reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

Anisen z panierką do piekarnika nie próbowałam, ale taki przepis mam zapisany "na kiedyś" w zakładkach, tylko tą margarynę bym chyba jakoś zastąpiła;-) Skrzydełka panierowane w bułce tartej
albo http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4054676/?site=crispybiscuits.blogspot.com

Akuku, wypróbowałam dziś Twój przepis na pierogi i wyszły super:) Pierwszy raz miałam idealnie zrobione ciasto, jedyne co zmieniłam to zamiast czubatej łyżki masła dałam płaską masła i trochę oleju, bo gdzieś słyszałam że dzięki temu jest bardziej elastyczne:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Anisen
ja polecam w cieście ;)

mąkę kukurydzianą mieszam z jajkiem wodą ostrą papryką i solą, robię takie trochę gęstsze niż ciasto naleśnikowe
maczam kurczaka i wrzucam na gorący olej ;)
do tego sos czosnkowy i pycha ;)
 
ahhhhh, ale się najadłam :zawstydzona/y: dzis zaserwowałam piersi kurczaka z serem żółtym i pieczarkami zapiekane w cieście francuskim. Do tego świeża sałatka ... mmmmmm PYCHA!!!!!!
 
Moim zdaniem przepis jest bardzo prosty a efekt końcowy bardzo smaczny :) Kupujemy gotowe ciasto francuskie (nie mrozone) ja preferuje to z biedronki. smażymy pieczarki, ja smażę z cebulką. doprawiamy. na grubej tarce ścieramy ser żółty. Piersi z kurczaka nalezy delikatnie rozbic. jesli są za grube ja dziele na pól. kiedy pieczarki ostygną wyciagamy ciasto francuskie, rozwijamy i ukladamy na blache. wlaczamy piekarnik na 200 stopni aby sie rozgrzal. na ciasto francuskie wzdluz kladziemy delikatnie doprawione piersi z kurczaka, nastepnie nakladamy pieczarki i posypujemy serem zółtym. boki ciasta fransuskiego nacinamy nozem po obu stronach i zakladamy na gore tak jak warkocz, tak zeby zakryc zawartosc. wkladamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut :)
 
Dla ułatwienia fotka mmmmmm.jpg
 

Załączniki

  • mmmmmm.jpg
    mmmmmm.jpg
    85,8 KB · Wyświetleń: 133
elama wygląda na prawdę przepysznie, a na ile ci starczy jednego cista francuskiego z biedronki?? Podajesz to z samą sałatką tak??
 
Ostatnia edycja:
reklama
Biszkopt na tort
To jest akurat na blache okragla (20-22cm) ale ja pieklam w prostokatnej 3 razy bo nie lubie ciac. Mozesz podwoic skladniki i upiec naraz powinny wyjsc 3 blaty a jak nie to dopieczesz jeden. (Nie pamietam juz jak mi wyszlo)

Skladniki
5 jajek
3/4 szkl. Cukru
3/4 szkl. Maki pszennej
1/4 szkl. Maki ziemniaczanej

Bialka oddzielic od zoltek, ubic na sztywna piane. Pod koniec ubijania stopniowo dodawac cukier, dalej ubijajac. Dodawac po kolei zoltka, nadal ubijajac. Maki wymieszac, przesiac i delikatnie wmieszac do ciasta (na wolnych obrotach lub lyzka)
Blache wylozyc papierem (wystarczy tylko dno). Wylozyc ciasto. Piec w temp. 160-170st okolo 30-40 minut (oryginalnie, pewnie krocej na wiekszej blaszce (najlepiej sprawdzac patyczkiem po ok 20 min.)
Gorace ciasto wyjac z piekarnika , z wysokosci ok. 60 cm opuscic je w formie na podloge (przy uderzeniu z biszkoptu wyleci cale powietrze dzieki czemu pozostanie rowny), odstawic do uchylonego piekarnika do ostygnieca.

Masa truskawkoww do tortu
Skladniki

70 dag mrozonych truskawek
300ml wody
2 galaretki truskawkowe
0, 5 l smietany 36%

Smietane kremowke ubic na sztywno (tylko nie zrob z niej masla hehe, mi sie zdarzylo) i wstawic do lodowki. Zamrozone truskawki pokroic na cwiartki i wsadzic do duzej miski (ja kroilam te cwiartki jeszcze w pol zeby za duze kawalki nie byly) galaretki rozpuscic w 300 ml goracej wody, zalac truskawki i wymieszac (momentalnie zacznie tezec). Smietane delikatnie przelozyc do naczynia z truskawkami i galaretka i wymieszac. Wstawic do lodowki na minimum 40 min. ( sprawdzaj zeby masa dala sie rozprowadzic na biszkoptach )

Nasaczenie biszkoptow
Cytryna cukier goraca woda
Wymieszaj w takich proporcjach zeby bylo dosc kwasne, ale zeby smakowal . Wody ok. 400 ml. Lepiej miec wiecej niz mniej, zeby dobrze nasaczyc biszkopty.

Ponadto, masa marcepanowa ( mozna kupic rozwalkowana, wtedy tylko ukladasz na gotowa pupe, barwnik, lub mazaki do pisania na torcie, ozdoby na majtochy jak chcesz.

Na tacke poloz biszkopty i przytnij je na krztalt pupy , tak zeby pierwszy biszkopt byl wezszy, czyli przycinasz po skosie. Zdejmij gorne biszkopty, nasacz dolny biszkopt i naloz mase truskawkowa, na to srodkowy biszkopt , nasaczyc, znowu masa truskawkowa, 3 biszkopt, nasaczyc , masa truskawkowa ale ja trzeba nalozyc tak zeby pupcia byla jedrna czyli bardziej na srodku a do brzegow mniej.
Na to gotowa masa marcepanowa i wsadz do lodowki, zeby sie zastyglo. Wyjmij udekoruj , mazakami stringi np. A jakies kwiatuszki na te majtochy mozesz nalozyc takie gotowe w sklepie.
Jak masz jakies pytania to dawaj.

Zdjecia tortow mam na fb (dodam ze moj tort wyszedl calkiem jak moja pupa z celulitem hehehe, tyle ze tacka mniejsza bo takiej duzej nie mialam hahahaa)
 
Ostatnia edycja:
Do góry