reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy wybudzać noworodka ze snu?

My nie wybudzaliśmy, zarówno lekarze i położna kazali karmić na żądanie, a nie co 3 godziny. ;) Albo było częściej albo rzadziej i tyle. 🤷‍♀️

reklama
Na innym poście pisałam właśnie o dziwnych trendach modowych. Od dziecka słyszałam ze karmi się na Żądanie. A obecnie położne mówią żeby wybudzać. Zaczęłam wybudzać i przeżywałam gehennę ja mąż i dziecko. Skończyłam z tym i na zadanie i wszyscy byli zadowoleni

Ja nie budzilam moich. Bylam szczęśliwa jak synek spał z 5 h ;) pieluchę zmienialam co ja sie przebudzilam pierwszemu dziecku i często okazywało sie, ze ma sucho, synowi juz nie, chyba ze kupa.

Tylko trzeba zwracać uwagę na to, że dziecko podczas żółtaczki nawet tej fizjologicznej może spać dłużej, a wtedy trzeba je wybudzać, żeby jadło. I żeby żółtaczka szybciej spadła. Ja pamiętam, że wybudzała córcię i nie trzeba było wprowadzać żadnych naświetlan uv i uniknęliśmy szpitala

Z tego co mi wiadomo dziecko przez pierwsze 6-8 tyg powinno się wybudzać. Po pierwsze chodzi o spadki cukru, po drugie o rozkręcanie laktacji. Zamiast pytać tu lepiej porozmawiaj o tym z cdl.
No i to racja, chodzi też o rozkręcenie laktacji. Jeżeli zależy Ci na kp, to częste przystawianie jest ważne. Czyli co te 4h w nocy. A w dzień częściej

Powiem tak. Jelsi dziecko ciągiem spi 8 h to oczywiście ze bym wybudziła choćby z nerwów. Mówimy o noworodku i Ew niemowlaczku. Ale jeśli budzi się co godzinę dwie lub trzy to pi co wybudzać? Raz spi dwie raz 3 . Godzina w ta czy w ta mu krzywdy nie zrobi. Ja wybudzlm jak wariatka co 3. Czy był czy nie był głodny zamiast karmić wtedy kiedy sam się domagal

reklama
Do góry