henrietta5
Fanka BB :)
moja wogóle nie polubiła , więc jej nie daję. W końcu może być bezmięsna, a jak zachce się jej to sama zdecyduje ;-)no właśnei od mięcha jest zatwardzenie
a tak wogóle to po co takiemu maluchowi mięso ??? bo ja zachodzę w głowę i nie wiem hmm
mniej więcej po to :
Mięso to źródło białka, żelaza i witamin (m.in. B12, nieobecnej w pokarmach roślinnych). Zawiera także tłuszcz, który dostarcza dziecku energii. Dlatego rodzice nie powinni pochopnie rezygnować z podawania go maluchowi.
Małe dzieci intensywnie rosną - w pierwszym roku życia potrajają swą wagę i przybywa im około 25 cm wzrostu, w drugim i trzecim roku życia - kolejne 20 cm i ponad cztery kilogramy. Do końca okresu przedszkolnego urosną jeszcze o kilkanaście centymetrów i zwiększą wagę o kolejne sześć, siedem kilogramów. Już nigdy potem wzrost nie będzie tak szybki.
Organizm dziecka musi otrzymywać odpowiedni budulec do rozwoju nowych tkanek. Podstawowymi "cegiełkami" są aminokwasy zawarte w białkach (dziesięć z nich - obecnych wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego - to niezbędne składniki pokarmowe).