reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

Wczoraj jakby specjalnie wylądował u mnie w skrzynce 'twój maluszek' z przewodnim pytaniem 'czy Twoje dziecko powinno już siedzieć?' :-D

Artykułu całego cytować nie będę (jest na dwie strony) ale najważniejsze dla naszej dyskusji jest zdanie: Sygnałem ze malec juz pewnie siedzi (bez podparcia przyp.cyt.) jest to że potrafi swobodnie bawić sie obiema raczkami trzymajac w nich np. zabawki i przekladajac je. To chwila gdy bez obaw mozna zaczac sadzac dziecko do posilkow w wysokim krzeselku. (Artykuł 'autorstwa' prof. Januszewicza - prezesa Kolegium Lekarzy Pediatrów).

I jeszcze jedno przeczytane wczoraj w poradniku pierwszy rok razem wydanego przez instytut matki i dziecka: Piąty miesiąc przynosi dalszy postęp w pionizacji niemowlęcia, które potrafi już stabilnie trzymać główkę posadzone i podparte pod pleckami, co oczywiście nie oznacza, że powinniśmy je sadzać. Jest na to jeszcze zbyt wcześnie.
Jeżeli je sadzamy, to koniecznie pamiętać należy o podparciu nie tylko dla kręgosłupa, ale i dla główki. Sadzać więc można tylko w leżaczku lub na kolanach opiekuna, tak aby w jego ramionach w każdej chwili mogło przyjąć pozycję półleżącą.
Siedzieć może dziecko, które potrafi samodzielnie usiąść, a zatem około 7.-miesiąca życia.

Podobnie opisane jest przy szóstym miesiacu.

Dorotko - ja jak zwykle zgadzam sie z Esia. Argument 'drzewiej bywało' mnie nie rusza. Dawniej to Amelke do pieca wkładano ;-)

ALE JA W OGÓLE NIE CHCIAŁAM O TYM.

Jako że Zosia dzisiaj wchodzi w szósty miesiac swojego życia chciałyśmy z tej okazji postawić szampanka!!!

n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif

Jednoczesnie wszystkiegi naj naj dla Alicji i Emmy
h060.gif

reklama
Kachasku
dziękuję za odpowiedź. Mogę się tylko domyśleć przez co przechodzisz, bo ja kiedyś miałam zaczątki tego problemu. Na szczęście mam świetną pedikirzystkę (wstyd sie przyznac ale ostatnio u niej byłam tuż przed porodem) i ona mi wyprowadziła paznokietki na prostą :-)

Życzę w takim razie żeby jak najszybciej sie zagoiło i jak najmniej bolało. Dobrze że nie czekałaś na bóg-wie-co tylko poszłaś z tym do lekarza :tak:

Blanes jak to pływał sam? Przyczepiłaś, kazałaś się trzymać i posłałaś na drugi brzeg? Szczegóły proszę! :-D
A fryzura piękna! Przez sen cięłyście? Bo na żywca to bym chyba ucho upitoliła, tak główką wywija... ;-)
Sorki, ale przegapiłam poprzednio tego posta. Już odpisuję, pływał oparty ramionami o makaron, a skrzyżowane końce makaronu za nim trzymałam ja. Pływał sam, czyli bez mojego przytrzymywania. Stres był ogromny, ale tylko dla mnie, bo Maks się bawił przednio :-D. Szkoda, że akurat nie cykaliśmy zdjęć, może w tę sobotę upolujemy jakąś fotkę do demonstracji i siania popłochu w rodzinie Esiów.

