reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

:-DWidac ze wprawiona. Ja na drugi dzien polecialam jak szalona zeby liscik zaniesc a tam i tak przy:-Djmuja nawet bez listu referencyjnego.

reklama
Kasiu
kochana a jak inaczej mam dwie wado/zalety nikt nie przekona mnie do aborcji pomijam fakt gwałtu na nieletnich i rozwodu -sa wyjatki gdzie kobiety sa maltretowane inne pobudki budza wstret :crazy:

Dziewczyny mieszkające w Irlandii!!!!

Mam taką sprawę... Dziś dowiedziałam się, że dostałam decyzję odmowną z ZUSu w Polsce, a chodziło o to, że starałam się "ściągnąć" sobie składki chorobowe z roku 2007 w Polsce. Byłam wtedy na starzu z Urzędu Pracy i okazało się, że takich nie miałam opłacanych. Ciekawa jestem kto opłacił mój pobyt w szpitalu skoro nie miałam chorobowych no ale nie ważne.
Mój problem polega na tym ,że chciałabym iść już na zwolnienie lekarskie bo nie daję rady w pracy (praca fizyczna), ale nie wiem czy socjal zapłaci mi za nie.
W Irlandii jestem zatrudniona od 02.05.2007r. i do tej pory cały czas pracuję (miałam 7 dni przerwy jak zmieniałam pracę). Jeśli dobrze rozumiem tutejsze przepisy to nie łapię się ponieważ w 2007r. mam przepracowane 34-35tyg(nie wiem dokładnie) no i zabraknie mi te 4-5tyg.

Składki na ubezpieczenie społeczne (PRSI)
W celu uzyskania zasiłku chorobowego należy:

• Opłacać składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez co najmniej 52 tygodnie od dnia rozpoczęcia pracy
oraz

• Opłacać lub mieć kredytowane składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez 39 tygodni w stosownym roku podatkowym (składki muszą być opłacane przez co najmniej 13 tygodni*)
lub

• Opłacać składki na ubezpieczenie społeczne zależne od dochodu (PRSI) przez 26 tygodni w stosownym roku podatkowym i posiadać opłacone składki PRSI za 26 tygodni w roku poprzedzającym stosowny rok podatkowy
*W przypadku nieposiadania w stosownym roku podatkowym 13 opłaconych składek, pod uwagę może być wzięty:

• Pełny rok podatkowy zakończony dwa lub trzy lata wcześniej
  • Poprzedni pełny rok podatkowy
lub

• Aktualny rok podatkowy
Stosowny rok podatkowy to pełny rok podatkowy zakończony na dwa lata przed datą składania wniosku o przyznanie świadczenia, np. dla wniosków o przyznanie świadczenia składanych w roku 2008, gdzie stosownym rokiem podatkowym jest rok 2006.
ale
Osoby, które nie posiadają wystarczającej liczby składek na ubezpieczenie społeczne, powinny skontaktować się z Gminnym Urzędnikiem Opieki Społecznej w Rejonowej Służbie Zdrowia (HSE), który dokona oceny ich sytuacji.

Czy któraś z Was a może z Waszych znajomych korzystała już z tego???
W czwartek mam wizytę w szpitalu i zastanawiam się czy prosić o zwolnienie czy pracować dalej. Jeśli mam zostać bez grosza przy duszy to wolę przemęczyć się i popracować jeszcze trochę.
A i ile czasu czeka się na decyzję z socjala???
Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
Hej mamusie

Paulcia - na przeziębienie Bioaron C - syrop oprocz tego na gardlo szalwia w pastylkach do ssania a na katar woda morska. Polecila mi to moja pani doktor jak bylam chora i rzeczywiscie pomoglo. No i bezpieczne w ciazy:-)

Agata077 - a ja niestety nie mam dostepu do niektorych watkow:no: No rozumiem, ze nie mam wystarczajacej ilosci postow bo niedawno do Was dolaczylam no i w miare mozliwosci pisze regularnie - jak tylko czas pozwala - ale wkleilam swoje zdjecie z brzusiem i usg z 12tyg wiec myslalam, ze uzyskam dostep:-( No mam nadzieje, ze tylko zapomnialas i niebawem bede miala taki dostep no albo bede cierpliwie dalej czekac;-)

Nie bylo mnie tylko dwa dni a Wy przez tyle tematow przeszlyscie:-) Co do oduczania pieluch i smoczkow to sie nie wypowiem, bo to moja pierwsza dzidzia:-) A co do mieszkania w kraju czy za granica to kazdy ma swoj wybor:-) Ja bylam ponad rok w UK i wrocilam zeby skonczyc studia w PL, gdyz wzielam dziekanke i powiem Wam, ze nie zaluje powrotu;-) jakos dobrze sie tu odnalazlam..... No chociaz nie powiem czasami teskno mi.....

Dobranoc :-)

Kamireszel ja dokladnie nie wiem ale moge jutro podzwonic jezeli rano szefowej nie bedzie i cos sie dowiem. Jak bys mogla tylko dac mi daty od kiedy pracowalas na priva i kiedy i ile mialas tej przerwy. Ja ostatnio dzwonilam z podobnym pytaniem do Social walfare na tallaght i oni pomogli mojej kolezance ale ona pracowala przez rok w tym samym miejscu. Podaj mi jeszcze jak mozesz jakis kontakt tel do siebie. COs znajdziemy.

Mozesz tez zapytac an watku mamy z Irlandii- Kasia jest tam moderatorem. Ja jeszcze czekam kilka miesiecy zanim tam sie udziele :)

kluseczka brakowało mi ciebie :)

Nałozylam maseczke nawilzajaca bo moja buzia przypomina papier scierny mam nadzieje ze nie bede miala uczulenia ostatnio zadowolona posypałam sie sypkim pudrem -uzywam go od kilku miesiecy i co sie stalo bylam cala zsypana jakby ktos mnie nakropil sokiem z malin :D komicznie wygladałam wierzcie mi ...

Hej, cały dzień nie miałam czasu na kompa a teraz ciężko za Wami nadgonić szalone:-)

Mnie w Pl jest bardzo dobrze, oboje mamy pracę, właśnie kończymy budowę naszego wymarzonego domku i nie wyobrażam sobie życia gdzie indziej. Ale rozumiem dziewczyny które mieszkają gdzieś tam w świecie, najważniejsze, że odnalazłyście tam swoje miejsce na ziemi i jesteście szczęśliwe:tak:

Co do badań to ja robię tylko te podstawowe, nie ma wskazań, aby robić jakieś dokładniejsze, więc nie widzę powodu.

Ach Agatko dziekuje Ci bardzo.

Sunniva masz racje najwazniejszze to znalezc swoje miejsce na ziemi.

Musze isc juz gotowac kochane maz wrocil papatki

reklama
Do góry