babka ziemniaczana
robisz podobnie jak placki ziemniaczane, czyli ścierasz ziemniaki ( 1,5-2 kg w zależności od blaszki jaką posiadasz).
Smażysz pokrojoną dość drobno ( ale nie przesadzaj) cebulę ( 2 duże).
Do cebuli możesz wkroić ze 20dkg pieczarek, to babka nie jest taka ścisła tylko delikatniejsza.
Wrzucasz to do ziemniaków, dodajesz ze trzy jajka, trochę mąki ( 2-3 łyżki, ale to musisz sprawdzać czy nie jest zbyt rzadka masa, wtedy trzeba dodać trochę więcej), mąkę, pieprz, sól i powinno się do babki dodać trochę majeranku. To zależy od indywidualnych upodobań, ale to pomaga trawić babkę, która jest ciężkostrawna, a także dodaje specyficzny dla babki smak.
Trzeba wysmarować blaszkę i wysypać bułką tartą oraz wylać masę. Można na dno wyłożyć cieniutkie plasterki boczku i na wierzch także, a nawet wyłożyć na wierzchu z niego wzory
Można dodać przesmażony boczek do środka masy i piec razem ( ja tak lubię). Niektórzy dodają przesmażoną kiełbasę, ale ja tego nigdy nie robiłam, chociaż jadłam i było niezłe.
Można wylej na papier do pieczenia, to lepiej będzie się wyjmować, a nie musisz smarować. Piecze się przeszło godzinę w 180 stopniach C, a podobno lepiej piec dłużej ( 1,5 godz) w niższej temperaturze ( 150 stopni C.
smacznego