rodzinka sie zajada tym smakolykiem i robie go od lat:-)