reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

Dzień dobry :-)

Ale się rozpisałyscie od wczoraj :))

U mnie w miarę ok. Trochę śpiąca znowu, bo rano wstałam na badania. Nie lubie tych dni, bo od jakiegoś czasu jak tylko sie budzę, muszę cos zjeść. A wiadomo na badania trzeba na czzo. Tym razem miałam zwykłą morfologię. W poniedziałek mam wizytę i mam nadzieję usłyszeć tylko dobre wieści.

A propos przeziebienia, ja walcze od niedzieli. Na szczęście już jest dużo lepiej, ale jestem troche zmecozna. Lekarz powiedział, ze przejdzie tylko dłuzej to potrwa niż normalnie. Pisałyscie gdzieś o tym syropie *spam*. Wypiłam jedna butelkę i polecam. To chyba jakas bomba witaminowa bo mi pomogła, poczułam sie mocniejsza :)

Jak u was z waga dziewczyny? Ja przez to przeziebienie chudnę, co mnie trochę martwi. Na dziś rano mam tylko 3+ - to troche mało jak na 5 miesiąc chyba.

Wczoraj dzidzia zrobiła psikusa. Przesunęła się na prawą stonę. Miała śmiesznie krzywy brzuch :-D Nie wiem, dlaczego tak, bo przecież ma jeszcze duzo miejsca, ale siedziała tam dobrą godzinę. A siostra sie śmiała, że jestem niesymetryczna.

reklama
Tau ja mam umowę do 1 kwietnia 2009, jak mi nie przedłużą to bardzo płakać nie będę bo mnie denerwuje moja praca, ale wiem że łatwo to ja pracy w Lublinie nie znajdę:-( a o drugim dzidziusiu to nawet nie myślę bo w 25 m kawalerce się nie pomieścimy :-D

Monika muszą Ci przedłużyć umowe do dnia porodu ewentualnie moga cie wysłać na zwolnienie ale zwolnic nie moga po 3 miesiacu ciązy (kodeks pracy gwarantuje!!! )

Magni a jaki miałas poziom glukozy na czczo i potem po godz i po dwóch?Myślę ze wszystko będzie ok, moze na noc zjadłas cos mocno węglowodanowego? Ciesze sie ze z dzidziusiem wszysto w porzadku, to najwazniejsze. Będziesz miała robione połówkowe badanie? Ja dzisiaj tez w lepszym nastroju, Maluszek znowu zaczął sie ruszac i to wprowadza mnie w dobry humor.Oj, chciałabym dostac taka pochwałe jak Ty!!!

ollutka ja jestem w 4 mcu i przytylam do ostatniej wizyty tylko 1,5 kg.fakt ze nie mialam wogole apetytu i spedzanie czasu nad muszla przez pierwsze miesiace pewnie sie do tego przyczynily.choc polozna byla troszke zdziwiona ta waga ale mowila ze na poczatku tak moze sie zdarzyc.a lekarka mi powiedziala ze mam tylozgiecie i moze mnie wysadzic pozniej.nie wiem czy to faktycznie prawda.okaze sie.ale teraz apetyt sie zwieksza wiec mam nadzieje ze bedzie lepiej.u mnie wogole nie widac ze jestem w ciazy,jedyne co uroslo to piersi.

Dziewczyny dostałma skierowanie od gina na krzywą cukrową? Czy to jest właśnie to badanie gdzie się wypija glukozę i po 1 h lub po 2h bada się poziom cukru we krwi? Czy to znaczy, że będę musiała siedzieć w przychodni przez 2 godziny?

Mam prosbe do dziewczyn bardziej biegle poslugujacych sie angielskim ode mnie, potrzebuje malego tlumaczenia, Chodzi o oliwke ktora znalazlam w domu, Alpha Keri -
Pregnancy and Breastfeeding

Certain medicines should not be used during pregnancy or breastfeeding. However, other medicines may be safely used in pregnancy or breastfeeding providing the benefits to the mother outweigh the risks to the unborn baby. Always inform your doctor if you are pregnant or planning a pregnancy, before using any meicine.

