reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

Witam dziewczyny! Miło, że o mnie pamietałyście. Wyszłam ze szpitala w środę. Na operacji okazało się, ze mam bardzo zaawansowaną endometriozę. Na usg widac było tylko 2 torbiele na prawym jajniku. jak mnie otworzyli to okazało się, że na prawym miałam 3 na lewym jeden, ale nie by la to torbiel endometrialna. Dodatkowo liczne guzki na macicy i zrosty otrzewnowe. Bałagan straszny. na wypisie mam napisane zdiagnozowna niepłodność pierwotna:sad:. Trochę się załamałam. Teraz przez poł roku będę brała hormony, zastrzyk co 3 tygodnie. Jak na razie to chce mi sie plakac. Fizycznie natomiast czuje się calkiem niezle.
Lekarz niby daje mi jakieś szanse na zajście. Mowi ze wszystko zostało jajniki jajowody, teraz trzeba tylko pozbyc sie niewidzialnych ognisk. ale ja sie martwie. pozdrawiam

hmmm. opisałam sie a nie widzę swojego postu. Więc jeszcze raz. Dziękuję, ze o mnie pamietałyście. Wyszłam ze szpitala w srodę. Podczas operacji okazało się, że miałam bardzo zaawanasowaną endometriozę. Na prawym jajniku 3 torbiele, na lewym jedna ale nie endometrialna. Guzki na macicy, zrosty otrzewnowe. masakra. na wypisie napisali: zdiagnozowana niepłodnośc pierwotna. Jestem załamana. teraz bede brała hormony. Ale boje sie. tak bardzo chciałabym zajsc w ciążę. muszę popracowac nad podświadomością

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
hmmm. opisałam sie a nie widzę swojego postu. Więc jeszcze raz. Dziękuję, ze o mnie pamietałyście. Wyszłam ze szpitala w srodę. Podczas operacji okazało się, że miałam bardzo zaawanasowaną endometriozę. Na prawym jajniku 3 torbiele, na lewym jedna ale nie endometrialna. Guzki na macicy, zrosty otrzewnowe. masakra. na wypisie napisali: zdiagnozowana niepłodnośc pierwotna. Jestem załamana. teraz bede brała hormony. Ale boje sie. tak bardzo chciałabym zajsc w ciążę. muszę popracowac nad podświadomością

Witaj Groszku:-)
Dobrze że już jesteś w domu! Kochana wiem jakie to straszne jak lekarz mówi Ci takie rzeczy ja na poczatku przeżyłam mega załamanie. Ale nie ma co trzeba wziąc się w garśc brac to co każą i walczyc z tą cholerna endometriozą!!!
Laleczko życze Ci szybciutkiego zajścia w ciąże zresztą jak każdej z nas:-)
Buziaki:)
Aha a co masz przepisane z tabletek? zastrzyki?

Witaj Groszku :-)
Najważniejsze, że jesteś po operacji i powycinali Ci te cholerstwa :tak: Zobaczysz będzie dobrze :tak: Jajników Ci nie usunęli, więc się nie martw, bo lekarze czasami coś mówią, a dzieje się inaczej. Zresztą sama pewni w tym wątku czytałaś, że dziewczynom też tak lekarze mówili, a teraz są szczęśliwymi mamami. Ja też miałam dosyć zaawansowaną endo - torbiel czekoladowa ze zrostami i jak pisałam już wcześniej wszystko jest dobrze, a nasza córeczka pomału szykuje się na świat :tak:
Nie wiem czy lekarze kazali Ci dużo spacerować, ale trzeba po operacji chodzić, żeby się zrosty nie porobiły, no i nie możesz nic ciężkiego nosić.

Groszku27, nic się nie martw, to tylko tak strasznie brzmi, a w rzeczywistości nie jest tak źle - jajniki i jajowody całe i to jest najważniejsze. Już po wszystkim. Będzie dobrze, pół roku strzeli jak nic i niedługo będziesz Mamą.
Dziewczyny, jak robiłam ostatnio test ciążowy, to parę sekund przed wynikiem wyobraziłam sobie dwie kreski i zastanawiałm się potem, jakby to było - kurde, to jest chyba uczucie nie do wyobrażenia... Myślałyście kiedyś o tym?, próbowałyście to poczuć w wyobraźni? Zgodnie z zasadą potęgi podświadomości myśli, zwłaszcza te potęgowane emocjami kreują rzeczywistość. Tak jak w jednym chińskim powiedzeniu: "Postępuj tak, jakbym już tu był, a ja będę". Wiem, że to brzmi dziwnie, ale podobno działa. Madziamadzia wie, o czym piszę...

