reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

reklama
hej, u nas przed chwila przeszła straszna ulewa, od razu zrobiło się bardziej rześko i można oddychać.
Matik to jak najbardziej możliwe, że owu 2 razy pod rząd z prawego jajnika. U mnie tak było w maju i cyklu starankowym:-)

Dziewczyny mam prośbę, napiszcie proszę jaką wielkość miały wasze dzieci w 6 tygodniu i kilka dni ciąży? Ciekawa jestem jaki ma to związek z płcią, czy dziewczynki są porównywalne duże do chłopców?

dobre pytanie :tak:
to i ja mam pytanie jakim cudem jeżeli staranka są np.3 dni przed owu dostaną się do jajeczka a dokładnie gdzie się one przechowają jeżeli myję bardzo dokładnie wnętrze i śluz ;) tak mi teraz przeszło do głowy że jak je tak wysprzątam to niby jakim cudem się któryś uchowa? przepraszam za może głupie pytanie ale jakoś tak za dużo rozmyślam;-)

A takim Matiku, że plemniki strzelają do szyjki macicy, a stamtąd ich niczym nie masz szans wymyć :-D
Na mojej wizycie u gina o godz 14, po porannych staraniach, na moje pytanie czy usg dopochwowe nie zaszkodzi plemnikom popatrzył na mnie z politowaniem i odpowiedział: co miało popłynąć to już popłynęło.
I zaczął się nabijać, że kiedyś miał pacjentkę która się zapytała, bo słyszała, że 5 stosunek pod rząd jest już bezpieczny i nie może dojść do zapłodnienia :-) Niezła forma antykoncepcji co heheh?

no widzicie wszystko wiecie :-) no ale staranka były dziś czyi niby po owu więc zobaczymy czy się udało trzymajcie mocno kciuki&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Elle, strasznie się cieszę, że AC i B-100 pomogły! :-) To wydłużenie fazy lutealnej to na 100% dzięki tym preparatom, one obniżając PRL zwiększają progesteron a to niski poziom progesteronu (a od połowy FL ciałko żółte zaczyna zanikać i tym samym produkować coraz mniej progesteronu) jest dla przysadki sygnałem, że ciąży nie ma i naczynia krwionośne w endometrium zaczynają się obkurczać prowadząc do obumierania komórek. Stąd przy wysokiej PRL a tym samym niższym progesteronie faza lutealna trwa zazwyczaj krócej a pod koniec pojawiają się plamienia na skutek powyższych skurczy. Masz rację, że na pewno winowajcą jest Rephresh :-), czytałam że może być on za gęsty dla plemników i powodować, że w nim ugrzęzną nie mogąc dalej się poruszać.

Dorcia, przy delikatnej prolatynemii czynnościowej (czyli prolaktyna spoczynkowa w porządku a podniesiona zbyt mocno po tabletce metoklopramidu) pomoże łykanie witaminy B6 w dawce 100 mg a także preparatów typu Castagnus (zawierających wyciąg z Agnus castus). Jeśli jednak jest to silniejsza prolaktynemia to mogą być potrzebne preparaty typu Bromergon, Dostinex, Norprolac, są już na receptę. Warto sprawdzić prolaktynę (najlepiej test czynnościowy czyli prolaktyna spoczynkowa i godzinę po połknięciu tabletki MTC, ja robiłam taki test na własną rękę w Diagnostyce) a także progesteron w połowie fazy lutealnej, można to zrobić na własną rękę niemal w każdym laboratorium.

Elmo
, dzięki! :-* Ja nie mogę wyjść z szoku, że u Ciebie już 11 tydzień! ...niebawem podglądanie nuba :-)

Matik, a może u Ciebie pik LH był tak krótkotrwały, że go nie wyłapałaś? Ja miałam to szczęście, że u mnie poziom LH spadał bardzo powoli, stąd mogłam zrobić test o dowolnej porze dnia a i tak test był pozytywny. Zdarzają się przypadki, że test owulacyjny nic nie wykaże a owulacja jest, Kosmo ma synka z cyklu, w którym testy wychodziły cały czas negatywne :-)

krystianmartin
, zamieniam się w jedne wielkie kciuki! Ja w cyklu, w którym się udało czułam dziwny, aż nie pasujący do mnie spokój - zasługa wysokiego progesteronu :-) (a ja wszystko do chemii sprowadzam ;-)).

Oczy niebieskie
, nie pomogę gdyż w obu ciążach na pierwszym USG byłam po skończeniu 7 tygodnia :-), Kaja była większa jak Krzyś (Krzyś miał 9 mm z kawałkiem a Kaja prawie 11 mm.

Matik
, plemniki kilka godzin spędzają w szyjce macicy podlegając dojrzewaniu a potem płyną sobie do bańki jajowodu i tam cierpliwie czekają na komórkę jajową, tak więc nic się nie martw :-)

Elle, Piranha czy B-100 to to samo co wit B complex?
Elle a agnus castus w jakiej postaci i dawce bierzesz?
Mi ovu wyznaczyl owulacje kiedy podejrzewalam, ze jest :D

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie dziewczyny.

Mamawczesniaka B complex B-100 to nie to samo co zwykła b-complex z apteki. Mozna ja zamowic na allegro B-100, Mega KOMPLEKS WITAMIN B, 100 kapsułek (3416832264) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Matik jest taki film Galerianki, tam dziewczyny myslaly ze szybki prysznic po stosunku to metoda antykoncepcyjna :eek:

Piraniu
w czwartek mam pierwsze usg genetyczne. Przyznam ze zyje tylko tym czy wszystko wporzadku ale na fotke nuba oczywiscie licze ;-) Pozdrawiam

Juz biore sie za podgladanie waszych wykresików :-) i nadrabianie. Ja w pracy :-( nawet nie wiecie jak dobrze mi bylo w domu.

Maggie Milla witajcie z powrotem!!! Jak po wakacjach? Napewno super!
Misia jeszcze wypoczywa, ta to dopiero ma dobrze, do konca wakacji!

Do góry