reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieci

dziewczyny, któras z WAS, jakiś czas temu wrzuciła na wątek schemat żywienia ale taki gdzie były i zioła i przyprawy . Pliiiiizzzz o ponowne wsadzenie linkuuuu

reklama
Kamila ja jakies 2 msc temu walczylam z synkiem kolezanki (tzn pomagalam jej) musiala odstawic malego od cysia bo wyjechala teraz za granice i nie miala wyjscia malutki musial zostac. Meczylysmy sie strasznie. Maly wogole nie akceptowal butli przerozne smoczki probowalysmy przerozne butelki i nic darl sie w nieboglosy i wogole nie ssal.I probowala sciagac mleko do butelki i modyfikowane no nic nie dzialalo. Uwazam ze duzym bledem jest nie podawanie dziecku herbatek od malenkiego z butelki bo wtedy dziecko wogole nie zna takiego smoka i nie chce pozniej pic a tak od malego jest oswajane i mimo ze przy cysiu nie trzeba dopajac to ja po tym przypadku wiem ze trzeba dawac chociazby po to zeby dziecko uczylo sie tez butli :sorry2:
No ale wracajac do tamtego maluszka. Walka trwala ok tygodnia. niestety musiala sie zawziasc i nie wracac do cysia tylko probowac ciagle z ta butla bo jakby tak odpuszczala to trwaloby to dluzej.robilysmy podchody z ta butla co chwile az w koncu maly zalapal nie mial wyjscia najpierw wypijal po troszku az w koncu sukces wypil cala butle bebiko nie chcial wtedy mi sie przypomnialo ze moj maly tez na poczatku nie bardzo chial mleczka az trafilam na hipp bylo jakies takie inne niz wszystkie bardziej lepkie kremowe i pachnace. kupilysmy mu i zjadl :tak: chyba posmakowalo ;-)
Nie wiem jak jest u was czy nie smakuje mleczko sztuczne czy smoczka nie akceptuje probuj sciagac do butelki albo zmien mleczko na tego hippa. a jak to nie dziala to niestety musisz sie pomeczyc zeby smoczka zaakceptowal z butli no i musisz byc dzielna i konsekwetna i odstawic piers bezpowrotnie.Wiem ze to duzo lez i meki ale pozniej przyjdzie taki dzien ze bedziesz musiala isc do pracy i bedzie jeszzce gorzej a tak macie jeszcze troche czasu.Probuj tez moze z kubeczkow sa takie butelki z aventa co maja bialy dlugi plaski smoczek-ustnik nie wiem czy kojarzysz( nie taki jak przy niekapkach jeszcze inny)

Ja nie miałam problemu z butelką.Studjuje zaocznie i w weekendy od rana do nocy na uczelni siedze no i Oli musiał przywyknąć do butli na weekendy.Nie szło mu tak źle po za tym po porodzie był dokarmiany z butli bo miałam problem z pokarmem.
Teraz mam tylko problem bo Oli pijąc erbatke albo soczek w pozycji siedzącej ksztusi się czasami nawet w pół leżąćej potrafi się zaksztusić ale tylko herbatka/soczkiem.Mleko je bez ksztuszenia się.

Oli tylko i wyłącznie na leżąco pije bo na siedząco się ksztusi.ostatnio myślałam że go nie odetkam.

A ja dzieki kubeczkowi mam spokoj ;) Robie mu w nim mleczko daje do lapki i sam sie obsluguje wklada do buzi przechyla i pije. A butle potrafil i pol godziny cyckac a mi reka opadala nie moglam mu jej dac bo nie umial trzymac a kubeczek ma raczki i luzik ;D

Ten gluten tak po pol lyzeczki ja mam dawac ponad miesiac?? Czyli taka kaszke manne ze sloiczka (z hippa sa te przysmaki na dobranoc) moge dac dopiero po tym okresie ?? I wtedy juz moze zjesc sloiczek?? czy kiedy moge mu to dac ?? :confused:

I jeszcze chcialam zapytac czy nowe smaki w dalszym ciagu podajecie na poczatku po lyzeczce? czy teraz juz moge dac zalozmy pol sloiczka przy pierwszym razie ??:confused:

co do nowych smaków, to ja nie wprowadzam po łyżeczce, daję normalnie cały słoiczek mały ew. pół dużego, no a później przez 2,3 dni coś "sprawdzonego" i spr czy wszystko ok

Ja też już daję nowe smaki normalnie, akurat moja narazie je tylko po pół słoiczka. A z tym glutenem to już przestałam się przejmować tak bardzo...testowałam z 2tyg a teraz daje wszystko jak leci tzn. normalne ilości np. ostatnio Mała zajadała się rosołkiem z kurczakiem z kaszą manną i o dziwo zjadła cały słoiczek jak nigdy! Mam koleżanki, które nie słyszały nawet o glutenie a mają 10 miesięczne i roczne dzieci i żyją, więc ja już nie wiem jak to z tym jest. Dziś u nas zadebiutowały chrupki kukurydziane! Polecam zwłaszcza te długie, bo one od razu się rozpuszczają i nie mają czasu się przylepić do podniebienia czego się obawiałam...

reklama
My chrupki palaszujemy juz od miesiaca i tez te "pałeczki kukurydziane" sa dosc dlugie ale nie mija 5 min i znika tak szybko misio je wcina :-D

Moja bratanica ma roczek akurat jutro konczy i tez sie bratowej pytalam jak gluten podawala a ona do mnie "a co to ten gluten?" takze tez nie slyszala o niczym takim i nie wprowadzala tak jak my normalnie chlebek czy buleczke malej dawala jak juz mogla oczywiscie.

A jutro tak sobie pomyslalam ze malemu ugotuje ziemniaczka z brokulem i kurczaczka bo dzien w dzien mu gotuje cos z marchewka az do znudzenia :sorry2:

Cos mi go zsypalo na dekolcie ale tylko w tym miejscu tak podejzewam seler .. bo ostatnio jadl pierwszy raz no chybaze morele ale to troche wczesniej mu dawalam no i jeszcze ewentualnie moze to zwykle potowki :confused:

Do góry