reklama
liliti
Fanka BB :)
hej dziewczyny,nie było mnie troche. we wtorek ma połówkowe usg,już przebieram nogami, to bedzie 22 tydz. co do obciąznia glukozą to robie za dwa tyg,dodatkowo morfologia i mocz. jesli o mnie chodzi to nie mam zadnych dolegliwosci,czuje sie swietnie poki co, nawet najmniejszego katarku nie mialam od poczatku ciąży ;-) chyba mi służy ciąża, przytyłam tylko 3 kg, poza brzuszkiem jak piłeczka i cycuszkami nic sie nie zmieniło narazie . M ała skacze co tydzien to mocniej kopie i sie rozpycha ale w nocy cisza wiec sie wysypiam jak młody Bóg ;-) mysle juz co przygotowac męzusiowi na kolacyjke urodzinową w przyszlym tyg, zaprosilam gosci-trzeba sie troche rozerwac :-)
anik co do glukozy to mogłaby byc mniejsza u Ciebie, jesli chodzi o ciała ketonowe to pojawiaja sie w przypadku dlugotrwalych wymotów,biegunek- czego pewnie u Ciebie nie ma lub gdy spożywamy niedostateczne ilosci weglowodanow w diecie oraz przy cukrzycy w niedoborze insuliny - na pewno zaproponuja Ci zmiane diety i ograniczenie spożycia cukru.
anik co do glukozy to mogłaby byc mniejsza u Ciebie, jesli chodzi o ciała ketonowe to pojawiaja sie w przypadku dlugotrwalych wymotów,biegunek- czego pewnie u Ciebie nie ma lub gdy spożywamy niedostateczne ilosci weglowodanow w diecie oraz przy cukrzycy w niedoborze insuliny - na pewno zaproponuja Ci zmiane diety i ograniczenie spożycia cukru.
Gosia***
Kurcze spora część z was już robi badanie glukozy po obciążeniu, a moi obaj lekarze twierdzą że takie badanie robi się między 22 a 28 tygodniem i jeszcze nie mam skierowania. Zresztą w mojej karcie ciąży też tak jest napisane.
Ja wczoraj dostałam skierowanie na krzywą cukrową i mam to badanie zrobić za jakieś 3 tyg. Dziś robilam tylko przeciwciała, bo to miałam zrobic natychmiast- na szczęście ujemne.
Niestety jeszcze nie. Ide za tydz na połówkowe to mam nadzieję się dowiem. Co do testu obciążenia to rzeczywiście robi się 24-26/28 tydz 50 g, jeśli wynik jest nieprawidłowy to zazwyczaj za kilka tyg powtarza się wynik ale z 75g. Dopiero jak on jest nieprawidłowo wysoki to rozpoznaje się cukrzycę. Często jest to po prostu nietolerancja glukozy
ewelinka307
neti79-witaj i odzywaj się troszke bo ostatnio dużo dziewczyn dołączyło ale na jednym poście się często kończy ciekawe czemu:-(
Ilu lekarzy Cie badało? Pisałaś, że ten, który to wykrył, to jest specjalista, ale może warto jeszcze gdzies sie wybrać?
Kiedy bedziesz miała wyniki tego kariotypu? Niestety sie zupelnie nie znam, ale czy taki wynik potwiedza chorobe na 100%??
Badał mnie wspomniany specjalista. Później poprosił innego lekarza o wykonanie kolejnego usg (nie mówił jemu o co chodzi). Drugi lekarz potwierdził diagnozę. W poniedziałek na usg decyzdującym ma się zebrać całe konsylium. Od nich zależy reszta... Nie wiem czy jest sens robić sobie nadzieję... Na wynik kariotypu będę czekała 3-4 dni.
Boję się bardzo
koriander
Gniesha nie wiem czy to ma dla ciebie znaczenie ale chyba wszystkie tu bedziemy sie modlily o jak najlepszy wynik.. Badz dzielnaBadał mnie wspomniany specjalista. Później poprosił innego lekarza o wykonanie kolejnego usg (nie mówił jemu o co chodzi). Drugi lekarz potwierdził diagnozę. W poniedziałek na usg decyzdującym ma się zebrać całe konsylium. Od nich zależy reszta... Nie wiem czy jest sens robić sobie nadzieję... Na wynik kariotypu będę czekała 3-4 dni.
Boję się bardzo
reklama