Ostatnia edycja:
Witam dziewczyny. dzięki za wsparcie.Musi być dobrze.
będę brała hormony w zastrzykach - depo-provera.
co do tej niepłodnosci to mąz mi tłumaczy, ze przed operacją byłam niepłodna a teraz po zastrzykach wszystko bedzie ok. I tego postaram sie trzymac. Lekarz tez daje szanse wiec ... musi buc dobrze.
Dziewczyny Wy tak rozmawiacie o psychologii a moze polecacie jakas ksiazke warta przeczytania?

Misia najwazniejsze, że już jestes po operacji. Zobaczysz skończysz brać hormony i zajdziesz w ciąże, jak każda z nas (mam nadzieję)!! Nie załamuj się, myslenie pozytywne pomaga!!!
Trzymaj się!

Groszku27, nic się nie martw, to tylko tak strasznie brzmi, a w rzeczywistości nie jest tak źle - jajniki i jajowody całe i to jest najważniejsze. Już po wszystkim. Będzie dobrze, pół roku strzeli jak nic i niedługo będziesz Mamą.
Dziewczyny, jak robiłam ostatnio test ciążowy, to parę sekund przed wynikiem wyobraziłam sobie dwie kreski i zastanawiałm się potem, jakby to było - kurde, to jest chyba uczucie nie do wyobrażenia... Myślałyście kiedyś o tym?, próbowałyście to poczuć w wyobraźni? Zgodnie z zasadą potęgi podświadomości myśli, zwłaszcza te potęgowane emocjami kreują rzeczywistość. Tak jak w jednym chińskim powiedzeniu: "Postępuj tak, jakbym już tu był, a ja będę". Wiem, że to brzmi dziwnie, ale podobno działa. Madziamadzia wie, o czym piszę...

Coś w takim mysleniu musi być. A dwie kreseczki - hmm?? To musi być naprawde nieziemskie uczucie...

Ja z=sie zbieram bo wyjeżdżam na majówke, do poniedziałku!!

Witajcie dziewczynki kochane:) u mnie lekarz też stwierdził endomedriozę, prawy jajnik całkowicie czymś wypełniony na usg nie było widać czym. Dostałam skierowanie na laparoskopię do kliniki i na 1,5 tyd przed operacja okazało się ,ze jestem w ciązy.:)Mój lekarz stwierdził, ze to cud . staraliśmy sie 2 i pół roku jak nie dłużej :(Powiem wam jedno najważniejsza jest psychika , tak sie przejęłam tą operacją, ze w końcu przestałam myśleć o ciązy( ten jeden raz) i udało sie:)

Hej Dziewczyny :-D
Kasia785 gratuluję i życzę Ci spokojnych 9-ciu miesięcy :tak::-D
Daian wiesz ja po kursie Silvy wyobrażałam sobie, że robię test i są 2 kreski, nawet w konkretnym miesiącu i miesiące o 2 się przesunęły, ale 2 kreski się pojawiły. Najlepiej wyobrażać sobie chociaż 2,3 razy dziennie i co jest ważne w czasie teraźniejszym :tak:
Groszku tych książek jest bardzo dużo, ale na początek super jest książka i film na jej podstawie pt. "Sekret" Rhonda Byrne. W Internecie znajdziesz bez problemu.
Wiecie co ostatnio usłyszałam super zdanie od faceta, który bardzo dużo zyskał pracując swoim umysłem: "Największe sukcesy osiąga się pracując systematycznie swoim umysłem" i coś w tym jest :tak: Nie dotyczy to oczywiście tylko zdrowia, ale też innych rzeczy typu związek, praca itp. A najbardziej cieszą sukcesy, jak widać, że to działa ;-)

Ja mam sentyment do książki "Potęga podświadomości" Josepha Murphy'ego, bo to była pierwsza moja książka na ten temat. Ale podobnych jest wiele, jedne lepsze, drugie gorsze. Aktualnie przerabiam "Więcej niż sekret" autor - Brenda Barnaby.
Madziamadzia, jak się czujesz tuż przed porodem?

reklama
Daian powiem Ci, że zrobiło się ciężko, bo córcia ma już 3kg, więc każda czynność zajmuje sporo czasu, ale w większości mężuś mnie wyręcza ;-) Kopniaki malutkiej wynagradzają wszystko :tak: Już się nie mogę doczekać, kiedy ją przytulę. No a przed samym porodem oczywiście stresa mam. Z córcią rozmawiam by wyskoczyła kilka dni wcześniej, szybko i bezboleśnie ;-) Zobaczymy, czy posłucha :-D

Do góry