Biszkopt na tort
To jest akurat na blache okragla (20-22cm) ale ja pieklam w prostokatnej 3 razy bo nie lubie ciac. Mozesz podwoic skladniki i upiec naraz powinny wyjsc 3 blaty a jak nie to dopieczesz jeden. (Nie pamietam juz jak mi wyszlo)
Skladniki
5 jajek
3/4 szkl. Cukru
3/4 szkl. Maki pszennej
1/4 szkl. Maki ziemniaczanej
Bialka oddzielic od zoltek, ubic na sztywna piane. Pod koniec ubijania stopniowo dodawac cukier, dalej ubijajac. Dodawac po kolei zoltka, nadal ubijajac. Maki wymieszac, przesiac i delikatnie wmieszac do ciasta (na wolnych obrotach lub lyzka)
Blache wylozyc papierem (wystarczy tylko dno). Wylozyc ciasto. Piec w temp. 160-170st okolo 30-40 minut (oryginalnie, pewnie krocej na wiekszej blaszce (najlepiej sprawdzac patyczkiem po ok 20 min.)
Gorace ciasto wyjac z piekarnika , z wysokosci ok. 60 cm opuscic je w formie na podloge (przy uderzeniu z biszkoptu wyleci cale powietrze dzieki czemu pozostanie rowny), odstawic do uchylonego piekarnika do ostygnieca.
Masa truskawkoww do tortu
Skladniki
70 dag mrozonych truskawek
300ml wody
2 galaretki truskawkowe
0, 5 l smietany 36%
Smietane kremowke ubic na sztywno (tylko nie zrob z niej masla hehe, mi sie zdarzylo) i wstawic do lodowki. Zamrozone truskawki pokroic na cwiartki i wsadzic do duzej miski (ja kroilam te cwiartki jeszcze w pol zeby za duze kawalki nie byly) galaretki rozpuscic w 300 ml goracej wody, zalac truskawki i wymieszac (momentalnie zacznie tezec). Smietane delikatnie przelozyc do naczynia z truskawkami i galaretka i wymieszac. Wstawic do lodowki na minimum 40 min. ( sprawdzaj zeby masa dala sie rozprowadzic na biszkoptach )
Nasaczenie biszkoptow
Cytryna cukier goraca woda
Wymieszaj w takich proporcjach zeby bylo dosc kwasne, ale zeby smakowal . Wody ok. 400 ml. Lepiej miec wiecej niz mniej, zeby dobrze nasaczyc biszkopty.
Ponadto, masa marcepanowa ( mozna kupic rozwalkowana, wtedy tylko ukladasz na gotowa pupe, barwnik, lub mazaki do pisania na torcie, ozdoby na majtochy jak chcesz.
Na tacke poloz biszkopty i przytnij je na krztalt pupy , tak zeby pierwszy biszkopt byl wezszy, czyli przycinasz po skosie. Zdejmij gorne biszkopty, nasacz dolny biszkopt i naloz mase truskawkowa, na to srodkowy biszkopt , nasaczyc, znowu masa truskawkowa, 3 biszkopt, nasaczyc , masa truskawkowa ale ja trzeba nalozyc tak zeby pupcia byla jedrna czyli bardziej na srodku a do brzegow mniej.
Na to gotowa masa marcepanowa i wsadz do lodowki, zeby sie zastyglo. Wyjmij udekoruj , mazakami stringi np. A jakies kwiatuszki na te majtochy mozesz nalozyc takie gotowe w sklepie.
Jak masz jakies pytania to dawaj.
Zdjecia tortow mam na fb (dodam ze moj tort wyszedl calkiem jak moja pupa z celulitem hehehe, tyle ze tacka mniejsza bo takiej duzej nie mialam hahahaa)