reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Depresja poporodowa

reklama
Szczerze to momentami jestem bardzo znużona tym wszystkim, opieka nad dzieckiem, życiem... Aż się sobie dziwie bo dziecko wyczekane (laparoskopia, endometrioza) i mam do siebie samej jakieś poczucie winy że nie czuję tego co powinnam. Najchętniej bym się tylko położyła i leżała. Jest ciężko i dobija mnie moje zmęczenie. Psycholog powiedziała że jestem WWO. Psychiatra ma zmodyfikowac leczenie. Też zazywam SSRI i w razie gorszego dnia alpragen. A Ty jak się czujesz?
Ja biorę leki I jest dobrze chociaz dzisiaj mialam mały atak lęku w sumie nie wiem dlaczego. Chyba boje się zmiany bo za 2 miesiące mam termin porodu i chyba podświadomie się stresuje.

Umów się do psychologa, ale w międzyczasie spróbuj zrobić coś dla siebie, my zaczęliśmy wychodzić co drugi wieczór na basen i saunę, zostawiamy wtedy córkę u dziadków ( to taki czas że i tak zwykle już przysypia), możesz też zostawić dziecko z partnerem i wyjść z koleżankami. U nas takie wolne wyjścia dużo zmieniły, a córka nie ma jeszcze 5 miesiecy.

Post jest z 2022 roku i autorka się od tego czasu nie logowała.

Poza tym to nie jest dla każdego. Moje dziecko też ma 5 miesięcy. Leczę depresję od lat, ale nigdy bym go nie zostawia wieczorem. Dla mnie to byłby ogromny stres (a wiec i gorsze samopoczucie), że się pewnie męczy bo jest zmęczony i przebodzcowany, a nie ma piersi do wyciszenia.

Dodatkowo to moje trzecie dziecko i będąc mama już nastolatków wiem jak ten czas szybko ucieka i chłonę kazda chwilę z synem bo wiem że na 99% więcej dzieci mieć nie będę.

Do góry