reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy myślałyscie już o imieniu dla dzidziusia?

reklama
Nawet sie nie spodziewalam, ze wybor imienia dla dziecka moze byc az tak trudna sprawa... Kurcze, to bardzo odpowiedzialne zadanie a w glowie oczywiscie pustka, jak na zlosc! Poniewaz nie wiemy, czy nasze malenstwo bedzie chlopcem czy dziewczynka to musimy wymyslec imiona dla obu plci! Mnie zawsze podobaly sie imiona rosyjskie, ale moj maz nie chce o tym slyszec! Dla dziewczynki mamy praaawie wybrane, bedzie to Amelka(to imie podobalo mi sie dlugo zanim zaczelismy myslec o dziecku i zanim stalo sie popularne) lub Maja(mojemu mezowi podoba sie zdrobnienie Marysia, a wiec wole aby corcia miala na imie Maja niz Maria, bo je tez mozna tak zdrobnic). Dla chlopca ciezko nam cos wybrac, a tu jak na zlosc, wszyscy przepowiadaja nam synka!). Ja chcialam Igorka a moj maz mysli o Pawle lub Maciusiu, ale ja nie jestem przekonana do zadnego z nich. Chcialabym, aby imie dla naszego dziecka bylo dosc krotkie(nazwisko mamy dlugie), nie wymyslne, i aby nie powtarzalo sie w naszych rodzinach, a z tym ciezko, bo mamy tam duuuzy wybor imin. Nie chcialabym aby bylo zbyt popularne, ale z tym sie nie trafi, bo teraz wszyskie imina sie powtarzaja, jak slychac ze wszystkich stron!

Mycha12, imie Lena jest sliczne!!!

Royanko dzięki! Co do imienia to u mnie byłopodobnie. Niby miałam jakieś typy, ale jak przyszło co do czego to było z mężem przegadywanie. Co podobało się jemu to nie podobało się mi itd. Wnioskuję z tego co pisałaś że nie wiecie co wam ten bociek przyniesie :laugh: my natomiast bardzo chcieliśmy wiedzieć. Kiedy już lekarz oznajmił ze dziewczynka na początku była Tatiana, potem zaczęła sie nam podobać Lena i chyba tak zostanie, chociaż sama nie wiem ::) jakoś to imię krótkie a nazwisko też mamy krótkie i z nazwiskiem lepiej brzmi Tania, ale mąż chce Lenka i tyle ;)

Mi też się podobają rosyjskie imiona - na szczęscie mężowi też choćna Igorka krzywo patrzy. Zobaczymy....

Mycha, Lena jest super, znam jedną Lenę i świetna z niej dziewczyna no i fantastyczna laseczka ;D ;). Znajomi czasami zdrobniają Lenka-to najprościej, ale też Lenoczka, a my w żartach mówimy też czasami Lenisławo! ;D, ale dla takiej malutkiej dziewuszki Lenka brzmi super! ;)

Royanno, u nas kwestia dziewczynki była ustalona już parę lat temu ;D, i sama sobie jestem winna bo mój chłop tak się przyzwyczaił, że córeczkę będzie miał Alicję, że nie chce słyszeć o innym imieniu, a mi się gusta trochę zmieniły i podobają mi się właśnie Lena, Nadia, Nina, trochę z rosyjskiego, ale też Adrianna, Izabela (Majka też bardzo ładnie, chociaż do naszego nazwiska by nie pasowało ;D-nazwisko, że się tak wyrażę "odzwierzęce" ;D :D :laugh:) Co do chłopaka ( niby ma być dziewczynka, ale to nigdy nie jest tak na 100 %, może gdybyśmy zrobili usg 3D, to uznałabym, że to jest pewne) ja strasznie chciałam Mikołaja (he,he też z rosyjska ;)), ale mój mąż słyszeć o tym nie chce ( podoba mi się też Borys, Igor, Miłosz, ale Miłosza ma moja siostra więc odpada), ostatecznie zgodziłam się, z czego mąż się bardzo cieszy, :D na Bartosza! ( może nawet i lepiej będzie się komponować z nazwiskiem ;))

