reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

Kaska - ja wiem, że każdy powinien mieć dietę ustaloną indywidualnie, ale zanim ja pogadam z lekarzem to ponad tydzień minie. A chciałam się dowiedzieć o pewnych generalnych zasadach. Nigdzie nie spotkałam sie np. jak to jest z kiwi? Można czy nie? Idzie mi z Pl glukometr, to sobie posprawdzam na co dokładnie mi reaguje. A po jakim czasie cukier Ci się uregulował? I jakie miałaś przekroczenie?
Moni-ju - no widzisz , a ja słyszałam, że ziemniaki, ryż, kasza owszem, tylko w małych ilościach. A owoce to chyba niektóre można, nie?

Ja miałam ustaloną dietę i owszem pomogła mi, ale niektóre rzeczy z tej diety dla mnie są niedobre bo akurat mi podnoszą cukier. Jem owoce - jabłka (jedno dziennie na 2 śniadanie np), kiwi obniża, tzn w bardzo długim czasie cukier się rozkłada tak samo jak grejfrut i to nie podnosi cukru. Ja również jem spaghetti, w mniejszych ilościach niż dotychczas ale jem i cukier w normie, jem ziemniaki i kotlet smażony bez panierki, cukier niski poniżej 100 po 2h, ryż biały mi podnosi cukier niebezpiecznie blisko normy, ale również się miszczę - raz na jakiś czas jem. Warzywa mogę jeść bardzo dużo i nic się niedzieje, oprócz gotowanej marchewki oczywiście, z nią bardzo ostrożnieZupy nie zabielam śmietaną, wogóle staram się nie zabielać jeśli już to jogurtem. Zupy jem warzywne, ogórkową, rosół z makaronem 2 jajecznym i mi nic się nie dzieje z cukrem. Kurczaka upiecz w folii bez tłuszczu, tylko w przyprawach i zjedz bez skórki, mi taki kurczak również nie podnosi cukru (poniżej 100 jak zjem z warzywami (przeważnie sałatka grecka), a jak zjem z ziemniakami to 100-110). Kawę na śniadanie piję z mlekiem i też mi się nic nie dzieje. Dobrze, że będziesz miała glukometr to będziesz mogła sobie sprawdzić mniej więcej co i ile możesz zjeść. Mi diabetolog kazała prowadzić zeszyt z pomiarami, kłuję się 4 x dziennie i zapisuję wyniki (na czczo, 2 h po śniadaniu, obiedzie i kolacji) aaaa i przed snem też trzeb coś zjeść, najlepiej kromkę chleba, żeby organizm miał co przetrawiać do rana, bo inaczej trzustka wariuje. Nie używam śmietany i majonezu. Jem 5-6 x dziennie w mniejszych ilosciach i mi wystarcza, nie podjadam między posiłkami, żeby pomiary wyszły dobre. Soki owocowe wogule nie piję bo podnoszą cukier, tylko wodę mineralną, albo gotuję sobie kompot z owoców i nie dodaję cukru. Mi diabetolog powiedziała, że żeby nie zaszkodzić dziecku nie używa się żadnych zamienników tak jak przy zwykłej cukrzycy typu słodzik i słodycze dla diabetyków, ale z tego co widziałam na forum o CC to różnie bywa, w różnych miastach. Jak coś to pytaj, służę pomocę na tyle na ile będę potrafiła odpowiedzieć. A jaki glukometr będziesz miała?

reklama
Dzień dobry
ja się tylko witam i znikam, idę do lekarza walczyć o to skierowanie i przy okazji gardło zbadać, bo mi Tricolor coś sprzedała ;-):-D. Teraz ja nie mogę męża krzyczeć i boli mnie gardło jak ch.........

Dziewczyny, powiedzcie mi jedno, czy miałyście jakies objawy tej "cukrzycy" czy tez stanu przedcukrzycowego ?

ja nie mam żadnych objawów, nawet na słodkie ochoty. Jedyne co bym jadła to kwaśne owoce:-D

No, ale humor mi sie nie poprawil przez noc :baffled: Na szczęście głos mam lepszy mimo bólu gardla ( teraz moge pokrzyczeć na mojego męza ;-) ).
Zobaczcie kogo przyłapalam na wyżerce z rana przed domem :-)
Tricolor masz pięknie położony domek i fajnych sąsiadów :-D. Super fotki!
Życzę Tobie lepszego humoru dzisiaj i wracaj do zdrowia!

