reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2011

Aestima a pewnie, ja wezmę te szczotki hurtowo! co do stron, książek itp to ja znam siebie... ale zacznę od opinii pani psycholog, która dość dobrze zna moje dziecko :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: krzywdę jej zrobię normalnie, a na resztę nie mam po prostu dziś siły.. ogólnie wygląda to dosyć jednoznacznie w naszym przypadku, do tego dodam traumę poszpitalną Kubiego i w ogóle jest super!

reklama
Kasiawilde, i myślę, że nic z tego nie zaszkodzi...
STYMULACJA SI - ZALECENIA TERAPEUTYCZNE

W okresie noworodkowym i niemowlęcym
-
kołysanie ,bujanie ugniatanie
( wg najnowszych badań kołysanie pięciokrotnie przyspiesza rozwój dziecka)
- masaż całego ciała opracowany przez Fryderyka Leboyer w oparciu o hinduską
metodę Shantala.
- przemawianie do dziecka ,czytanie, opowiadanie ,śpiewanie
- zawieszanie w łóżeczku różnego rodzaju mobili- karuzeli z zabawkami
- dotykanie dziecka rożnymi fakturami
- otaczanie zabawkami dźwiękowymi i o różnej fakturze
- ubogacanie jadłospisu w nowe doznania smakowe i węchowe, jak też konsystencje
- rozwój chwytu adekwatnie do wieku
- stymulowanie rozwoju ruchowego, szczególnie dbanie o etap raczkowania
- zachęcanie do naśladowania dźwięków mowy, odgłosów zwierząt i otoczenia

w okresie poniemowlecym
-
stymulowanie rozwoju ruchowego przez bieg w różnych kierunkach, chodzenie po
nierównym terenie , chodzenie po schodach ,chodzenie na palcach, piętach,
- korzystanie z huśtawek, karuzeli, zjeżdżalni, drabinek do wspinaczki, tuneli,
- ćwiczenie ruchów równoczesnych, naprzemiennych skoków, podskoków ,
stania na jednej nodze itp
- ćwiczenie małej motoryki poprzez; rysowanie ,malowanie lepienie z różnych tworzyw, konstruowanie z różnych klocków
- również ubogacanie jadłospisu w nowe doznania smakowe ,węchowe i konsystencje
- bogacenie zasobu słownictwa biernego i czynnego, ćwiczenia oddechowe
poznanie schematu ciała, nazw wszystkich części ciała,
- stymulacja dotykowa różnymi fakturami ( dłonie ,stopy, całe ciało zależnie od potrzeby)
- chodzenie boso po różnych fakturach ( rożnego typu wycieraczki)

w okresie przedszkolnym
-
doskonalenie rozwoju ruchowego w oparciu o wyżej wymienione aktywności ,a ponad to
- nauka jazdy na rowerku trójkołowym, hulajnodze, rolkach ,łyżwach
- trenowanie rzutów celowniczych, itp
- kształtowanie lateralizacji
- doskonalenie sprawności rąk w tym chwytu pisarskiego
- ćwiczenia wg metody Ruchu Rozwijającego Veroniki Sherborne
- ćwiczenia - elementy Kinezjologi Edukacyjnej wg Pola Denissona
- ćwiczenia grafomotoryczne wg Hanny Tymichowej i Marii Pietnium
- rozwijanie sprawności językowej i oddechowej w recytacjach i piosenkach
-ćwiczenie koordynacji wzrokowo - ruchowej
- ćwiczenie chodu mierniczego-stopa za stopa
- chodzenie po liniach, śladach i miedzy wyznaczonymi liniami
- wskakiwanie obunóż do obręczy
-wspinanie się na drabinki
oraz wiele innych aktywności typowych dla wieku przedszkolnego.
- stymulacja dotykowa różnymi fakturami ( dłonie ,stopy, całe ciało zależnie od potrzeby)

Saffi, u mnie przedszkolaki z nadwrażliwością wcale nie są z zaniedbujących rodzin, raczej takich b. zaangażowanych...

Miesio też ma traumę poszpitalną. A co do "pań psycholog", kasiawilde... moja mama jest naprawdę specem i ludzie do niej walą drzwiami , oknami a u brata i MIesia nie dostrzegła nic niepokojącego. Popatrz na mnie- dopiero dziś do kupy fakty poskładałam u MIesia. " dzieci szewca... " , w domu nie jest się psychologiem:no:

Najwyżej przyjedziesz do mnie, kupimy sobie szczotki i będziemy 2 tyg. masować, w pakiecie zrobię chlopakom Sherborne:-D Przepraszam, ale muszę jakoś rozładować napięcie

Najwyżej przyjedziesz do mnie, kupimy sobie szczotki i będziemy 2 tyg. masować, w pakiecie zrobię chlopakom Sherborne:-D Przepraszam, ale muszę jakoś rozładować napięcie

kiedy wpaść?

a tak poważnie to wiem, że moja siostra coś zauważyła, choć może też nie do końca 'poskładała to do kupy', ale ja już jej pomogę ;-) nie no, przynajmniej na spokojnie będę mogła z nią pogadać :tak: dzięki Aestima!

Saffi, przytulany na okrągło ( zresztą uwielbia to), karmiony piersią ( więc blisko ciała), spał i śpi z nami, nawet kangurowany ( z racji późnego ale jednak wcześniactwa)...
Jutro zadzwonię do mamy, niech umawia mnie z tą babką na gwałt! w razie co...

Kasia Ty nic nie czytaj na własną rękę tylko niech jakiś specjalista obejrzy Kubiego. Jeżeli rzeczywiście jest jakiś problem, to na szczęście wczesnie go dostrzegłaś i jest szansa na to że Kuba zanim pójdzie do szkoły to całkowicie z tego wyjdzie. Do mojej koleżanki na terapię trafiają nawet dzieci w 2 klasie podstawówki a to juz jest stanowczo za późno.

Dobra laski spadam, bo jutro o 6 pobudka. Aestima skonsultuję to ino o cc(chociaż sama już mam wątpliwości do tego co tu napisałam).
kolorowych snów...

reklama
Do góry