reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

katamisz mi sie wydaje ze wiele z nas sie w maju rozpakuje....obym ja sie tez załapała
trasia zadzwon bo tak bedziesz siedziec i sie martwic a lekcjami sie nie stresuj
iza wspolczuje ci tej sytuacji z mieszkaniem, to takie przykre jak nas ktos na lodzie zostawi:(
misialina i super ze bylo fajnie i jedz na zdrowie:)
mi bylo tak niedobrze ze w koncu zakupilam cole i troche przeszlo....i przyszla posciel dla malego:tak:kurier oczywiscie zadzwonil jak bylam na lekcji i musialam sie na chwile wyrwac-dobrze ze to blisko

reklama
Ironia ja sie nie znam na tym, to co poczytałam w necie:
Objawy cholestazy ciężarnych nie są groźne, ale bardzo uciążliwe:

• świąd skóry, rozpoczynający się od stóp i dłoni, i ogarniający tułów, a czasem nawet szyję i twarz (często jego nasilenie jest tak duże, że kobiety uskarżają się na bezsenność),

• zmiany skórne (przeczosy), powstałe wskutek drapania swędzących miejsc,

• żółtaczka (występuje u ok. 20% chorych w okresie 1-4 tyg. od ustąpienia świądu),

• mdłości, wymioty, utrata łaknienia (rzadsze symptomy),

• hepatomegalia (powiększenie wątroby).
Cholestaza jest zaburzeniem funkcjonowania wątroby. Zaburzenie to polega na zredukowaniu normalnego przepływu żółci do jelit. W wyniku tego we krwi matki tworzą się sole żółci. Powstające w rezultacie uczucie świądu niczym nie grozi dla matki (znika też wkrótce po porodzie) to dla płodu może być zagrożeniem!! Objawem jest swędzenie zwłaszcza na wewnętrznej stronie dłoni i podeszwach stóp (nasila się nocą nawet w stopniu nie do wytrzymania). Inny „widoczny" objaw to podwyższenie enzymów wątrobowych we krwi. Lekarz z reguły wykonuje badanie krwi na obecność kwasu żółciowego, enzymy wątrobowe. W przypadku stwierdzenia cholestazy lekarze zalecają szybszy poród - tzn. około 37-38 tygodnia ciąży oraz stałą obserwację stanu płodu (pobyt na oddziale patologii ciąży od momentu ustalenia diagnozy - cholestaza ciążowa).

mam pytanko o tej choleostazie co to robi oprocz tego ze swedzi i moze grozic przedwczesnym porodem wie ktos?

Mnie skóra swędziała i swędzi (głównie łydki) i na wszelki wypadek ginka dała mi do zrobienia badania. Wszystko wyszło ok. Powiedziała, że ta choleostaza to nic innego jak "leniwa praca wątroby", ale... przy tej "chorobie" swędzi całe ciało i drapiesz się gdzie popadnie. Ja wiem, że moja skóra jest przesuszona - jak zdejmuje legginsy to widzę na nich swoją suchą skórkę. Proponuję skórę smarować oliwką - nawilżać ją póki co i czekać na wyniki....

witam...

jestem dziś jak ćma, nie wyspałam się kompletnie chociaż o 21:30 już spałam i wstałam o 8 - całkiem dobrym snem...
ale zakręcona jestem i tyle...
pogoda super, słoneczko cieplutko i w ogóle, ale ja źle znowu zaczynam na to reagować, chyba z moim ciśnieniem coś nie tak - ale nie mam baterii do ciśnieniomierza i nie mierze...chyba zaraz kupie, jak pojadę po Filipa do przedszkola..

ironia cholestaza jest zagrożeniem dla dziecka i trzeba to kontrolować, wiec najczęściej jej stwierdzenie powoduje pobyt w szpitalu na patologi ciąży do jej rozwiązania, co często ma miejsce przed terminem...

trasia odpocznij w końcu dziewczyno, rany podziwiam cie, ze taki zapał masz, a samopoczucie liche...

ciekawe jak dziewczyny się bawią??fajnie im....

kurcze no nie mam weny pisac..

Chyba wszystkie które wyległy na słoneczko zabrały wszelkie promienie, bo u mnie się coś pochmurno zrobiło... :confused: Jeszcze 2 godzinki i pewnie po Juniora do szkoły się przejdę, bo po 16ej ma przyjść "mąż" pani która do mnie dzwoniła, a który może kupi spacerówkę po Igorze :).

dzieki dziewczyny za pomo nie chce isc do szpitala, tam nie ma neta
confused.gif
M poprosił w laboratorium, żeby przyśpieszyli maksymalnie jak tylko mogą te badania i zamiast w poniedziałek pojedzie dziś po 17 je odebrać, bo ja nie wytrzymam przez weekend...w nocy musze wstawać żeby natrzec brzuszek i nogi bepanthenem bo nie usne...

eh zobacze dzisiaj jak wygladaja wyniki i jak coś bede od razu dzwonić do ginekolog :(:baffled: eh a z tym rozwiązaniem ciazy to nie ogarniam zwłaszcza ze jutro zczynam 36 tydzien :( :baffled:

reklama
Do góry