reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to jest implantacja?

Przeczytałam dokładnie i uderzyło mnie to "zazwyczaj plamienie występuje w terminie miesiączki" co jest błędne. Zazwyczaj kobieta ma owulację jednak 2 tygodnie przed okresem, a nie tydzień i z tego powodu zazwyczaj plamienie występuje jednak kilka dni do tygodnia przed okresem, a nie w jego terminie.
No nie dogadamy się w tej kwestii. Jestem na forum już trochę czasu i jednak przewaza tutaj plamienie (jeżeli w ogóle jest) w terminie miesiączki,parę dni przed lub po. W Twojej wypowiedzi też mogę przyczepić się do słowa "zazwyczaj" bo jednak organizm kobiety to nie komputer i wszystko może się poprzesuwać.

reklama
No nie dogadamy się w tej kwestii. Jestem na forum już trochę czasu i jednak przewaza tutaj plamienie (jeżeli w ogóle jest) w terminie miesiączki,parę dni przed lub po. W Twojej wypowiedzi też mogę przyczepić się do słowa "zazwyczaj" bo jednak organizm kobiety to nie komputer i wszystko może się poprzesuwać.
Jasne, że może :) ja cały czas mówię tylko o regularnych cyklach, jeśli autorka postu takie ma i jest tydzień przed miesiączką to plamienie implantacyjne jest jak najbardziej prawdopodobne na tym etapie. Swoje informacje opieram na danych naukowych, a nie na forumowych historiach, bo tutaj różne dziwne rzeczy można wyczytać. Często na różnych wątkach można przeczytać, że objawy ciążowe niektóre dziewczyny miały od razu po stosunku. Jest to fizycznie niemożliwe, bo beta HCG wytwarza się najwcześniej dopiero tydzień później, ale skoro tyle kobiet tak napisało, to mam uznać to za fakt? Fajnie by świat wyglądał jakbyśmy wszyscy byli tak bezkrytyczni 😂

Przechwytywanie.JPG

źródło: Link do: Późna implantacja - czy może być przyczyną poronień?

Ja miałam obfite, jasnobrązowe plamienie 9 dni po owulacji. 4 dni później wyszedł pozytywny test ciążowy :) Myślę więc, że mogło być to właśnie plamienie implantacyjne. Jak narazie wszystko jest w porządku, beta dobrze przyrasta i progesteron jest na dobrym poziomie.

Przeczytaj wszystkie moje posty a nie tylko jeden. Wszystko zależy od tego kiedy była owulacja.
Poza tym nigdzie nie napisałam, że test i plamienie występuje w tym samym dniu. To już Twoja nadinterpretacja.
Przeczytałam, wskaż proszę czego nie rozumiem. Jeśli owulacja jest około 14 dnia cyklu, to implantacja raczej nie występuje w terminie miesiączki.

Proszę nie zarzucaj nam, że nie czytamy ze zrozumieniem. To świetna strategia manipulacji - nie ja napisałam źle, tylko Ty tego nie rozumiesz.

Przeczytałam, wskaż proszę czego nie rozumiem. Jeśli owulacja jest około 14 dnia cyklu, to implantacja raczej nie występuje w terminie miesiączki.

Proszę nie zarzucaj nam, że nie czytamy ze zrozumieniem. To świetna strategia manipulacji - nie ja napisałam źle, tylko Ty tego nie rozumiesz.
Napisałam,że wszystko zależy od tego kiedy była owulacja ( a tego nie wiemy) więc nie można zakładać,że tydzień przed miesiączką wystapi plamienie implantacyjne.
Nie manipuluje tutaj niczym. Skoro stwierdziłas,że test w dniu plamienia moze wyjść pozytywny to Twoje słowa. Więc nie czytasz ze zrozumieniem bo ja tego nie napisalam.

Może podsumujmy.
Faza lutealna (a w zasadzie jej długość) MA OGROMNE ZNACZENIE w przypadku rozważań czy plamienie jest implantacyjne czy nie.
Jak ktoś ma 16 dniowa faze lutealna i zacznie plamić 16 dnia po owulacji czyli w dniu miesiaczki to nie jest to implantacja.
Ba nawet jak ma 14 dniowa to w dniu miesiączki nie będzie to spowodowane implantacja.
Implantacja odbywa się pomiędzy 6 a 12 dniem od owulacji i wtedy też wystąpi EWENTUALNIE plamienie. Należy pamiętać, że dotyczy ono niewiele ponad 30% kobiet.
Zatem jak ja mam fazę lutealna 13 dni to plamienie implantacyjne może mnie spotkać i 7 dni przed okresem, i 4 i nawet 3. Ale gdyby spotkało mnie w dniu miesiączki jednak byłabym co najmniej zaniepokojona.

Plamienie implantacyjne jest możliwe tydzień przed miesiączką i w terminie miesiączki. Wszystko zależy od długości fazy lutealnej (10-16 dni). Implantacja ma miejsce 6-12 dpo. Więc przy fl 16 dniowej plamienie może pojawić się, aż 10 dni przed miesiączką. Jednak plamienie nie jest częstym objawem implantacji
Doświadcza go jedynie ok 30 procent kobiet.

Plamienia w środku cyklu może mieć wiele przyczyn.

Jeżeli starasz się o dziecko, po ok 48h możesz wykonać test. Jego wynik będzie po tym czasie wiarygodny i jeżeli faktycznie była to implantacja to beta będzie już w organiźmie.

Hej! Dziewczyny tydzień przed okresem wystąpiło u mnie różowe plamienie. Nigdy wcześniej nie miałam takiej sytuacji. Mam nabrzmiale piersi, bol krzyża, zachcianki i cała jestem spuchnięta.. ciazy nie wykluczam. Czy to może być coś poważnego? Miesiaczki mam zawsze regularne. Na wkładce były to dosłownie dwie krople różowego plamienia.
A okres na kiedy ci wypada ?
Jak się nie pojawi to najzwyczajniej w świecie z rana zrób sobie test ciążowy.

reklama
Plamienie implantacyjne występuje zazwyczaj w terminie miesiączki a nie tydzień przed. Owszem owulacja mogła się przesunąć i być wcześniej. Ale może być tak,że był to właśnie jej objaw. Poczekaj do terminu i zrób test jak okres się nie pojawi.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałam i sama nie pisz bzdur. To kiedy wystąpi plamienie nie jest uzależnione od powodzenia ciazy. Plamienie często jest właśnie mylone z rozpoczynająca się miesiączka bo zazwyczaj występuje właśnie w jej terminie,kilka dni przed lub po. Ale tydzień to nie jest normalne dla 14 dniowej fazy lutealnej jak sama napisałaś.

Ale długość fazy lutealnej nie ma nic do rzeczy. Ważne jest to,kiedy była owulacja. I jeżeli przeczytałabys mój pierwszy post uważnie to napisałam,że jeżeli owu była wcześniej to i zagnieżdżenie też. Nie mniej jednak uważam,że plamienie w terminie okresu jest normalne jeżeli to implantacja. Nie jest to na pewno odchylenie ani nie zwiastuje poronienia czy ciąży biochemicznej.
@jasani przeczytaj to, co napisałaś.

Pytanie o test było retoryczne- jeśli większość producentów zakłada, że test jest wiarygodny w dniu miesiączki to jakim cudem może wtedy wystąpić plamienie?!

Do góry