No tak, wiem ze mogą mieć i taką i taką ale częściej z cc wynika jednak podrważliwość- Przynajmniej tak nas uczyli na kursie. Szczotkowanie znam, to jeden z elementów diety sensorycznej - ale zaznaczam że ja jestem tylko teoretykiem, nie miałam możliwości popracować jako terapeuta z uwagi na zajście w ciążę...
reklama
mama MATIEGO
Szczęśliwa żona i mama :)
Mati śpi ja na chwile do was zagladam i czekam na G. bo juz coraz blizej domku :-)
saffi hej
trasia tulam :*
faceci tak juz maja
nie spij w łazience, trza przegadac sprawe i bedzie ok
kasiawilde, Aestima współczyje ciezkich porodów, u mnie na szczescie ciezko nie było, ale troche strachliwie
kasiawilde u ciebie tez ciezkie karmienie piersią? ile karmiłas? co tam sie działo?
ja karmiłam niecały miesiac i to ostatni tydzień w wielkim bólu i zdołowaniu
jestem pewna na 100% ze przy drguim dziecku NIKT mnie nie przekona do naturalnego karmienia, mam traume i nic tego nie zmieni
Aestima zastosowałas ta sama metode co wczoraj - wyjscie z pokoju Mieszka?
andariel tulam :*
nie mysl o tym co było, mysl ze Leo jest super zdrowym chłopakiem i co dzień daje ci coraz wiecej szczescia
ironia witaj
twoje posty poprostu wymiataja
co tam w pracy? ogarnełas towarzystwo?
martadelka melduj sie
Madzioolka a ty gdzie?
a wogóle to cos u nas tematy na bardzo dzieciowe - w sensie kolejne go dziecka zeszły
saffi hej
trasia tulam :*
faceci tak juz maja
nie spij w łazience, trza przegadac sprawe i bedzie ok
kasiawilde, Aestima współczyje ciezkich porodów, u mnie na szczescie ciezko nie było, ale troche strachliwie
kasiawilde u ciebie tez ciezkie karmienie piersią? ile karmiłas? co tam sie działo?
ja karmiłam niecały miesiac i to ostatni tydzień w wielkim bólu i zdołowaniu
jestem pewna na 100% ze przy drguim dziecku NIKT mnie nie przekona do naturalnego karmienia, mam traume i nic tego nie zmieni
Aestima zastosowałas ta sama metode co wczoraj - wyjscie z pokoju Mieszka?
andariel tulam :*
nie mysl o tym co było, mysl ze Leo jest super zdrowym chłopakiem i co dzień daje ci coraz wiecej szczescia
ironia witaj
twoje posty poprostu wymiataja
co tam w pracy? ogarnełas towarzystwo?
martadelka melduj sie
Madzioolka a ty gdzie?
a wogóle to cos u nas tematy na bardzo dzieciowe - w sensie kolejne go dziecka zeszły
Aestima
Fanka BB :)
Saffi, przepraszam, że drążę tema- nie jestem tearpeutą Si ale zajrzałam właśnie do literatury i jest napisane tak " coraz częściej preferowany ( nawet bez wskazań) poród przez cesarskie cięcie może zaburzać formowanie dośw. czuciowych dziecka i przyczyniać siędo zab. integracji sensorycznej. W tej perspektywie diagnostycznej zachowanie wspomnianego na wstępie Kuby można wytłumaczyć tzw. obronnością dotykową, która jest jedną z dysfunkcji integracji sensorycznej"
A obronność dotykowa to nic innego jak nadwrażliwość na bodźce, kt. są odbierane jako nieprzyjemne.
Saffi, przeraziłam się czytając, ze czynnik ryzyka oprócz cesarki to np znieczulenie zew. oponowe ( nie wiedziałam!!), jak często to się po takim znieczuleniu zdarza? jakie pierwsze objawy u dzieci??? MIesio b. nie lubi być brudny, nie lubi mazistych konsystencji ( np malowania palcami), martwić się????
A obronność dotykowa to nic innego jak nadwrażliwość na bodźce, kt. są odbierane jako nieprzyjemne.
