reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy test pozytywny

reklama
Często spotykam się tu ze stwierdzeniem, że w Niemczech/Holandii/UK nie robią bety. Czy to oznacza, że nie można pójść do laboratorium i prywatnie zrobić takiego badania? Pytam z ciekawości, bo nie wiem, jak tam to

I co robilas dzis z rana test?
Tak i negatywny jestem 2 dni przed@ale zrobiłam o dużej czulosc to raczej w tym cyklu sie nie udało

Często spotykam się tu ze stwierdzeniem, że w Niemczech/Holandii/UK nie robią bety. Czy to oznacza, że nie można pójść do laboratorium i prywatnie zrobić takiego badania? Pytam z ciekawości, bo nie wiem, jak tam to funkcjonuje :)

Z tego co słyszałam to można, ale to drogo kosztuje. Kilka dziewczyn tu o tym pisało, ale może nie mam racji. I pisały głupoty

W UK da się, ale zdecydowanie trudniej niż w Polsce. Podstawowa opcja prywatnie to test do zrobienia samej (z palca) i odesłanie do laboratorium. Cena w Szkocji to £55. Jak chcesz mieć krew pobraną w placówce to dodatkwo £30. Więc można się domyślić, że nikt nie lata "zrobić betę" ot tak.

tam nawet ciąży do 12 tygodnia nie traktują poważnie;) moja kuzynka musiała w Holandii czekać do 12 tygodnia i wtedy umawiała się do lekarza.
W UK podobnie, ciąża jest tak "na prawdę" po pierwszym USG. A na NHS przysługują 2 USG, pierwsze między 11 a 14 tygodniem, drugie między 18 a 21 tygodniem. Można zrobić dodatkowo prywatnie, ale nie u lekarzy, tylko w takich placówkach co się zajmują robieniem skanów (czyli USG) ciążowych, wykonuje je technik radiolog. Przykładowo, USG 2D wczesnej ciąży (8-16 tc) kosztuje w mniejszej miejscowości w Szkocji £59. Im starsza ciążą tym drożej.

W UK da się, ale zdecydowanie trudniej niż w Polsce. Podstawowa opcja prywatnie to test do zrobienia samej (z palca) i odesłanie do laboratorium. Cena w Szkocji to £55. Jak chcesz mieć krew pobraną w placówce to dodatkwo £30. Więc można się domyślić, że nikt nie lata "zrobić betę" ot tak.

W UK podobnie, ciąża jest tak "na prawdę" po pierwszym USG. A na NHS przysługują 2 USG, pierwsze między 11 a 14 tygodniem, drugie między 18 a 21 tygodniem. Można zrobić dodatkowo prywatnie, ale nie u lekarzy, tylko w takich placówkach co się zajmują robieniem skanów (czyli USG) ciążowych, wykonuje je technik radiolog. Przykładowo, USG 2D wczesnej ciąży (8-16 tc) kosztuje w mniejszej miejscowości w Szkocji £59. Im starsza ciążą tym drożej.
No też o tym słyszałam :) dlatego moja kuzynka o płci się dopiero dowiedziała w 32 tc. Bo wcześniej nie miała gdzie zrobić te usg. A w 18 tc. Zakryła się. Chociaż jak rozmawiam z moją tesciowa i mama to w Polsce kiedyś też tak było, se usg było na potwierdzenie, płeć i przed porodem.

Dzięki za wyjaśnienie! W Polsce nie jest idealnie, ale cieszę się z tego, jak ta opieką wyglądała, dzięki temu bezpiecznie donosilam ciążę, a problem był już zdiagnozowany w czasie USG w 6t4d.
No też o tym słyszałam :) dlatego moja kuzynka o płci się dopiero dowiedziała w 32 tc. Bo wcześniej nie miała gdzie zrobić te usg. A w 18 tc. Zakryła się. Chociaż jak rozmawiam z moją tesciowa i mama to w Polsce kiedyś też tak było, se usg było na potwierdzenie, płeć i przed porodem.
W którym roku mama i teściowa rodziły? Moja mama w 91/92 nie miała w ogóle, a w 98 już miała praktycznie co wizytę, bo ciąża z problemami.

Dzięki za wyjaśnienie! W Polsce nie jest idealnie, ale cieszę się z tego, jak ta opieką wyglądała, dzięki temu bezpiecznie donosilam ciążę, a problem był już zdiagnozowany w czasie USG w 6t4d.

W którym roku mama i teściowa rodziły? Moja mama w 91/92 nie miała w ogóle, a w 98 już miała praktycznie co wizytę, bo ciąża z problemami.
Moja mama mnie urodziła w 93, a tesciowa 96. Ale wcześniej jak mama miała poprzednie dzieci to też nie było usg. Nawet nie wiedziala co nosi pod sercem.

reklama

Moja mama mnie urodziła w 90 i normnie miała USG. Mam je nawet na pamiątkę 😊

Do góry