reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

reklama
Witam Kochane! Viukulaa trzymam mocno kciuki. dziewczyny dzieki za wsparcie. ja we wtorek ide do szpitala i najprawdopodobniej nie bedzie mnie na forum do tego czasu. Odezwe sie jak juz bede po. pozdrawiam

Witam wszystkie jestem pierwszy raz na tym poscie i oto moja historia Mam 22 lata poszłam do ginekologa na badanie kontrolne i okazało sie ze na lewym jajniku mam torbiel 2 na 3 cm i przepisano mi duphaston wybrałam poszłam i torbiel sie zmniejszył do 1 na 2 wiec dostałam drugie opakowania poszłam do kontroli i znow sie powiekszył do 2 na 3 wiec lekarz powiedzał ze to endometrioza i chciał mnie skierowac na operacje ale nie zgodziłam sie poszłam do innego lekarza i ten powiedzał ze mam ten torbiel na lewym ale dał mi tabletki anty marwelon i powiedzał ze powinien zejsc poszłam jeszcze do trzeciego lekarza i tamten powiedzał ze jesli mam to juz 6 miesiecy i nie zeszło to ze to torbiel endometrialna ale nie kazał mi isc odrazu na operacje tylko cały czas kaze mi brac te hormony marwelon az do wtedy kiedy bede chciała zajsc w ciaze dlatego mam pytanko ja planuje probowac zajsc w ciaze za ok 2 lata czy bedzie to wtedy mozliwe czy zajde w ta ciaze bo naczytałam sie ze endo powoduje bezpłodnosc ale jeslij biore te tabletki to moze ten torbiel nie bedzie sie powiekszła i moge z nim normalnie zyc prosze o rade bo bardzo pragne zostac mama czy moze byc tak ze w tym czasie przejdzie to tez na drugi jajnik lekarz powiedzał ze najlepiej operacje zrobic dopiero po urodzeniu dziecka Prosze piszcie czy majac ten torbiel moge normalnie funkcjonowac i jak bede chciała starac sie o dziecko to mi sie uda

Groszku trzymam mocno kciuki i zobaczysz, że będzie dobrze :tak:
QMARTAQ3 witaj i głowa do góry. Poczytaj sobie ten temat od 1 strony, myślę, że dużo Ci pomoże. Ja też miałam endo i to jeszcze raz taką dużą jak Ty. Pisałam już wcześniej, że mój gin skierował mnie na operację - zachwycona nie byłam, ale z biegiem czasu stwierdziłam, że dobrze się stało, bo endo nie wróciła, a za miesiąc urodzi się nam córeczka. Także jak najbardziej można zajść w ciążę z endo, czy po tym jak się chorowało na nią. Zresztą nie tylko ja jestem tego przykładem :tak:
Wikulaa, Asienka co u Was?
Daian jak słuchanie płytki i pozytywne myślenie?

DO AniaSm
Ten lekarz powiedzał mi zebym z operacja poczekała bo jeslij biore hormony i torbiel sie nie powieksza to szkoda ją ruszac bo po usunieciu i tak moze sie zrobic nowa dlatego lepiej brac hormony a jeslij bede chciała zajsc w ciaze wtedy je odłoze i dostane inne tabletki a torbiele podczas ciazy moga zejsc same chyba ze torbiel by sie powiekszyła wtedy by trzeba było usunac ale jak narazie mam ją ok 8 mies i jak narazie ma 3 na 2 a ja dopiero biore od 5 kwietnia hormony wiec moze za krotko zeby powiedziec czy ona zejdzie bo wczesniej inny lekarz dawał mi duphaston a to były za słabe leki choc i przy nich torbiel raz sie zmniejszyła do 2 na 1

Madziamadzia - u mnie bez zmian, na razie @ nie ma więc jest nadzieja, ale malutka...

QMARTAQ3 - ciężko doradzać w takich sprawach, ja myślę, że powinnaś zrobić, tak jak zaleca Ci lekarz, któremu ufasz (gorzej jeżeli nie jesteś do końca przekonana do tego lekarze...). Ja myślę, że z endometriozą można zajść w ciążę są na to nawet dowody:)) ja nawet liczę, że nidługo mnie to spotka:))

Cześć Dziewczyny!
Madziamadzia, ostatnio ze względu na nadmiar pracy i różne inne wydarzenia nie miałam za bardzo czasu pracować nad moją podświadomością - wiem, że to błąd, ale się poprawię :-). A Ty, jak się czujesz? Jeszcze miesiąc i zobaczysz swojego szkraba! :-)
QMARTAQ3, mi się wydaje, że powinnaś zrobić tak, jak zalecił Ci ten trzeci lekarz. Tabletki anty powinny zatrzymać rozwój endometriozy (u mnie tak było), pod warunkiem, że ją w ogóle masz, bo jedynym badaniem, które na 100% pozwala rozpoznać endo jest zajrzenie do środka, czyli np. laparoskopia. A'propos torbieli - nie martw się, zwykle się wchłaniają, gdy zahamuje się owulację i nie są groźne, chyba, że się powiększają - wtedy rozważa się usunięcie (naczytałam się na ten temat, bo miałam podobny problem).
Wikulaa, Ty nie trzymaj w napięciu, tylko pisz, jak się sytuacja rozwija. Może byś zatestowała..?..

reklama
DO AniaSm
Ten lekarz powiedzał mi zebym z operacja poczekała bo jeslij biore hormony i torbiel sie nie powieksza to szkoda ją ruszac bo po usunieciu i tak moze sie zrobic nowa dlatego lepiej brac hormony a jeslij bede chciała zajsc w ciaze wtedy je odłoze i dostane inne tabletki a torbiele podczas ciazy moga zejsc same chyba ze torbiel by sie powiekszyła wtedy by trzeba było usunac ale jak narazie mam ją ok 8 mies i jak narazie ma 3 na 2 a ja dopiero biore od 5 kwietnia hormony wiec moze za krotko zeby powiedziec czy ona zejdzie bo wczesniej inny lekarz dawał mi duphaston a to były za słabe leki choc i przy nich torbiel raz sie zmniejszyła do 2 na 1
napisałam tylko że ja bym wolała usunąć torbiel co nie oznacza że powinnaś to zrobić , zobaczysz jak zareagujesz na hormony u mnie torbiele znikały po tabletkach , a zawsze miałam kilka jak mnie stymulowali , dobrze że to już za mną
uważam że powinnaś też skonsultować problem u innego lekarza bo czasami co lekarz to inna diagnoza ,u mnie tak było że jakbym nie zmieniła lekarza to bym pewnie dalej płakała w poduszke ze nic nie wychodzi

Do góry