- There are no known harmful effects when this medicine is used by pregnant or breastfeeding mothers.

Ciąża i karmienie piersią

Niektóre lekarstwa nie powinny być stosowane w okresie ciązy i karmienia piersią. Ale są też lekarstwa, które można bezpiecznie stosowac w tym okresie z kożyścia dlamatki i bez ryzyka dla nienarodzonego dziecka. Zawsze informuj swojego lekarza o ciąży lub planowanej ciąży przed zażyciem jakiegokolwiek lekarstwa.

Nie są znane skutki uboczne dla tego lekarstwa uzywanego przez kobiety ciezarne lub matki karmiące.

Dziewczyny dostałma skierowanie od gina na krzywą cukrową? Czy to jest właśnie to badanie gdzie się wypija glukozę i po 1 h lub po 2h bada się poziom cukru we krwi? Czy to znaczy, że będę musiała siedzieć w przychodni przez 2 godziny?

Zielona tak właśnie ,musisz pod gabinetem siedzieć 1 lub 2h zależy jaka dawkę glukozy masz przepisaną do badania. Nie wolno nigdzie chodzić ani niczego jeść ani pić bo to zakłamie wynik badania. To jest tragedia to siedzenie i w dodatku po takiej porcji glukozy chce się spać. Ja jakoś wytrzymałam ale jak wróciłam do domu porostu padłam, zasnęłam "w locie":tak:

Magni a jaki miałas poziom glukozy na czczo i potem po godz i po dwóch?Myślę ze wszystko będzie ok, moze na noc zjadłas cos mocno węglowodanowego? Ciesze sie ze z dzidziusiem wszysto w porzadku, to najwazniejsze. Będziesz miała robione połówkowe badanie? Ja dzisiaj tez w lepszym nastroju, Maluszek znowu zaczął sie ruszac i to wprowadza mnie w dobry humor.Oj, chciałabym dostac taka pochwałe jak Ty!!!

jazza na czczo miałam 113 a po glukozie 102 naprawdę bardzo to dziwne. Kolejne badanie będę miała 16.02 wiec będę już po połowie ciąży ale jak wszystko jest ok to nie ma co się denerwować i trzeba czekać :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Agatko - nazywa sie to ---- Placenta Previa

A tu masz jej rodzaje i usytulowanie

previa.jpg

Ja mialam nisko osadzone lozysko (low laying) w ostatniej ciazy ale podczas 36 tygodniowego scanu okazalo sie, ze ruszylo sie w gore i nie bylo problemu.

reklama
Witam

Ja dzis juz posprzatalam cala chatke, teraz odpoczywam ;-)
obiadek mam z wczoraj wiec jak sie tylko wyszkujemy to idziemy na zakupy.

Ja palilam kiedys. Skonczylam z papierochami jak zobaczylam test ciazowy Sandrusiowy :tak:Od tamtej pory nie zapalilam juz ani razu. 4 lata mina za pare dni jak nie pale :-)
Maz palil teraz sie oducza ;-)

Anavel gratuluje synusia :tak::-)

Zielona2909 gratuluje coruni :-):tak:

Tricolor zdroweczka zyczymy.

Tau pisze:
Ja odrazu mam zlecone OGCT czyli obciazenie 75g glukozy ;-), 50g nie mialam. Na badanie ide 27stycznia wiec zobaczymy czy faktycznie da sie to wypic :-D:-D:-D:-D.
Mnie smakowalo :tak:
Mialam to badanie robione z Sandrusia, bo teraz ponoc nie beda robic jezeli nie ma w rodzinie cukrzykow.

Monika_M musza Ci przedluzyc umowe do dnia porodu. Bedzie Ci tez przyslugiwal macierzynski. Mozesz sie dopytac w swoim zakaldzie pracy czy mozesz sie starac o bezplatny urlop wychowawczy. Moze akurat sie uda ;-)

Do góry