reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Marzycielka dziekuje mama super ogrod.My tez mamy duzy prawie hektar.
Ja mialam owul.po nowiu .Now 21 luty a owul. najwczesniej 23
cybermoon.pl/kalen/phase.html
To jest stronka z kalendarzem
Kuba poczety przed nowiem.pierwszy syn po pelni drugi przed nowiem

Ostatnia edycja:
reklama
Dobry wieczor dziewczynki :-)

Witam was bardzo goraco, dzis wlasnie wrocilam z PL no i wpadlam sie przywitac. Jeszcze was nie nadrobilam, ale postaram sie ....:tak:

Dopiero teraz mogę Was poczytać, strasznie późno wróciliśmy.

Czarodziejko, rozumiem Ciebie doskonale, mi też brakuje już pracy i nie mogę się doczekać kiedy dzieciaczki podrosną, usamodzielnią się trochę a ja będę mogła "odżyć" (kocham te moje dzieci nad życie ale spędzanie każdego dnia w jednakowy sposób i brak możliwości oderwania się na chwilę od codziennej rutyny i obowiązków czasem wypala człowieka).

Ewcik, mam mocne postanowienie, że jutro się w końcu spakuję :-D Będę we wtorek mocno trzymać kciuki za Twój monitoring! A może lekarz przepisałby Ci CLO na wzrost pęcherzyków? Co do oliwki to smaruję się oliwką firmy Weleda, o taką http://allegro.pl/weleda-olejek-na-rozstepy-dla-kobiet-w-ciazy-100ml-i2390753670.html). Specjalnie dla Ciebie wklejam raz jeszcze fotkę brzuchala :-)
Zobacz załącznik 473346

natusia, ja bym chyba wybrała rozwiązania sprawdzone na in-gender. Co do tych globulek dopochwowych to licho wie czy są bezpieczne dla plemników, no chyba, że chcesz zakończyć ich stosowanie przed staraniami ...najważniejsze jest jednak by w momencie staranek pH było niskie oraz to by utrzymać niskie pH aż do samej owulacji, stąd im większy odstęp od staranek do owulki tym więcej pomiarów i kombinacji. Co do tego probiotyku to trzeba sprawdzić czy nie podwyższa pH, niestety tak się czasem zdarza. Z żeli obniżających pH wybrałabym po staraniach Replens - ma niższe pH od tego z podanego przez Ciebie linka no i jest sprawdzony na in-gender, używa się dosłownie tylko tyle ile zmieści się na koniuszku palca. Co do pasków do pomiaru pH to nasza Gal najbardziej polecała te firmy Merck. A taki irygator to fajna sprawa, może jednak wypróbujesz irygacje z roztworu wody z limonką (w proporcji 1:4)? :-) Do teściów mamy około 80 kilometrów, korzystam póki mogę :-D A propos to wcale nie mam zamiaru Was opuszczać, pewnie będę pojawiać się rzadziej ale tak się z Wami zżyłam, że nie wyobrażam sobie opuszczenia tego forum. Wydaje mi się, że owulka mogła być wczoraj wieczorem co daje w Twoim przypadku około 36h od pozytywnego testu. Co do faz księżyca to można skorzystać np. z tej strony Kalendarz księżycowy 2012, w czasie nowiu oraz zaraz po nim jest podobno w atmosferze więcej jonów ujemnych (co sprzyja dodatniemu naładowaniu komórki jajowej i przyciągnięciu ujemnie naładowanych plemników z chromosomem X, Tamara z in-gender pisze, że więcej jonów ujemnych jest od nowiu do 1 dnia przed pełnią, zaś dodatnich - od pełni do 1 dnia przed nowiem), najlepsze połączenie to nów + lato :tak: Tak sobie myślę, że jak ktoś ma regularne 28-dniowe cykle i owulację po pełni to już ciężko będzie mu wybrnąć z tego schematu skoro cykl księżycowy powtarza się co 28 dni :-D

Andziak
, śliczny brzusio i śliczna z Was rodzinka! Do poniedziałku już tuż tuż a ja już ćwiczę mięśnie kciuków by wesprzeć Ciebie nimi jak najmocniej! :-) Co do poczęcia Kuby przed nowiem oraz pierwszego syna po pełni a drugiego też przed nowiem to wszystkie te 3 przypadki dotyczą sytuacji, gdy w atmosferze było więcej jonów dodatnich, czyli niesprzyjających poczęciu córki, Twoja owulka w tej ciąży zaraz po nowiu sprzyjała poczęciu Zosi :tak:

