ZielonaMamma
Fanka BB :)
Może powiedz, że musi iść do przedszkola, bo mama musi coś zrobić? Tylko coAle dyskusja się rozwinęła. Osobiście widzę, że dzieci żłobkowe są bardziej samodzielne i oczywiście szybciej się adaptują. Jednak sferą emocjonalna jest to odrębna kwestia. Taki maluch potrzebuje przeciez bliskości rodziców. Musi czuć się bezpiecznie. Stąd też wątpliwości...Myślę, że się wstrzymam. Muszę bardziej skupić się na przekonaniu syna. Tylko jak, skoro rozmowy nie przynoszą efektu?
Jednostkowe przypadki zawsze się znajdą w badaniach była mowa o większości dzieci w wieku 1-3 lat, w okresie adaptacji. U niektórych dzieci ten okres trwa dwa tygodnie, u innych dwa miesiące i nadal jest źle.Moja córka nawet nie zauważyła jak wyszłam ze żłobka podczas adaptacji
Ani razu nie płakała.
Synek przeszedł adaptacje bez problemu. Jakieś dwa miesiące po rozpoczęciu żłobka nagle zaczął się kleić do mojej nogi. Po tygodniu mu przeszło. Od tamtej pory zgodnie i pogodnie chodzi.
Innym plusem było to, że dzieci żłobkowe dużo łatwiej adaptują się w przedszkolu.
Sama chciałam wysłać dziecko do żłobka, ale 1:nie dostał się, 2: szkoda mi się zrobiło, bo taki słodki był teraz liczę na to, że dostanie się do przedszkola jako 2,5-latek. Tylko nie wiem co z córką, obecnie 3 miesiące. A zastanawiać się muszę szybko, bo zaraz rekrutacja (u nas nie ma ciągłej).