reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy wybudzać noworodka ze snu?

Moj niestety lub stety sie budził co godzinę/dwie. I zalecenie położnej było żeby go przeciągać na karmienie co 3 h. I wtedy była katastrofa. A jak sie budził co godzinę i co godzinę ciumkal to był spokojny. Czy wtedy jadł czy ciumkal to nie wiem ale smoczka sie nie tykał. Pokarmu miałam dużo z tym ze pod koniec miałam wrażenie ze mało treściwy byl

reklama
Moj niestety lub stety sie budził co godzinę/dwie. I zalecenie położnej było żeby go przeciągać na karmienie co 3 h. I wtedy była katastrofa. A jak sie budził co godzinę i co godzinę ciumkal to był spokojny. Czy wtedy jadł czy ciumkal to nie wiem ale smoczka sie nie tykał. Pokarmu miałam dużo z tym ze pod koniec miałam wrażenie ze mało treściwy byl
Nie istnieje coś takiego jak mało treściwy pokarm :)

No tak wiem ze mleko się zmienia wraz z wiekiem dziecka ale mówię miałam wrażenie ze mu już nie starczało i dlatego zaczęłam powoli wprowadzać bardziej stałe posilki

Ja budziłam, bo kazali i żałuję teraz (synek.ma 2 lata). Bo właśnie dużo płakał rozbudzony i nie umiał zasnąć znów.

Smoczka zastępował cycem wiec pewnie dlatego było tak ze jadł częściej ale mnie i stad ta częstotliwość ale później już było tak ze jak najadł się na kolacje to spał pare godzin ale to tak ok 6 miesiąca dopiero.

Ja budziłam, bo kazali i żałuję teraz (synek.ma 2 lata). Bo właśnie dużo płakał rozbudzony i nie umiał zasnąć znów.
Ale dziecka nie musisz budzić, można podać pierś na śpiąco.
Na samym cycu za mało mi przybierał w sensie
Niskie przyrosty mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Np. alergia, refluksem, problemem z wędzidełkiem czy nieprawidłowym napięciem w buzi. A nie tym, że mleko jest chude. Poza tym na początku rozszerzanie diety nie poprawia przyrostów. Dziecko na początku próbuje, kilka łyżeczek warzyw czy owoców ma znikomą wartość kaloryczną.

reklama
Budziłam, bo synek miał żółtaczkę i na początku bardzo słabo przybierał. Ale to wybudzanie to była katorga - potrafiliśmy budzić go przez godzinę, a on nic. Na noc odciągałam mleko, bo z butelki łatwiej było podać, pierś łapał i od razu zasypiał z powrotem. Zdrowego dziecka, które ładnie przybiera, wcale bym nie budziła. Aczkolwiek jeśli zależy Ci na kp to chyba warto by było co te 3h odciągnąć pokarm laktatorem.

Do góry