reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy wybudzać noworodka ze snu?

reklama
Budziłam, bo synek miał żółtaczkę i na początku bardzo słabo przybierał. Ale to wybudzanie to była katorga - potrafiliśmy budzić go przez godzinę, a on nic. Na noc odciągałam mleko, bo z butelki łatwiej było podać, pierś łapał i od razu zasypiał z powrotem. Zdrowego dziecka, które ładnie przybiera, wcale bym nie budziła. Aczkolwiek jeśli zależy Ci na kp to chyba warto by było co te 3h odciągnąć pokarm laktatorem.
Niestety laktator nie zawsze działa.

Dziecko najlepiej pobudza laktacje i naprawdę turbo ważne jest przystawianie dziecka jak najczęściej jeżeli zależy nam na kp. Skąd się bierze to słynne straciłam pokarm w ok4 msc? No stąd, że wtedy często pojawia się pierwszy kryzys laktacyjny dziecko chce więcej jeść a piersi nie nadążają z pokarmem przez smoczek czy butelkę. I wtedy cyc przychodzi Ciocia dobra rada masz za słaby pokarm daj mm. I koniec laktacji. Dlatego jak nam zależy na kp to warto się merytorycznie przygotować i poczytać rzetelne źródła. Polecam serdecznie bloga Hafija, mnie uratowała jej wiedza wiele wiele razy

Ale dziecka nie musisz budzić, można podać pierś na śpiąco.

Niskie przyrosty mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Np. alergia, refluksem, problemem z wędzidełkiem czy nieprawidłowym napięciem w buzi. A nie tym, że mleko jest chude. Poza tym na początku rozszerzanie diety nie poprawia przyrostów. Dziecko na początku próbuje, kilka łyżeczek warzyw czy owoców ma znikomą wartość kaloryczną.
Mój miał butelkę.

Słabe przybieranie to temat rzeka, może np źle ssał? Ktoś oceniał to? Mówię o cdl. Bo położne naprawdę bywają różne. Mnie chodzi tylko o to, żeby mieć na uwadze pewne tematy i nie powielać mitów dotyczących karmienia piersią.
ale ja mówię o końcówce 6 miesiąca. Na początku był okraglutki tylko u mnie co chwile chciał. Dlatego już zaczęłam powoli wprowadzać pokarmy stałe a nie tylko na cycu. Zreszta mam dwoje zdrowych dzieci wiec nie mam sobie nic do zarzucenia w tym temacie.

Apropo treściwych pokarmów otóż zdarzają się nietresciwe jeśli matka np stosuje zła diete. Bardzo uboga. Osobiście znam przypadek matki weganki. I nie żebym miała coś do wegańskiej diety. Tylko stosowana bez nadzoru specjalistów może doprowadzić do tragedii i w tym przypadku doprowadziło ale na szczęście wszystko się dobrze skonczylo

Apropo laktatorów jak zaczynałam mieć watpliwosci czy mleka starcza to zaczynałam odciągać między karmieniami. Właśnie wtedy kiedy były te spadki. Tak to na szczęście udawało się bez laktatorów. Ale mówię u mnie synek wisiał cały czas praktycznie wiec pobudzał laktację.

reklama
Ja od początku nie wybudzalam synka mimo że w szpitalu mówili mi to samo, że należy wybudzać co 3h na jedzenie. Ale ja się do tego nie stosowałam, bo maluch lubił sobie pospać. Przybierał prawidłowo, od początku je na życzenie a nie wg zegarka. Ma skończone 4 miesiące i jest zdrów jak ryba. Więc myślę że rób tak jak Ci serce podpowiada a nie patrz na to co mówią inni ☺️

Do góry