reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

Odczyn Coombsa, odczyn służący do wykrywania przeciwciał (immunoglobulin) niekompletnych pojawiających się przede wszystkim w schorzeniach immunologicznych krwi, np.: erytroblastozie płodowej, w powikłaniach potransfuzyjnych, w nabytej niedokrwistości hemolitycznej.

Stosowany jest również powszechnie w innych schorzeniach, np. autoagresywnych (autoalergia).

Odczyn Coombsa pośredni wykrywa przeciwciała w surowicy matki, bezpośredni - przeciwciała opłaszczające krwinki czerwone noworodka. Obecność przeciwciał anty-Rh w surowicy matki jest dowodem jej uczulenia na czynnik Rh (choroba hemolityczna noworodków).

tyle znalazłam:-)
0

dzieki i tak nic niekumam o co w tym biega , najważniejsze oby badanie wiszło dobrze:tak::tak::tak:

SYLWIA a chodzisz do przychodni czy prywatnie?? Ja na twoim miejscu zmieniłabym lekarza , beznadziejne podejście:crazy::crazy::crazy::crazy:

reklama
Dziewczynki wreszcie wróciłam do domu i od razu wpisuję co i jak po usg. Maleństwo nie ukrywało co tam ma. Będę miała synka.
Mały waży 560 gram i ma 21 cm długości. Jest 2 tygodnie większy niż wynika to z terminu OM. Kawał chłopa z niego :-D, mąż trochę zawiedziony że to nie Zuzia, a ja tak coś od jakiegoś czasu czułam że to nie dziewczyna. :-D

Tau- nasze maluszki ważą prawie tyle samo :D Mój synuś też jest zdrowy wszystkie narządy są ok serducho mu waliło jak oszalałe 158 uderzeń na minutę, a termin porodu wg usg to 24 maja. :D

Monika ja również gratuluję Synka! :happy:
Jeżeli chodzi o badania i lekarza, to ja sobie swojego bardzo chwalę, chodzę prywatnie i pomimo, że nie mam tych wszystkich badań i "zabiegów", co Wy, to ufam mu i wiem, że nie pozwoli mi zginąć :happy:
Miałam robioną w 8 tygodniu morfologię, mocz, wbr, toxoplazmoza, glukoza w surowicy i to wszystko. Z tym, że odczyn Coombsa i przeciwciała różyczki miałam robione pół roku wcześniej, w poprzedniej ciąży. A poza tym różyczkę przechodziłam w dzieciństwie, a z moim A. mamy grupę krwi 0 rh "+".
Nigdy mnie nie ważył, nie mierzył, nie badał ciśnienia (robię to wszystko sama), ani nic z tych rzeczy. Nie udało mi się też ani razu posłuchać bicia serca, bo on chyba nie ma ktg :nerd:. Mam za to USG za każdym razem.
Kolejne badania zlecił mi teraz, ale tylko morfologia i mocz.
I pomimo tego, że mogłabym mieć wątpliwości i psioczyć na niego, że płacę za nic, to jednak tak nie jest, a ja mam do niego naprawdę ogromne zaufanie i wiem, że nie pozwoli, żeby coś się stało. Tym bardziej, że moja przygoda z nim zaczęła się od poronienia i to on poprowadził mnie szczęśliwie do tej ciąży, dba o nią ze szczególną troską i nie dam na niego powiedzieć złego słowa :happy:
Miałam coś jeszcze napisać, na któryś poruszony przez Was temat, ale zapomniałam :-p
Zauważyłam, że Dzidziuś zabrał mi pamięć i chyba też rozum, bo momentami sama się zaśmiewam ze swojej głupoty :-D
Też tak macie :confused:

Dziewczynki wreszcie wróciłam do domu i od razu wpisuję co i jak po usg. Maleństwo nie ukrywało co tam ma. Będę miała synka.
Mały waży 560 gram i ma 21 cm długości. Jest 2 tygodnie większy niż wynika to z terminu OM. Kawał chłopa z niego :-D, mąż trochę zawiedziony że to nie Zuzia, a ja tak coś od jakiegoś czasu czułam że to nie dziewczyna. :-D

Gratuluje dorodnego chłopaka ! :-)

Monika gratuluje synka!
I ja zdaje relacje!
Synek wciaz pozostal synkiem, czyli nic mu nie odpadlo od 6 stycznia ;-). Oczywiscie wszystko w jak najlepszym porzadku! Maly rosnie jak na drozdzach! Wazy 565g! Ile mierzy, hmm nie wiem ;-). Chyba umknal nam ten pomiar :-D:-D. Najwazniejsze ze wszystkie narzady w jak najlepszym porzadku!
Termin porodu wg USG przesunal mi sie z 02.06 na 29.05 :-).

Tau- nasze maluszki ważą prawie tyle samo :D Mój synuś też jest zdrowy wszystkie narządy są ok serducho mu waliło jak oszalałe 158 uderzeń na minutę, a termin porodu wg usg to 24 maja. :D

Chyba nie wybieracie sie do MAJÓWEK ? :crazy:

Dziewczyny gratuluje zdrowych bobaskow i takich dorodnych!;-) Moj tez wazy ponad pol kilo i jest strasznie ruchliwy, a ja mialam taka nadzieje, ze bedzie spokojnieszy od pierwszego, to sie przeliczylam:-D Kopie caly czas, ze ja az podskakuje:-D, chyba mu sie w tym brzuchu strasznie nudzi;-):-D . A u mnie w rodzinie wszyscy byli przekonani, ze bedzie dziewczynka, a tu taki numer dziecko wywinelo:tak::-) W kazdem razie u mnie koniec "reprodukcji":tak:. Na dwojce sie konczy:tak:.

reklama
Nie wiem jak Monia ale ja raczkami i nozkami bede sie trzymac z WAMI!! Chociaz nie ukrywam, ze po cichu licze na byczka a nie na bliznieta :rofl2:.
Tau super ze wszystko w porzadku,a maly szybciutko rosnie,ja tez bym chciala byczka bo sama jestem z pod tego znaku....

Monika gratuluje slicznego i duzego synusia....

Ostatnia edycja:
Do góry