Marzycielko, unikaj zielonej herbaty gdyż ona jest polecana przy staraniach o synka :-) Agnus Castus obniża prolaktynę i tym samym wpływa na poprawę owulacji (prolaktyna zaburza produkcję LH i FSH, obniża zwłaszcza LH) oraz produkcji progesteronu w fazie lutealnej. Też uważam, że wpadka ma swoje plusy - człowiek wtedy czuje, że los zdecydował za niego i widocznie tak mu było pisane a w przypadku planowania płci nie będzie sobie wyrzucać, że coś zrobił źle albo coś mógł zrobić lepiej.

Kosmo, uparciuszek z Twojego syneczka :-), trzymam jednak kciuki by zechciał przed wyjazdem M opuścić ciepłe zacisze Twojego brzusia :-)

Truskafffka
, super fotki i jaka ślicznotka z Ciebie! Mi się wydaje, że Twój organizm robi teraz drugie podejście do owulki więc działajcie ostro.

agulek, przytulam mocno, a tak liczyłam na to, że to jednak była implantacja małego człowieczka.

Mama
, boski ogród, widać, że masz rękę do tego!

Noemi, śliczny wykresik, bromek bardzo Ci służy! Infekcje najczęściej pojawiają się przy wzroście pH albo zbytnim wysuszeniu, np. irygacjami. Co do metody O+12 to dobrze by było wiedzieć mniej więcej o której porze dnia była owulka ...bo jeśli np. była w czwartek rano a starać się będziecie w piątek rano to będzie to już za późno. Można spróbować tak: iść na monitoring, określić dzień owulacji i w tym dniu obserwować kiedy śluz zaczyna się zmieniać na lepki, pH spadać a szyjka zamykać się - podobno te objawy występują właśnie około 12 godzin po owulacji. Co do kończenia we wtorek i staranek w piątek rano - niby na in-gender nie polecają łączenia tych 2 metod, przed O+12 najlepiej zastosować minimum 7-dniową abstynencję. Poza tym między tymi staraniami byłyby 3 dni odstępu a to sprzyja poczęciu chłopca (przy 4 dniach odstępu jest najwięcej plemników w spermie), tak więc M musiałby codziennie do piątku zużywać chłopaków w inny sposób ;-) Ja bym jednak zastosowała klasyczne O+12 z długą abstynencją. Sudafed należy stosować minimum godzinę przed staraniami a w okolicy samej owulki można podobno łykać go nawet co 4 godziny ...i popijać go dużą ilością bezkofeinowej Coca Coli Light :-D

Kasiu, no nareszcie jesteś, pisz co tam u Ciebie :-)

Ostatnia edycja:
witam sie i ja ...

no, no znowu sie zalapalam na piekne zdjatka :-)

Mama a ten kwiatuszek to dla mnie? :-p chetnie bym sie rozlozyla w tym pieknym ogrodzie :tak:

Marzycielko-tak!!! ten kwiatek dla Ciebie i dla każdej z Was!!!
wczoraj był dzień przyjaciela -więc kochane przyjmijcie po kwiatku:-D

Andziak Ty to masz dopiero ogród!!!

Kasia witaj i pisz jak tam na wyjeździe:tak:

Pirania czyli wizyta udana skoro tyle posiedzieliście:tak:

zjadłam śniadanko i mykam na kawę do ogrodu.

Witam się z kawą i ja:-)
Piranha kurka to juz tak blisko i utulisz maleństwo, też chce taki z zawartością:-D a podaj mi jak pamiętasz stronę na której podsumowałaś te wytyczne do planowania córki, chcę sobie wydrukować.
U nas dziś piękne słonko a ja mam ochotę dziś na grilla.
Mama roślinki piękne, też marzę żeby swój tak ogarnąc, tylko ja mam dużą działkę i muszę jakoś rozplanować bo inaczej to trzebaby worek pieniędzy.
Miłej niedzieli wszystkim

czesc dziewczynki :-)