Saffi, przeraziłam się czytając, ze czynnik ryzyka oprócz cesarki to np znieczulenie zew. oponowe ( nie wiedziałam!!), jak często to się po takim znieczuleniu zdarza? jakie pierwsze objawy u dzieci??? MIesio b. nie lubi być brudny, nie lubi mazistych konsystencji ( np malowania palcami), martwić się????
kasiawilde
saffi hej!
mamoM na temat traumy karmienia nie mam już dziś siły, ale nie zapomnę, kiedyś Ci odpowiem to G już blisko? nie zdążysz zasnąć? ;-)
właśnie a martadelka i Madzioolka to gdzie?!
mamoM na temat traumy karmienia nie mam już dziś siły, ale nie zapomnę, kiedyś Ci odpowiem to G już blisko? nie zdążysz zasnąć? ;-)
właśnie a martadelka i Madzioolka to gdzie?!
mama MATIEGO
Szczęśliwa żona i mama :)
kasiawilde G. juz jest u moim rodziców, jakies 10km stąd wiec lada moment bedzie
co do opowiesci o karmieniu to spoko
co do opowiesci o karmieniu to spoko
Aestima
MAmo M, tak- wychodzę ( na siusiu) i wracam jak mnie zawoła, posiedzę trochę na krzesełku i znów idę siusiu. On w tym czasie ogląda książeczki ( po ciemku, sam sobie z póleczki ściąga). Zasypia 1 dzień w 40 min., 2 dzien. w 30, 3 dzień w 20 i dziś też 20 jakoś.
traschka
Mama Marysi
Ja wiem ze trzeba przegadac temat, ale na pewno nie dziś. marcin juz śpi, ja śpię na sofie u Marysi. Tak mi strasznie smutno, serce mi pęknie.
Nie smucę wam juz.
Nie smucę wam juz.
Spoko Aestima... No tak, tu jest opisany jeden przypadek- niejakiego Kuby i w jego przypadku z cc wynika nadwrażliwość.. Na temat znieczulenia i jego wpływu na kanały sensoryczne u dziecka Ci nic nie powiem bo albo nam o tym nic nie mówili, albo ja zapomniałam a ostatnio nie zagłębiałam sie w nowinki tej metody. A co do Miesia i jego niskiej tolerancji na lepkie konsystencje to nie panikowałabym. Jeśli Miesio miałby problem z przetwarzaniem sensorycznym wskazywałoby na to więcej czynników niż tylko to że nie lubi sie ubrudzić, aczkolwiek przyznam że to w połączeniu z innymi czynnikami może wskazywać na nadwrażliwość.
MamoM , Kasiu heeeej...
Trasiu smuć... Ja też posmucę... Mój teść ma półpaśca i znowu mam problem z opieka nad małą... Teraz gorący okres w pracy bo koniec semestru. Maskara po prostu...
MamoM , Kasiu heeeej...
Trasiu smuć... Ja też posmucę... Mój teść ma półpaśca i znowu mam problem z opieka nad małą... Teraz gorący okres w pracy bo koniec semestru. Maskara po prostu...
Ostatnia edycja:
reklama
Aestima
To co jeszcze oprócz brudzenia?? wiem, ze temp pokarmu ( M. nie zje zimnego i gorącego- panikuję!), ale przytulać się lubi, z mową jest do przodu w przy problemach si byłby do tyłu... A jakie są rokowania jeżeli chodzi o zaburzeni Integracji sensor.?? Chyba dzwonię umówić się do tej babki od si!!
Saffi, czytam właśnie o nadwrażliwości i wszędzie wskazują cc jako główną przyczynę szczerze mówiąc.
np
Jedną z przyczyn nadwrażliwości dotykowej jest brak dotykowych wrażeń - doświadczeń. Dzieci, które w okresie niemowlęcym nie były często przytulane, dotykane i noszone, mogą nieprawidłowo odbierać dotykowe bodźce. Inną grupą są dzieci, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie. Ich narodzinom nie towarzyszyło „przedzieranie” się przez kanał rodny, który to proces w naturalny sposób uwrażliwia bardzo nasze ciało i sprawia, że nie jesteśmy tak wrażliwi na dotyk.
Obronność dotykowa - problemem małych i dużych - logopeda.pl -
Saffi, czytam właśnie o nadwrażliwości i wszędzie wskazują cc jako główną przyczynę szczerze mówiąc.
np
Jedną z przyczyn nadwrażliwości dotykowej jest brak dotykowych wrażeń - doświadczeń. Dzieci, które w okresie niemowlęcym nie były często przytulane, dotykane i noszone, mogą nieprawidłowo odbierać dotykowe bodźce. Inną grupą są dzieci, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie. Ich narodzinom nie towarzyszyło „przedzieranie” się przez kanał rodny, który to proces w naturalny sposób uwrażliwia bardzo nasze ciało i sprawia, że nie jesteśmy tak wrażliwi na dotyk.
Obronność dotykowa - problemem małych i dużych - logopeda.pl -