Ale oczywiście będzie Alicja! ;D

p.s. jak chcesz to wejdź na stronę www.skarbczyk.com-jest tam cała lista imion i damskich i męskich, a swoją drogą ciekawa jestem czy nie chcecie wiedzieć co będziecie mieć czy po prostu dzidzia nie chciała się zdradzić na usg? :)

Renee29, nie wiemy co bedziemy miec, poniewaz nie chcielismy wiedziec. Tak wlasciwie, to moj maz nie chcial wiedziec, a mnie ciekawosc gryzla. Gdy szlam na usg i pytalam go, czy chce znac plec dzidziusia, to powiedzial, ze nie, ale jesli ja chce(smial sie, ze pewnie nie wytrzymam dlugo w niewiedzy ;D) to mam sie dowiedziec ale w zadnym wypadku mam mu nie mowic(choc chce bardzo synka :))! Ale ten wariant od razu odpadl, poniewaz znam siebie i wiem, ze juz w pierwszym zdaniu wygadalabym sie jemu!! I w ten o to sposob postanowilam zyc w niewiedzy i miec niespodzianke na finale :laugh: Ale lekarz na szczescie mnie nie kusil, a ja nie pytalam, czy widzi plec. Na koniec usg spytal mnie tylko: I co bedzie? A ja odpowiedzialam- niewazne, najwazniejsze, aby bylo zdrowe! I na tym koniec. 20 lipca mam usg koncowe, i tez musze uprzedzic lekarza aby mi sie nie wygadal- w koncu tyle tygodni zylam w niewiedzy to i te kilka wytrzymam! Ale juz wiem, ze jak bedziemy miec w drodze nastepnego dzdziusia, to bede chciala znac plec!

A imie to chyba bedzie jednak Amelka albo Macius :laugh: Chyba, ze zmieni nam sie po porodzie, hihihihi, wszystko jest przeciez mozliwe ;D

hmm wiecie cale zycie marzylam o synku moze dlatego ze jestem najstarsza z rodzenstwa i chcialam miec starszego brata; odkad zaszlam w ciaze czuje ze to corka i ciesze sie jak glupia z tej mojej coreczki; oczywiscie na usg nic nie widac ale po pierwszym ide na ostatnie wiec moze :) dla dziewczynki nie mam problemu z imieniem od poczatku ciazy jak zobaczylam w 8 tygodniu fasolke na monitorze - nazywam malą fasolką wiec ola - fasola bedzie innego wyjscia nie widze :) co do chlopaka naprawde nie wiem bo ja mysle ze to coreczka i juz :)

My mieliśmy cały czas wybrane imię - Anielka, no ale po tym moim ostatnim snie ( śniło mi się, że siedziałam na przeciwko mojej córeczki i mówiłam do niej: jak masz na imię córeczko? no powiedz mamusi jak masz na imię? No i mi odpowiedziała: MARTA!!! ) to juz sama nie wiem. O imieniu Marta nie myślałam nigdy, zastanawiamy sie ewentualnie nad Martyną, bo coś mi Aniela przestało pasować. Ale i tak się wszystko okarze na porodówce ;D
Myślałam, że wybór imienia jest łatwiejszy, może dlatego, że mam więcej pomysłów na imię dla chłopca? Bardzo bym chciała mieć kiedyś syna Kosmę...
A tak pozatym, czy zauważyłyście, że jak od imienia Wojciech "odetnie się" pierwszą i ostatnią literke to jest słowo ojciec? Ciekawe co?

reklama
Mju moim pierwszym typem na imię dla córeczki była Marta ale zaraz czytając dalej kalendarz trafiłam na Marika i Marika mi się jeszcze bardziej spodobało. Jeśli o mnie chodzi to imię Marta bardziej mi się podoba niż Aniela... Ale to wszystko rzecz gustu.
No a moja córeczka na pewno będzie miała na imię Marika. Chyba ze okaże się chłopcem ;) to wtedy będzie Tomek :)

Do góry