W Pl zawsze jest super, tym razem z rodzinka spedzilam tylko 3 dni a reszte czasu bylismy w Karpaczu i Szklarskiej. Cora zachwycona, Sniezke zdobyla.... choc nie bylo latwo :-). Pogoda dopisala, wrocilismy szczesliwi i jednoczesnie zmeczeni podroza, no ale dzis juz zaczynam tanczycz wraz z automatem a pozniej wielka uczta w kosciele dla dzieci komunijnych :-):-)

Poszlam do ginki, i co.... dzieki wam to ja jej mowilam co ja wiem bo ona wszystko na nie, zrobila mi usg, posprawdzala narzady i powiedziala ze jest ok. jeden problem to taki, ze w prawym jajniku byl pecherzyk okolo 2cm ( tak mi powiedziala) ale wokol niego jakis plyn i ona nie wie co to jest. Kazala mi zrobic usg podczas miesiaczki, odnosnie moich krotkich cykli bez wit B powiedziala ze to normalne, jedne maja krotkie cykle a inne dlugie, odnosnie sluzu.... kobiety nie zawsze maja sluz a zachodza w ciaze. Poprosilam ja o recepte na duphaston i tutaj smiech.... ona mi mowi ze duphaston bierze sie na wywolanie miesiaczki a ja jej, ze moje kolezanki z forum..... i sie zaczelo. Owszem przepisala mi ale wyszlam rozczarowana i dalej nic nie wiem. Odnosnie sprawdzenia pracy jajnikow to powinnam isc na kilka dni do szpitala, tam mi podadza plyn i dopiero pozniej moga sprawdzic. szok, nadal n ic nie wiem.

W domu lezal list z mojej przychodni, moj pierwszy test na progesteron byl zrobiony za szybko, mialam go zrobic 7 dni przed @, a wyszlo ze zrobilam 5 dni @ i jest do poprawki. Szlak mnie trafia, zobaczymy kolejne wyniki ktore robilam w 4dc. Wizyte u lekarza mam w piatek, boje sie jak cholera....

Dobra juz nie marudze, dziewczynki zycze wam milej niedzieli i swietnego humorku

Ostatnia edycja:
Hej Dziewczyny!!

U mnie niestety infekcji ciąg dalszy mam tabletki na infekcje grzybiczne a nie bakteryjne i tak sobie myślę, czy mam je dobrze dobrane bo już 2 globulki wzięłam i póki co nikła poprawa. Na @ jeszcze się nie zapowiada...ale liczę że dostanę max do 33/34dc

Piranha poradź mi (mam lekki niepokój z tego powodu, że twój termin tak blisko;-)) czy staranka po @ i infekcji nie będą zbyt chłopczykowe chodzi mi o tą infekcję,mam nadzieję, że jest ona spowodowana wysuszeniem a nie wzrostem ph...I jeszcze coś tylko nie smiejcie się Dziewczyny:-) ostatnio dość intensywnie się wygoliłam w wiadomym miejscu i możliwe , że moja infekcja jest tym spowodowana?

Piranha doradź mi jak ja mam się starać, czy metodaa 0+12 czy stop na 2 dni przed owu, trochę się boję, że źle wyceluję z metodą 0+12 albo się spóźnię albo wystartujemy za wcześnie...Wymyśliłam coś takiego mój pęcherzyk o godź 17 miał wielkość 2,054 przy założeniu że rośnie 2mm na dobę wyliczyłam że rośnie 0,00833 na godzinę czyli 16 godzin po monicie powinna być owu 16x0,00833=0,133 czyli pęcherzyk miał przy pęknięciu 2,187 bo nie był większy gdyż w pt już było po owu, czyli staranka na metodę 0 +12 powinny być późnym wieczorem z czw na pt prawda?? Mam nadzieję, że jasno napisałam o co mi chodzi, Piranha co o tym myślisz żeby w ten sposób do tego podejść i inne Dziewcztęta?? Nie śmiejcie się ze mnie ale ja już chyba o niczym innym nie myślę...

reklama
Cześć babeczki!

