reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

No tak, wiem ze mogą mieć i taką i taką ale częściej z cc wynika jednak podrważliwość- Przynajmniej tak nas uczyli na kursie. Szczotkowanie znam, to jeden z elementów diety sensorycznej - ale zaznaczam że ja jestem tylko teoretykiem, nie miałam możliwości popracować jako terapeuta z uwagi na zajście w ciążę...

reklama
Mati śpi ja na chwile do was zagladam i czekam na G. bo juz coraz blizej domku :-)

saffi hej

trasia tulam :*
faceci tak juz maja :sorry:
nie spij w łazience, trza przegadac sprawe i bedzie ok

kasiawilde, Aestima współczyje ciezkich porodów, u mnie na szczescie ciezko nie było, ale troche strachliwie

kasiawilde u ciebie tez ciezkie karmienie piersią? ile karmiłas? co tam sie działo?
ja karmiłam niecały miesiac i to ostatni tydzień w wielkim bólu i zdołowaniu
jestem pewna na 100% ze przy drguim dziecku NIKT mnie nie przekona do naturalnego karmienia, mam traume i nic tego nie zmieni

Aestima zastosowałas ta sama metode co wczoraj - wyjscie z pokoju Mieszka?

andariel tulam :*
nie mysl o tym co było, mysl ze Leo jest super zdrowym chłopakiem i co dzień daje ci coraz wiecej szczescia

ironia witaj
twoje posty poprostu wymiataja :-D
co tam w pracy? ogarnełas towarzystwo?

martadelka melduj sie :-p

Madzioolka
a ty gdzie?

a wogóle to cos u nas tematy na bardzo dzieciowe - w sensie kolejne go dziecka zeszły :-p

Saffi, przepraszam, że drążę tema- nie jestem tearpeutą Si ale zajrzałam właśnie do literatury i jest napisane tak " coraz częściej preferowany ( nawet bez wskazań) poród przez cesarskie cięcie może zaburzać formowanie dośw. czuciowych dziecka i przyczyniać siędo zab. integracji sensorycznej. W tej perspektywie diagnostycznej zachowanie wspomnianego na wstępie Kuby można wytłumaczyć tzw. obronnością dotykową, która jest jedną z dysfunkcji integracji sensorycznej"

A obronność dotykowa to nic innego jak nadwrażliwość na bodźce, kt. są odbierane jako nieprzyjemne.

Saffi, przeraziłam się czytając, ze czynnik ryzyka oprócz cesarki to np znieczulenie zew. oponowe ( nie wiedziałam!!), jak często to się po takim znieczuleniu zdarza? jakie pierwsze objawy u dzieci??? MIesio b. nie lubi być brudny, nie lubi mazistych konsystencji ( np malowania palcami), martwić się????

MAmo M, tak- wychodzę ( na siusiu:-D) i wracam jak mnie zawoła, posiedzę trochę na krzesełku i znów idę siusiu:-D. On w tym czasie ogląda książeczki ( po ciemku, sam sobie z póleczki ściąga). Zasypia 1 dzień w 40 min., 2 dzien. w 30, 3 dzień w 20 i dziś też 20 jakoś.

Ja wiem ze trzeba przegadac temat, ale na pewno nie dziś. marcin juz śpi, ja śpię na sofie u Marysi. Tak mi strasznie smutno, serce mi pęknie.
Nie smucę wam juz.

Spoko Aestima... No tak, tu jest opisany jeden przypadek- niejakiego Kuby i w jego przypadku z cc wynika nadwrażliwość.. Na temat znieczulenia i jego wpływu na kanały sensoryczne u dziecka Ci nic nie powiem bo albo nam o tym nic nie mówili, albo ja zapomniałam a ostatnio nie zagłębiałam sie w nowinki tej metody. A co do Miesia i jego niskiej tolerancji na lepkie konsystencje to nie panikowałabym. Jeśli Miesio miałby problem z przetwarzaniem sensorycznym wskazywałoby na to więcej czynników niż tylko to że nie lubi sie ubrudzić, aczkolwiek przyznam że to w połączeniu z innymi czynnikami może wskazywać na nadwrażliwość.

MamoM , Kasiu
heeeej...

Trasiu smuć... Ja też posmucę... Mój teść ma półpaśca i znowu mam problem z opieka nad małą... Teraz gorący okres w pracy bo koniec semestru. Maskara po prostu...

Ostatnia edycja:
reklama
To co jeszcze oprócz brudzenia?? wiem, ze temp pokarmu ( M. nie zje zimnego i gorącego- panikuję!), ale przytulać się lubi, z mową jest do przodu w przy problemach si byłby do tyłu... A jakie są rokowania jeżeli chodzi o zaburzeni Integracji sensor.?? Chyba dzwonię umówić się do tej babki od si!!
Saffi, czytam właśnie o nadwrażliwości i wszędzie wskazują cc jako główną przyczynę szczerze mówiąc.
np

Jedną z przyczyn nadwrażliwości dotykowej jest brak dotykowych wrażeń - doświadczeń. Dzieci, które w okresie niemowlęcym nie były często przytulane, dotykane i noszone, mogą nieprawidłowo odbierać dotykowe bodźce. Inną grupą są dzieci, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie. Ich narodzinom nie towarzyszyło „przedzieranie” się przez kanał rodny, który to proces w naturalny sposób uwrażliwia bardzo nasze ciało i sprawia, że nie jesteśmy tak wrażliwi na dotyk.
Obronność dotykowa - problemem małych i dużych - logopeda.pl -

Do góry