Cięcie odbyło się na żywca!!! Nawet nie pisnął :p

Czym innym jest umiejętność siadania, a zupełnie czym innym umiejętność siedzenia. I to drugie przychodzi znaaacznie wcześniej niż raczkowanie. Wszystkie dzieci uczą się samodzielnie siedzieć, a raczkować- niekoniecznie.
Samodzielne siadanie to gdzieś 8,9 miesiąc dopiero, natomiast samodzielne siedzenie w 6 rozwija się u wielu bardzo dobrze, a w 7 niemal do perfekcji.
Możecie panicznie obawiać się podciągania dzieci 6 miesięcznych, ale same to sobie niestety nie usiądą. A nie spotkałam się z jakimikolwiek przestrogami przeciw "pomocy" w siadaniu dzieciakom w 6 miesiącu życia (wręcz przeciwnie- jest to zalecane jako ćwiczenie wzmacniające mięśnie i wspomagające rozwój). Za gotowość do siedzenia uznaje się min. ciągłe próby do podciągania. U nas nawet kołdra w łózku jest już podciągarką :tak:

Bez popadania w skrajności.
Słusznie prawisz Melaso :tak::-). Niektóre dzieci (chyba nawet Kachasek tak miał) opuszczają fazę raczkowania, co wtedy? Dziecko nie usiądzie dopóki się nie nauczy wstawać?

dzięki za typ, i fajnie Cię tu więcej poczytać :-)

Usg związane z e.coli w moczu i wyczuwalną pod łukiem żebrowym wątrobą. Jednak wszystko jest w najlepszym porządku - ufff... :-):-):-)
To super wiadomość :-)

Artykułu całego cytować nie będę (jest na dwie strony) ale najważniejsze dla naszej dyskusji jest zdanie: Sygnałem ze malec juz pewnie siedzi (bez podparcia przyp.cyt.) jest to że potrafi swobodnie bawić sie obiema raczkami trzymajac w nich np. zabawki i przekladajac je. To chwila gdy bez obaw mozna zaczac sadzac dziecko do posilkow w wysokim krzeselku. (Artykuł 'autorstwa' prof. Januszewicza - prezesa Kolegium Lekarzy Pediatrów).

I jeszcze jedno przeczytane wczoraj w poradniku pierwszy rok razem wydanego przez instytut matki i dziecka: Piąty miesiąc przynosi dalszy postęp w pionizacji niemowlęcia, które potrafi już stabilnie trzymać główkę posadzone i podparte pod pleckami, co oczywiście nie oznacza, że powinniśmy je sadzać. Jest na to jeszcze zbyt wcześnie.
Jeżeli je sadzamy, to koniecznie pamiętać należy o podparciu nie tylko dla kręgosłupa, ale i dla główki. Sadzać więc można tylko w leżaczku lub na kolanach opiekuna, tak aby w jego ramionach w każdej chwili mogło przyjąć pozycję półleżącą.
Siedzieć może dziecko, które potrafi samodzielnie usiąść, a zatem około 7.-miesiąca życia.

Podobnie opisane jest przy szóstym miesiacu.
Tu też się nie sposób nie zgodzić, ale wydaje mi się, że jest to artykuł bardzo bliski temu co pisała Melasa :tak:.

Jako że Zosia dzisiaj wchodzi w szósty miesiac swojego życia chciałyśmy z tej okazji postawić szampanka!!!

n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif

h060.gif
Szampan pyyycha, wszystkiego naj prawie półroczniaki :-D

Kachasku, moja Karolina pod wpływem zmiany Twojego Miśka też się naprawiła :tak:;-). Od prawie 2-ch tygodni śpi w ciągu dnia zawsze dłużej niż 30 min (do tej pory drzemki powyżej 30 minut to były wyjątki).
Np. teraz śpi już od 12.00, czyli prawie 1 h 20 min.
Grzeczna dziewczynka - mamusia może nadrabiać forum BB :-D

ALE JA W OGÓLE NIE CHCIAŁAM O TYM.

n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif
n015.gif

h060.gif

Efilo najlepszego dla Zosi:-):-):-):-)

no i Alicji i Emmy rowniez:-):-):-):-)

Blanes a to specjalnie dla Ciebie
DJ Dżdżownica Shelcore od Cobi NOWOŚĆ! W-wa (268675792) - Aukcje internetowe Allegro

szkoda tylko ze nasze maluchy nie są odrobine starsze:-D:-D:-D

reklama
Do góry