Mama, niby wizyta udana :-) ale pechowo Krzysiu przez całą 2-godzinną drogę nie spał a przysnął dopiero w docelowej miejscowości ;-), spał tylko 30 minut więc u dziadków był marudny i humorzasty. Ze zmęczenia nie mógł też usnąć w drodze powrotnej do Wrocławia i zasnął wieczorem dopiero o godzinie 2 :szok:! ...a efekt jest taki że wciąż śpi ;-) Fajnie musi się pić kawusię przy takim pięknym widoku na ogród! ...ja na razie mam w ogródku wykopalisko gdyż szwagier wykopał mi w końcu oczko wodne, w środę przyjeżdża ciężarówka by zasypać ziemią dziurę :-)

Agulek
, i Ty niedługo będziesz mieć taką zawartość w brzusiu, zobaczysz! Podaję raz jeszcze wytyczne ze strony 4182 uzupełnione o dietę i jakieś dodatkowe drobne informacje, muszę to podzielić na kilka postów bo w całości przekracza dozwolone 10000 znaków :-):

Jest 7 czynników wpływających na płeć dziecka: pH, minerały, dieta, hormony, suplementy, odległość od owulacji, jony. Bardzo ważny jest też śluz ale wzięcie pod uwagę przy staraniach wszystkich podanych powyżej 7 czynników spowoduje, że śluz będzie odpowiedni. Jeśli tak się jednak nie stanie to należy zwracać uwagę by przy staraniach o chłopca śluz był rzadki i rozciągliwy a przy staraniach o dziewczynkę kremowy aż do suchego.

Podobno dieta jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na zaplanowanie płci dziecka i wpływa na wszystkie powyższe czynniki. Przy planowaniu dziewczynki musi być bogata w wapń i magnez. Zapotrzebowanie dzienne na minerały przy planowaniu dziewczynki:
Na++ (Sód) 700-1000 mg
K+ (Potas) 2 500-3 500 mg
Ca (Wapń) 1 200-1 800 mg
Mg (Magnez) 200-300 mg
Dietę należy rozpocząć na minimum 6 tygodni przed staraniami. Przykładowe produkty spożywcze można znaleźć tutaj: Planowanie plci. Należy jeść jak najwięcej gorących posiłków – podnoszą pH.

Zalecane suplementy przy planowaniu dziewczynki, które powinna łykać kobieta:
- wapń w postaci cytrynianu wapnia (nie węglanu wapnia gdyż ten podnosi pH) 1200 mg dziennie, wapń obniża pH
- magnez 300 mg dziennie (ten w postaci cytrynianu czy asparaginianu jest lepiej przyswajalny jak tlenek magnezu)
- witamina C 500-1000 mg dziennie, obniża pH
- tabletki żurawinowe, ekwiwalent 1500-10000 mg świeżych owoców dziennie, obniżają pH
- witamina B6 100 mg dziennie, podnosi progesteron, najlepiej przyjmować ją w preparacie typu B-Complex gdyż witaminy B powinny być ze sobą w równowadze, nadmiar jednych może powodować niedobór innych a np. niedobór witaminy B12 może być przyczyna poronienia
- wszelkie zakwaszające preparaty typu Sylk (lubrykant stosowany tuż przed staraniami), Replens, Rephres, globulki zakwaszające, kwaśne irygacje itp.
- kwas foliowy 800 mcg dziennie
Mężczyzna powinien łykać Ca, Mg (w takich samych dawkach jak powyżej), witaminę C, żurawinę i kwas foliowy.

Co ho hormonów to są 3 główne hormony mające wpływ na pleć dziecka: progesteron, estrogen i testosteron. Jeśli starasz się o dziewczynkę to powinnaś mieć niski testosteron, niski estrogen i wysoki progesteron, Twój partner powinien mieć niski testosteron i wysoki estrogen. Preparaty mające wpływ na hormony to np. LicoRice Root (mężczyzna powinien łykać 450 mg 3 razy dziennie, może brać tylko 6 miesięcy a potem potrzebuje 4 tygodni przerwy, ten specyfik podobno obniża u mężczyzn testosteron i podnosi estrogen) oraz Saw Palmetto (kobieta powinna łykać dziennie 320 mg, podobno obniża testosteron i estrogeny a podwyższa progesteron, należy łykać tylko do owulacji, nie należy brać jeśli zażywa się Clomid).

Optymalne pH dla starających się o córkę jest następujące:
- dla kobiety: 4-4.5 (pH śluzu szyjkowego)
- dla mężczyzny: 7-7.5 (pH spermy)
Niskie pH śluzu unieruchamia ogonki plemników z chromosomem Y i i ponadto sprzyja dodatniej polaryzacji komórki jajowej.

