reklama
katamisz
Fanka BB :)
A po czym poznajecie ,że to napinanie macicy??Bo ja też czasami czuję jakby brzuch się robił na chwilkę twardszy...i taki skurcz mnie łapie jak podczas okresu...ale trwa to moment i za chwilkę puszcza.Bardziej myślę ,że u mnie mogą to być problemy gastryczne, bo już przed ciążą miałam boleści jelit spowodowane jelitem nadwrażliwym...i zawsze sądziłam,że to na pewno to...
Aestima
Katamisz, ja sama nie wiem czy u mnie to to. Czasami macica jest twardsza a czasem mięciutka. Ale nigdy nie jest twarda jak kamień (ponoć tak jest niebezpiecznie). To normalne? Na razie nie reaguję, bo dopiero co byłam w szpitalu i wszystko z Małym, szyjką, łożyskiem i macicą było ok a twardsza co jakiś czas robi mi się od dawna, więc liczę na to, że to normalne. Może to od położenia Małego zależy? bo dziś zauważyłam wybrzuszenie z prawej strony- chyba tam właśnie był, bo jak dotknęłam macica w tamtym miejscu była twardsza.
A, i czytałam, że od ok 20 tygodnia może się napinać ale raczej bezboleśnie i kilka razy dziennie - nie więcej. Ponoć to są skurcze przepowiadające- zupełnie bezpieczne.
A, i czytałam, że od ok 20 tygodnia może się napinać ale raczej bezboleśnie i kilka razy dziennie - nie więcej. Ponoć to są skurcze przepowiadające- zupełnie bezpieczne.
traschka
Mama Marysi
Doris trzymaj się tam cieplutko, mam nadzieję, że trafiłaś na dobrą opiekę, a nie prl-owski standard traktowania...
Ja się trochę przestraszyłam jak Doris napisała, że w szpitalu jest, bo ja od dwóch dni też mam jakieś skurcze i twardy brzuch...wzięłam nospę i jakby lepiej ale ogólnie nie czuję się dobrze, a jakoś mi do głowy nie przyszło żeby jechać z tym na ip. Hmmm... teraz już sama nie wiem
Iza ceny w Wrszawie niezłe, u nas za tą cenę miałabyś dwa razy wieksze mieszkanie
Ja się trochę przestraszyłam jak Doris napisała, że w szpitalu jest, bo ja od dwóch dni też mam jakieś skurcze i twardy brzuch...wzięłam nospę i jakby lepiej ale ogólnie nie czuję się dobrze, a jakoś mi do głowy nie przyszło żeby jechać z tym na ip. Hmmm... teraz już sama nie wiem
Iza ceny w Wrszawie niezłe, u nas za tą cenę miałabyś dwa razy wieksze mieszkanie
Aestima
Traschka, leci nam już 19ty tydzień, to może to są te przepowiadające.
W mojej książce jest napisane, że normalne, przepowiadające od groźnych skurczy różnią się tym, że występują do kilku razy dziennie, raczej nie są bolesne, przechodzą po ciepłej kąpieli (nie gorącej!) czy prysznicu i nie nasilają się z godziny na godzinę, tylko ustępują.
I jeszcze dodam, że jak byłam w szpitalu i mówiłam położnej, że nie jestem pewna czy nie mam skurczy, to dotknęła brzucha i stwierdziła, ze nic złego się nie dzieje, ale brzuch może tak reagować gdy pojawiają się pierwsze ruchy... w piątek zapytam lekarza.
W mojej książce jest napisane, że normalne, przepowiadające od groźnych skurczy różnią się tym, że występują do kilku razy dziennie, raczej nie są bolesne, przechodzą po ciepłej kąpieli (nie gorącej!) czy prysznicu i nie nasilają się z godziny na godzinę, tylko ustępują.
I jeszcze dodam, że jak byłam w szpitalu i mówiłam położnej, że nie jestem pewna czy nie mam skurczy, to dotknęła brzucha i stwierdziła, ze nic złego się nie dzieje, ale brzuch może tak reagować gdy pojawiają się pierwsze ruchy... w piątek zapytam lekarza.
Ostatnia edycja:
Kurczę, dziewczyny, przestraszyłyście mnie. Ja też tak czasami mam, łapie mnie delikatny ból w dolnej części brzucha i macica robi się twardsza. Trwa to co prawda chwilkę i zaraz puszcza, ale teraz zastanawiam się czy tak to ma być. W środę mam wizytę u mojej gin, to z nią o tym porozmawiam.
traschka
Mama Marysi
Aestima ja też tak wyczytałam w mojej książce (może mamy tą samą?, ale wiesz... w pierwszej ciąży nie wiadomo co jest normalne a co nie Ale faktycznie, moje skurcze nie trwają ciągle, są dość mocno odczuwalne ale po chwili przechodzą. Może więc powinnam założyć, że jest wszystko ok. Tylko ja do lekarza idę dopiero za 2 tygodnie a wy wszystkie znacznie wcześniej
dubeltówka86
Mama Emilki i Joasi
Ja wpadłam na chwilkę bo cały dzień latamy po znajomych i pokazujemy film z naszego wesela bo dopiero dostaliśmy (slub był 18.09.2010) i tak nie mogę się naoglądać. Nawet na youtuba wstawiłam mały shortcut
Lecę Was poczytać
Lecę Was poczytać
agatkaT
Dubetówka dawaj linka do yt. Też chętnie zerkniemy :-)
reklama
dubeltówka86
Mama Emilki i Joasi
YouTube - 18.09.2010 Iza i Darek
Siedze jak głupia i oglądam to w kółko, chętnie przeżyłabym to jeszcze raz......ech.......
Siedze jak głupia i oglądam to w kółko, chętnie przeżyłabym to jeszcze raz......ech.......