reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

ja bylam ostatnio u ginka i powiedzial, ze musze brac bromek na obnizenie prolaktyny, i dodatkowo 17-25dc dupek...tylko zapomnialam sie zapytac czy bromek moge brac podczas @, bo wlasnie mi sie zaczal i nie wiem czy to ma jakis wplyw czy nie...

no a potem kazal mi sie zgloscic na HSG, no i tego to sie boje najbardziej, bo to podobno ogromny bol. miala to ktoras z was?

reklama
ja bylam ostatnio u ginka i powiedzial, ze musze brac bromek na obnizenie prolaktyny, i dodatkowo 17-25dc dupek...tylko zapomnialam sie zapytac czy bromek moge brac podczas @, bo wlasnie mi sie zaczal i nie wiem czy to ma jakis wplyw czy nie...

no a potem kazal mi sie zgloscic na HSG, no i tego to sie boje najbardziej, bo to podobno ogromny bol. miala to ktoras z was?
ja brałam bromergon codziennie bez żadnej przerwy po pół tabletki ,o HSG nic nie wiem , myślę że najlepiej jak zadzwonisz do lekarza i się dopytasz o dawkowanie leku ;)

asieńka Odezwij się CO u Ciebie???

HSG to badanie dotyczace tego, czy jajowody sa drozne...
a bromergon mam przyjmowac pol tabletki na noc przez 3 tygodnie...i potem badanie prolaktyny...

No ja też brałam długo długo Bromka. Po pół tabletki rano i wieczorem. Dupka też. Teraz jakoś mi głupio jak nic nie łykam... hehehe
Bromka bierzesz bez przerw. Nie ma wpływu na okres.
Ja miałam drożność jajowodów pod narkozą, bo była też laparoskopia, więc też nie pomogę.

Ojojoj, widze że forum ożyło:-)
Aniu widze że juz wysoko w ciąży ehhh jak ten czas leci:) kochana jak się czujesz? chłopczyk czy dziewczynka??? heh imie juz wybrane???
U mnie stara bieda, mieszkam już na nowym mieszkanku i bardzo dobrze się tu czuje przestrzeń działa na mnie kojaco chociaż to tylko dwa pokoje:-)
nie staram się jakos specjalnie o dzidziusia jak sie trafi to sie bede cieszyc chociaż teraz nawet nie wiem czy chce bo strach jest narazie silniejszy.... chyba rozumiesz
U lekarza nie byłam juz długo bo narazie odpoczywam nie chce o tym mysleć że mam coś łykać pilnowac dni płodnych i tak dalej bez szaleństw narazie.
Nie pogodziłam sie z utratą maleństwa bo mysli nachodzą mnie codziennie a tym bardziej ze zbliza się termin rozwiazania i strasznie mnie to boli w listopadzie napewno kupie butelke dobrego wina i upije się w samotnosci...
Dobra koniec tych smutków, kochana pisz co tam u Ciebie????
A wam kochane dziewczyny życze wszystkim upragnionych 2 kreseczek a co najwżniejsze pieknych długich dziewięciu miesięcy!!!!
Buziaki

tere fere..., dlugo bralas bromka i co? nie pomogl czy obnizal poziom? a co do droznosci to wszystko bylo ok? czy mialas jakies zrosty?

Asienka będzie dziewczynka , los za nas wybrał imię i będzie Lenka :) , czuję się dobrze tylko coraz bardziej dokuczają mi krzyże i biodra ,o ile przy Kubie też mnie bolały biodra to przynajmniej plecy były ok , na szczęście już niedługo ,mała daje mi popalić i tak kopie i się rozciąga że momentami ciężko wytrzymać ,tym bardziej chciałabym już ją mieć przy sobie ,chociaż z drugiej strony żal mi młodego no ale jakoś przyzwyczai się że nie jest jedynakiem ;)
domyślam się że jest ci ciężko , zwłaszcza w grudniu będziesz przeżywać to bardzo ale wierze że sobie poradzisz no i w końcu doczekam się super wieści i fotek ;) , trzymam za ciebie mocno kciuki :)
milia bromergon łykałam przez 6 m-cy i chyba skutecznie mi obniżył poziom prolaktyny bo udało mi się zajść w ciążę , za to jakiś rok wcześniej miałam robioną laparoskopie ,o HSG napisałam że nic nie wiem bo nie miałam więc nie pomogę czy boli czy nie

miliaa bromka łykam przez kilka miesięcy tak co 2 lata mniej więcej. Pomaga bardzo obniżyć poziom prolaktyny. Właściwie już po miesiącu zrobiłam kontrolne badania i poziom wyszedł mi na najniższej granicy, więc zeszłam z jednej tabletki do połowy na dobę i tak łykałam już przez chyba pół roku. U mnie prolaktyna związana jest ze stresem. Jak na badania idę "w fazie wyluzowania" to zawsze jest ok, ale jak mam jakieś problemy w firmie z pracownikami lub finansowe, to mój poziom prolaktyny jest taki jak u kobiet w ciąży lub karmiących.
Więc warto też zwrócić na to uwagę, żeby nie chodzić na badania kiedy ma się doła.

Jajowody są w porządku. Są drożne.Nie wiem gdzie miałam umiejscowioną endo...

reklama
cześć nie odzywałam się tak długo ponieważ mój komputer złapał wirusa no i trochę to trwało zanim mąż go usunął. Już po staraniach mam nadzieję, że się udało, teraz zostało tylko czekać no i powstrzymać się od wkręcania sobie objawów ciąży
laugh.gif

Niestety na 100 % procent nie wiem czy w środę miałam owulację chociaż test tak niby wskazywał ponieważ nie czułam żadnego bólu jajnika ale to pewnie przez gonal. We wtorek pójdę do lekarza zobaczyć czy jest ciałko żółte. Tym razem jakoś mocno się nie spinam ponieważ wiem, że jak się teraz nie uda to za miesiąc mamy inseminację.

A co do HSG to ja miałam robione i bardzo mnie bolało, do żyły dostaje się jak dobrze pamiętam Dolargan, który moim zdaniem działa ogłupiająco a ból się i tak czuje, podczas HSG miałam taki helikopter w głowie jak bym się mocno upiła, gdybym nie zamknęła oczu to bym chyba na siebie zwymiotowała ale nie u wszystkich tak jest moją znajomą natomiast nic nie bolało, nie wiem od czego to zależy ponieważ i moja znajoma i ja obie miałyśmy drożne jajowody.

Do góry