reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

Aestima a pewnie, ja wezmę te szczotki hurtowo! co do stron, książek itp to ja znam siebie... ale zacznę od opinii pani psycholog, która dość dobrze zna moje dziecko :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: krzywdę jej zrobię normalnie, a na resztę nie mam po prostu dziś siły.. ogólnie wygląda to dosyć jednoznacznie w naszym przypadku, do tego dodam traumę poszpitalną Kubiego i w ogóle jest super!

reklama
Kasiawilde, i myślę, że nic z tego nie zaszkodzi...
STYMULACJA SI - ZALECENIA TERAPEUTYCZNE

W okresie noworodkowym i niemowlęcym
-
kołysanie ,bujanie ugniatanie
( wg najnowszych badań kołysanie pięciokrotnie przyspiesza rozwój dziecka)
- masaż całego ciała opracowany przez Fryderyka Leboyer w oparciu o hinduską
metodę Shantala.
- przemawianie do dziecka ,czytanie, opowiadanie ,śpiewanie
- zawieszanie w łóżeczku różnego rodzaju mobili- karuzeli z zabawkami
- dotykanie dziecka rożnymi fakturami
- otaczanie zabawkami dźwiękowymi i o różnej fakturze
- ubogacanie jadłospisu w nowe doznania smakowe i węchowe, jak też konsystencje
- rozwój chwytu adekwatnie do wieku
- stymulowanie rozwoju ruchowego, szczególnie dbanie o etap raczkowania
- zachęcanie do naśladowania dźwięków mowy, odgłosów zwierząt i otoczenia

w okresie poniemowlecym
-
stymulowanie rozwoju ruchowego przez bieg w różnych kierunkach, chodzenie po
nierównym terenie , chodzenie po schodach ,chodzenie na palcach, piętach,
- korzystanie z huśtawek, karuzeli, zjeżdżalni, drabinek do wspinaczki, tuneli,
- ćwiczenie ruchów równoczesnych, naprzemiennych skoków, podskoków ,
stania na jednej nodze itp
- ćwiczenie małej motoryki poprzez; rysowanie ,malowanie lepienie z różnych tworzyw, konstruowanie z różnych klocków
- również ubogacanie jadłospisu w nowe doznania smakowe ,węchowe i konsystencje
- bogacenie zasobu słownictwa biernego i czynnego, ćwiczenia oddechowe
poznanie schematu ciała, nazw wszystkich części ciała,
- stymulacja dotykowa różnymi fakturami ( dłonie ,stopy, całe ciało zależnie od potrzeby)
- chodzenie boso po różnych fakturach ( rożnego typu wycieraczki)

w okresie przedszkolnym
-
doskonalenie rozwoju ruchowego w oparciu o wyżej wymienione aktywności ,a ponad to
- nauka jazdy na rowerku trójkołowym, hulajnodze, rolkach ,łyżwach
- trenowanie rzutów celowniczych, itp
- kształtowanie lateralizacji
- doskonalenie sprawności rąk w tym chwytu pisarskiego
- ćwiczenia wg metody Ruchu Rozwijającego Veroniki Sherborne
- ćwiczenia - elementy Kinezjologi Edukacyjnej wg Pola Denissona
- ćwiczenia grafomotoryczne wg Hanny Tymichowej i Marii Pietnium
- rozwijanie sprawności językowej i oddechowej w recytacjach i piosenkach
-ćwiczenie koordynacji wzrokowo - ruchowej
- ćwiczenie chodu mierniczego-stopa za stopa
- chodzenie po liniach, śladach i miedzy wyznaczonymi liniami
- wskakiwanie obunóż do obręczy
-wspinanie się na drabinki
oraz wiele innych aktywności typowych dla wieku przedszkolnego.
- stymulacja dotykowa różnymi fakturami ( dłonie ,stopy, całe ciało zależnie od potrzeby)

Saffi, u mnie przedszkolaki z nadwrażliwością wcale nie są z zaniedbujących rodzin, raczej takich b. zaangażowanych...

Miesio też ma traumę poszpitalną. A co do "pań psycholog", kasiawilde... moja mama jest naprawdę specem i ludzie do niej walą drzwiami , oknami a u brata i MIesia nie dostrzegła nic niepokojącego. Popatrz na mnie- dopiero dziś do kupy fakty poskładałam u MIesia. " dzieci szewca... " , w domu nie jest się psychologiem:no:

Najwyżej przyjedziesz do mnie, kupimy sobie szczotki i będziemy 2 tyg. masować, w pakiecie zrobię chlopakom Sherborne:-D Przepraszam, ale muszę jakoś rozładować napięcie

Najwyżej przyjedziesz do mnie, kupimy sobie szczotki i będziemy 2 tyg. masować, w pakiecie zrobię chlopakom Sherborne:-D Przepraszam, ale muszę jakoś rozładować napięcie

kiedy wpaść?

a tak poważnie to wiem, że moja siostra coś zauważyła, choć może też nie do końca 'poskładała to do kupy', ale ja już jej pomogę ;-) nie no, przynajmniej na spokojnie będę mogła z nią pogadać :tak: dzięki Aestima!

Saffi, przytulany na okrągło ( zresztą uwielbia to), karmiony piersią ( więc blisko ciała), spał i śpi z nami, nawet kangurowany ( z racji późnego ale jednak wcześniactwa)...
Jutro zadzwonię do mamy, niech umawia mnie z tą babką na gwałt! w razie co...

Kasia Ty nic nie czytaj na własną rękę tylko niech jakiś specjalista obejrzy Kubiego. Jeżeli rzeczywiście jest jakiś problem, to na szczęście wczesnie go dostrzegłaś i jest szansa na to że Kuba zanim pójdzie do szkoły to całkowicie z tego wyjdzie. Do mojej koleżanki na terapię trafiają nawet dzieci w 2 klasie podstawówki a to juz jest stanowczo za późno.

Dobra laski spadam, bo jutro o 6 pobudka. Aestima skonsultuję to ino o cc(chociaż sama już mam wątpliwości do tego co tu napisałam).
kolorowych snów...

reklama
Do góry