@Marynia88 rozumiem twoje wzburzenie. Natomiast jeszcze jedno warto pamiętać depresja może dotknąć każdego i część osób odbierze sobie życie i dlatego tak ważna jest świadomość, prewencja i wsparcie dla osób, które ją przezywają. Depresja nie jest wyborem.
reklama
Marynia88
Moderator
Co do ogólnego tematu to w pełni się z Tobą zgodzę, znam niestety oblicze depresji i wiem jaka to ciężka choroba. Doczepiłam się konkretnego fragmentu wypowiedzi bo nie ma usprawiedliwienia dla dzieciobójstwa. Niestety dzieciobójczynie bardzo często próbują wykorzystać wybieg w postaci depresji poporodowej zakłamując tym samym fakty o tej chorobie.@Marynia88 rozumiem twoje wzburzenie. Natomiast jeszcze jedno warto pamiętać depresja może dotknąć każdego i część osób odbierze sobie życie i dlatego tak ważna jest świadomość, prewencja i wsparcie dla osób, które ją przezywają. Depresja nie jest wyborem.
Zgadzam się, nie powinniśmy próbować usprawiedliwiać dzieciobójstw
@derstly001 i?
Należy walczyć z depresją, uświadamiać wszystkich jak sięgnąć po pomoc, ale dzieciobójców należy karać.
O, temat mi bliski (rozglądam się tu jeszcze, byłam kiedyś wiele lat temu) Teraz w ogóle nie wiem czy wiecie był taki program, w którym szkolili położne POZ i stosują skalę edynburską, to włśnie ten test tu ktoś wspomnial. Teraz w jego ramach konsultują mamy które będą miały wynik wskazujący na depresję poporodową - każda mama do 12 miesiąca po urodzeniu dziecka może dostać trzy darmowe konsultacje z terapeutą. Wszystko odbywa się teraz online z racji korony. Ogarniam im media społecznościowe, ale nie po to tu przyszłam, więc nie wiem czy linkowanie jest tu na miejscu?
reklama
Tak, finansowane ze środków UE. Znajdziesz pod hasłem "Przystanek mama" udział biorą mazowieckie, łódzkie, lubelskie, podlaskie, warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie. Ale jak będzie trzeba wsparcia to wszędzie można się zgłosić i oni pokierują gdzie szukać bezpłatnej pomocy.Czy to jest bezpłatne?
Podziel się: