reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

a ja dzis takie udziergałam:

ZUPA SEROWO - POROWA:

Pół kilo mięsa mielonego podsmażyć - do gara. dodać 2 kostki knora wołowe,zalać 3 szk. gorącej wody. Cebulkę na masełku - dodać do gara, 3 pory - jasne części dodać drobniutko skrojone, 30 dag drobniutko posiekanych pieczarek dodać sos knora - ten w saszetce - 1 do mizerii i 1 paprykowo - ziołowy wymieszać w zimnej wodzie - dodać.
Ma się gotować z 2 godziny, aż wszyściutko się prawie rozgotuje.
Pod sam koniec dodać 3 serki hochlandu - te długie - 1 śmietankowy i 2 ziołowe.
Efekt piorunujący.
Najlepsza jest na drugi dzień.

SAŁATKA WARSTWOWA:

Dobrze mieć miskę przezroczystą, żeby był efekt (oprócz walorów smakowych).
5 jajek ugotować na twardo,
oddzielić białka i zetrzeć na dużych oczkach tarki
posolić, popieprzyć, posmarować majonezem.
II warstwa: 2 tuńczyki w oleju rozłożyć na pierwszej warstwie, posolić, kilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę na tuńczyki
popieprzyć, posmarować majonezem.
III warstwa - 2 cebule drobno pokroić, ułożyć na poprzedniej warstwie, a na cebuli kukurydzę z puszki,
posolić, popierzyć, posmarować majonezem
IV warstwa - ser w kawałku potarkować na grubych oczkach, położyć na kukurydzy,
posolić, popierzyć, posmarować majonezem
V warstwa - żółtka z tych 5 jaj potarkować na małych oczkach tarki

też najlepsze na drugi dzień:)
 
reklama
inomamam kocham cie nadniach napewno ugotuje sobie ta zupe mniam wszystko co lubie!!!! nawet jak u mnie nikt nie zje to ugotuje dla siebie !! :-Da salatka tez bustwo aaaaa! tylko kto mi to ugotuje :)
 
Kaha, ja mam banalny przepis na makaron z krewetkami i drugi też b. fajny na tartę z krewetkami i pomidorkami.
Oba znalezione w sieci i wielokrotnie przetestowane :)
Tarta:
Tarta z pomidorami i krewetkami - Przepis
- ja ją robię zwykle na gotowym spodzie - kruchym albo francuskim, bo zwykle na szybko, jak są goście
Makaron:
White Plate: Jamie, ugotuj mi makaron!
- jakoś tak wychodzi, że u mnie to zwykle jest razowe spaghetti, tylko wiadomo - w ciąży nie dodaję wina.
 
Nie wierzę, że udzielam się w tym dziale z przepisem :) Jako, żem panią domu jest od niedawna i uczę się tej trudnej sztuki każdego dnia, gotowanie to dla mnie nowość. Codziennie próbuję ugotować coś innego (w celach edukacyjnych :)).
Dziś zrobiłam gołąbki i powiem nieskromnie - niebo w gębie! A skoro wyszły mi za pierwszą próbą to znaczy, że są dziecinnie łatwe w wykonaniu :)

Uwaga, leci przepis:

FARSZ:
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja miałam z łopatki)
- 2 opakowania ryżu
- 1 jajko
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- bulion

1. Nastawiam ryż żeby się gotował.
2.Czosnek i cebulę kroję na drobne kosteczki (ja kroję na mikrokosteczki bo Mariusz nie lubi konsystencji cebuli, fanaberie ma jakieś dziwne... ;P). Podsmażam aż się zeszkli.
3. Gdy już ryż się ugotuje mieszam mięso mielone z wyżej wspomnianym, dodaję zeszkloną cebulkę z czosnkiem, jajko, sól, pieprz i majeranek według uznania. Mieszam wszystko dokładnie.

POWŁOKA :D:
- kapusta

1. Wycinam głąba.
2. Wsadzam kapustę do garnka i chwilę gotuję, żeby liście lepiej odchodziły.
3. Grubszą część łodygi na liściach ścinam, żeby łatwiej się zawijało.
4. Zawijam w liście farsz.
5. Gotuję przez 1,5h na wolnym ogniu. Ja gotowałam w bulionie, można ponoć też w wodzie :p

SOS:

- 200ml koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 3/4 kostki masła
- cukier
- sól
- pieprz
- 1,5l bulionu

1. Na patelni rozpuszczam masło.
2. Przez sitko dodaję mąkę jednocześnie mieszając, żeby się grudki nie zrobiły.
3. Dodaję całość koncentratu. Mieszam mieszam podsmażam.
4. Dodaję 1,5l bulionu. Mieszam mieszam podsmażam.
5. Na koniec dodaję cukru, soli i pieprzu według uznania. A! No i śmietany :)
 
Bandyta - toz to przepis jaki mama mnie nauczyla gdy zapragnelam gotowac :))) identyko tylko zawijam w pekinke i wkladam jeszcze do piekarnika :) mniaaaam ja to po niedzieli robie kochaaana przypomnialas mi :):):):):)
 
reklama
Bandytka, ja też pierwszy raz robiłam dziś gołąbki i też wyszły genialne;-) Mężuś się zajadał chociaż jak usłyszał gołąbki to kręcił nosem bo stwierdził że ma złe skojarzenia z twardą łykowatą kapustą ale po kilku kęsach ładnie się z tego wycofał:-D To też dlatego że miałam kapustę włoską do wykorzystania która jest o wiele bardziej miękka i skorzystałam z tego przepisu: Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej z tym że nie użyłam kostki rosołowej (akurat miałam trochę bulionu) i przyprawiłam po swojemu a sos nieskromnie powiem wyszedł idealny - czyli taki jak robi moja mama;-) Zrobiłam z trochę mniejszych proporcji bo to był debiut, ale że udany to następnym razem nie będę się rozdrabniać;-)
 
Do góry