Metoda O+12:
Kobieta, która opracowała metodę O+12 miała 6 synów, w tym 5 planowanych jako dziewczynki zgodnie z metodą Shettles'a, doczekała się córki stosując właśnie "wynalezioną" przez siebie metodę, robiła badania i podobno na 41 kobiet stosujących tą metodę 37 poczęło córki a 4 chłopców, co daje 90% skuteczności. Ta metoda ma większa skuteczność jak metoda Shettlesa. Należy zachować wstrzemięźliwość przez minimum 7 dni a następnie odbyć jeden stosunek w okolicy 12 godzin po owulacji. Metoda ta jest lepsza gdyż można lepiej kontrolować swoje pH. W tej metodzie mamy tylko jeden dzień na przypilnowanie niskiego pH, w przypadku metody Shettlesa jest to kilka dni a pH może np. podnieść się w nocy kiedy będziemy spać i nie będziemy nawet o tym wiedzieć. Najpierw należy wyczekiwać pozytywnego testu owulacyjnego, testów nie należy robić z rana gdyż po nocy zawsze będzie LH w moczu. Jeśli test wychodzi pozytywny to owulacja może nastąpić w przedziale 8-48h. Należy teraz rozpocząć obserwację śluzu oraz szyjki macicy. W czasie owulacji zazwyczaj śluz jest rozciągliwy a szyjka miękka (jej wysokość może być jednak różna u różnych kobiet więc nie należy brać jej pod uwagę). 12 godzin po owulacji szyjka zaczyna się robić twarda a śluz zmienia się z płodnego na kremowy bądź od kremowego do suchego. Starania powinny być w przedziale O+12 do O+20. Zaleca się mierzenie temperatury gdyż to jedyny sposób by określić czy owulacja wystąpiła. Po staraniach należy zadbać o niskie pH. Należy zrobić kwaśną irygację 1 godzinę przed staraniami jeśli pH wynosi 5 lub powyżej, co pół godziny po staraniach należy sprawdzać czy pH wciąż jest niskie. Jeśli pH wzrośnie to należy zrobić irygację z 1-3 ml płynu by je obniżyć. 4 godziny po stosunku należy włożyć tampon nasiąknięty kwaśnym roztworem (np. roztwór wody i cytryny, tampon nalezy namoczyć bez wyjmowania go z osłonki/aplikatora) i pozostawić go w środku na 4 godziny. Należy utrzymywać pH na poziomie 4-4,5 dopóki nie nastąpi skok temperatury na wykresie (co potwierdzi przebytą owulację).

W metodzie Shettlesa przy planowaniu córki należy starać się 2-3 dni (nie więcej, badania pokazały, że przy większym odsunięciu rodziło się już więcej chłopców) przed owulacją i utrzymywać niskie pH aż do owulacji (należy zatem często sprawdzać pH i w razie co je obniżać). Należy tą metodę połączyć z dietą, suplementami i innymi wymienionymi czynnikami. W okolicy owulacji zazwyczaj pH rośnie, śluz o cechach płodnego ma wysokie pH i sprzyja poczęciu chłopca – przy planowaniu córki należy zatem zadbać o niskie pH aż do owulacji (trzeba je jeszcze pilnować przez kilka godzin po niej) gdyż nawet przy staraniach np. 3 dni przed owulacją może się zdarzyć, że w okolicy owulacji pH wzrośnie, komórka jajowa zatem naładuje się ujemnie i przyciągnie męskie plemniki (które to podobno żyją tak samo długo jak żeńskie i są tak samo szybkie, główne założenia powstałej kilka dekad temu metody Shettlesa, mówiące o tym, że męskie plemniki żyją do 24 godzin a żeńskie dłużej oraz, że męskie są szybsze, zostały obalone). Bardzo skuteczną metodą jest metoda „O+12”. W metodzie tej należy zachować wstrzemięźliwość przez minimum 7 dni a następnie odbyć jeden stosunek w okolicy 12 godzin po owulacji. Metoda ta jest lepsza gdyż można lepiej kontrolować swoje pH. W tej metodzie mamy tylko jeden dzień na przypilnowanie niskiego pH, w przypadku metody Shettlesa jest to kilka dni a pH może np. podnieść się w nocy kiedy będziemy spać i nie będziemy nawet o tym wiedzieć.

Aby wysuszyć śluz o konsystencji białka jaja można łykać Sudafed. Należy go połknąć minimum godzinę przed współżyciem a w okolicach samej owulacji nawet co 4 godziny.

Do góry