reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2009

Odczyn Coombsa, odczyn służący do wykrywania przeciwciał (immunoglobulin) niekompletnych pojawiających się przede wszystkim w schorzeniach immunologicznych krwi, np.: erytroblastozie płodowej, w powikłaniach potransfuzyjnych, w nabytej niedokrwistości hemolitycznej.

Stosowany jest również powszechnie w innych schorzeniach, np. autoagresywnych (autoalergia).

Odczyn Coombsa pośredni wykrywa przeciwciała w surowicy matki, bezpośredni - przeciwciała opłaszczające krwinki czerwone noworodka. Obecność przeciwciał anty-Rh w surowicy matki jest dowodem jej uczulenia na czynnik Rh (choroba hemolityczna noworodków).

tyle znalazłam:-)
0

dzieki i tak nic niekumam o co w tym biega , najważniejsze oby badanie wiszło dobrze:tak::tak::tak:

SYLWIA a chodzisz do przychodni czy prywatnie?? Ja na twoim miejscu zmieniłabym lekarza , beznadziejne podejście:crazy::crazy::crazy::crazy:

reklama
Dziewczynki wreszcie wróciłam do domu i od razu wpisuję co i jak po usg. Maleństwo nie ukrywało co tam ma. Będę miała synka.
Mały waży 560 gram i ma 21 cm długości. Jest 2 tygodnie większy niż wynika to z terminu OM. Kawał chłopa z niego :-D, mąż trochę zawiedziony że to nie Zuzia, a ja tak coś od jakiegoś czasu czułam że to nie dziewczyna. :-D

Tau- nasze maluszki ważą prawie tyle samo :D Mój synuś też jest zdrowy wszystkie narządy są ok serducho mu waliło jak oszalałe 158 uderzeń na minutę, a termin porodu wg usg to 24 maja. :D

Monika ja również gratuluję Synka! :happy:
Jeżeli chodzi o badania i lekarza, to ja sobie swojego bardzo chwalę, chodzę prywatnie i pomimo, że nie mam tych wszystkich badań i "zabiegów", co Wy, to ufam mu i wiem, że nie pozwoli mi zginąć :happy:
Miałam robioną w 8 tygodniu morfologię, mocz, wbr, toxoplazmoza, glukoza w surowicy i to wszystko. Z tym, że odczyn Coombsa i przeciwciała różyczki miałam robione pół roku wcześniej, w poprzedniej ciąży. A poza tym różyczkę przechodziłam w dzieciństwie, a z moim A. mamy grupę krwi 0 rh "+".
Nigdy mnie nie ważył, nie mierzył, nie badał ciśnienia (robię to wszystko sama), ani nic z tych rzeczy. Nie udało mi się też ani razu posłuchać bicia serca, bo on chyba nie ma ktg :nerd:. Mam za to USG za każdym razem.
Kolejne badania zlecił mi teraz, ale tylko morfologia i mocz.
I pomimo tego, że mogłabym mieć wątpliwości i psioczyć na niego, że płacę za nic, to jednak tak nie jest, a ja mam do niego naprawdę ogromne zaufanie i wiem, że nie pozwoli, żeby coś się stało. Tym bardziej, że moja przygoda z nim zaczęła się od poronienia i to on poprowadził mnie szczęśliwie do tej ciąży, dba o nią ze szczególną troską i nie dam na niego powiedzieć złego słowa :happy:
Miałam coś jeszcze napisać, na któryś poruszony przez Was temat, ale zapomniałam :-p
Zauważyłam, że Dzidziuś zabrał mi pamięć i chyba też rozum, bo momentami sama się zaśmiewam ze swojej głupoty :-D
Też tak macie :confused:

Dziewczynki wreszcie wróciłam do domu i od razu wpisuję co i jak po usg. Maleństwo nie ukrywało co tam ma. Będę miała synka.
Mały waży 560 gram i ma 21 cm długości. Jest 2 tygodnie większy niż wynika to z terminu OM. Kawał chłopa z niego :-D, mąż trochę zawiedziony że to nie Zuzia, a ja tak coś od jakiegoś czasu czułam że to nie dziewczyna. :-D

Gratuluje dorodnego chłopaka ! :-)

Monika gratuluje synka!
I ja zdaje relacje!
Synek wciaz pozostal synkiem, czyli nic mu nie odpadlo od 6 stycznia ;-). Oczywiscie wszystko w jak najlepszym porzadku! Maly rosnie jak na drozdzach! Wazy 565g! Ile mierzy, hmm nie wiem ;-). Chyba umknal nam ten pomiar :-D:-D. Najwazniejsze ze wszystkie narzady w jak najlepszym porzadku!
Termin porodu wg USG przesunal mi sie z 02.06 na 29.05 :-).

Tau- nasze maluszki ważą prawie tyle samo :D Mój synuś też jest zdrowy wszystkie narządy są ok serducho mu waliło jak oszalałe 158 uderzeń na minutę, a termin porodu wg usg to 24 maja. :D

Chyba nie wybieracie sie do MAJÓWEK ? :crazy:

Dziewczyny gratuluje zdrowych bobaskow i takich dorodnych!;-) Moj tez wazy ponad pol kilo i jest strasznie ruchliwy, a ja mialam taka nadzieje, ze bedzie spokojnieszy od pierwszego, to sie przeliczylam:-D Kopie caly czas, ze ja az podskakuje:-D, chyba mu sie w tym brzuchu strasznie nudzi;-):-D . A u mnie w rodzinie wszyscy byli przekonani, ze bedzie dziewczynka, a tu taki numer dziecko wywinelo:tak::-) W kazdem razie u mnie koniec "reprodukcji":tak:. Na dwojce sie konczy:tak:.

reklama
Nie wiem jak Monia ale ja raczkami i nozkami bede sie trzymac z WAMI!! Chociaz nie ukrywam, ze po cichu licze na byczka a nie na bliznieta :rofl2:.
Tau super ze wszystko w porzadku,a maly szybciutko rosnie,ja tez bym chciala byczka bo sama jestem z pod tego znaku....

Monika gratuluje slicznego i duzego synusia....

Ostatnia edycja:
Do góry