Miłego i słonecznego dnia Kobietki !:-)

Dzien Dobry Dziewczynki, Dzien Dobry :)

Po pierwsze to chcialam slicznie podziekowac wszystkim, ktore wypowiedzialy sie na temat finansow i funduszy oszczednosciowych dla dzieciaczko - niestety nie moglam tego zrobic wczesniej :)
Co prawda w mojej glowie nadal wielki balagan, ale mam nadzieje, ze jakos to obmysle :)

buziaczki i milego dnia :)

Czesc kobity, rozpisalyscie sie wczoraj, ze ho ho:szok: nie nadrobie za cholere i nawet nie sprobuje:eek:
U nas pogoda jak "malowana":tak::-) znow sloneczko swieci i obecnie mamy 15 stopni, wiec po poludniu pewnie dojdzie do 20:tak::-)
Jezeli chodzi o cukrzyce ciazowa, moja polozna skwitowala to stwierdzeniem, ze jezeli ktos podczas ciazy "nabawi" sie tej upierdliwej choroby, to wowczas jest to znak, ze w wieku, ze tak powiem, blizszym emerytalnemu:confused2:, jest duze prawdopodobienstwo zachorowania "na stale".
Co do mieszkania za granica, to ja bym chetnie wrocila do PL:tak:, a takie miasta jak Krakow, Gdansk, Wroclaw czy Torun bardzo mnie "rajcuja":tak::-) Niestety czesto nie ma sie, co sie chce, ale chce, co sie ma:tak:;-);-):laugh2:

Dzisiaj jade w koncu zapisac sie do kliniki, w ktorej chce urodzic. Zbieralam sie tak i zebrac sie nie moglam. Tym razem jednak juz nie odpuszcze i sie tam zjawie:tak::-)

Dzień dobry
ja się tylko witam i znikam, idę do lekarza walczyć o to skierowanie i przy okazji gardło zbadać, bo mi Tricolor coś sprzedała ;-):-D. Teraz ja nie mogę męża krzyczeć i boli mnie gardło jak ch.........

Tricolor masz pięknie położony domek i fajnych sąsiadów :-D. Super fotki!
Życzę Tobie lepszego humoru dzisiaj i wracaj do zdrowia!

Oj to chyba ktos inny Ci sprzedał to "gardło". Przyznać sie, która to wczoraj pluła w monitor ;-)Same sie przyznawały, że pluja po ekranie, a teraz że niby ja rozsiewam zarazki ;-):-D
A poza tym to chyba inny wirus bo mnie to gardo boli troszeczke w inny sposób niz Ciebie ;-):-D:-D:-D
No,a położenie domku faktycznie fajne i strasznie mi sie tu podoba. Pewnie do czasu, aż się nie pobuduja na tym "pastwisku dla sarenek" domki jednorodzinne :baffled:

jakby którąś z was "przywiało" na opolszczyznę chętnie zapraszam na kawe

Na kawe powiadasz....a skąd jestes z tej opolszczyzny?? Bo ja tez z opolszczyzny:-)

A tak wogóle to witam dziewuszki naprawde rozpisałyście sie wczoraj bardzo ale jakos poczytałam.U nas pogoda juz chyba trzeba mówic ze tak bedzie piekna, wiec biore sie pomału za reszte okien.Jutro mój S przyjezdza jak fajnie miec go co tydzien a nie tak jak kiedys co 8 tyg.

Miłego dnia kochane:-)

Witajcie

na forum dominuje temat "patriotyzmu lokalnego" i "słodkiej ciąży"
hmm ja właśnie ide w pon. do diabetologa ze względu na podniesiony cukier,najgorsze jest to że ja nie wiem czy umiem zyc bez słodyczy.:eek:
i w pon. mam tez usg. żeby Kornelek pozstał Kornelkiem:tak:bo we wtorek przyjezdza paczka dla mojego niunia

a jeszcze mam pytanko, ktoras wspomniala o walce z celluitem, co dziewczyny stosujecie,? ja uzywa tego Garniera zóltego, ale tak sie zastanawiam, czy to wogole mozna?

milego dnia dziewcznyki, poki jescze kontatkuje troche poprasuje i mieszkanko przewietrze

Witam was kobietki u mnie pochmurno i chyba już pada.:tak:CO d;-);-)o tej Irlandi;to mieszkam w małym miasteczku :-)jest fajnie dlatego że jest małe i mieszkam na osiedlu gdzie mieszka 10rodzin polskich.I naprawdę czuje się jak w domu jesteśmy zżyci z sobą choć większość to Zgorzelec.Jadąc do Polski wchodząc na moje osiedle ogrodzone bramą i ani duszy na nim cisza każdy zabiegany.A tu jest inaczej''Miałam odczyt cukru ogólnie ok ale po 2godzinach mam dobry ale w najwyższym dopuszczalnej normie.Pozdrawiam

CZeść dziewczynki.
U nas pogoda śliczna. Chętnie bym już z wózkiem pobiegała :-D no ale chyba już niebędę musiała bardzo długo czekać :-D.
Dobra lecę coś zjeść bo jeszcze dzisiaj nie miałam czasu z nudów :-D
MIŁEGO DNIA DZIEWCZYNY.

reklama
Dziendoberek,

Jak zwykle sie rozpedzilyscie tak ze ja nie nadazam. Dzieki Bogu juz Piatek i jutro wreszcie sie wyspie. W Dublinie tez na razie slonko pieknie swieci:p

Aha czy wy macie skurcze w nogach. Ja w nocy czasmi sie budze z takim bolem lydek ze mam ochote krzyczec- na wpol przytona musze rozmasowywac lydki:no: i nie wiem co z tym robic a lekarz w szpitalu powiezial tylko ze to normalne w ciazy.

CO do poziomu cukru to zobaczymy co wyjdzie w przyszlym tyg w szpitalu bo ja codziennie wcinam cos slodkiego!!

Do góry