reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Witaj w naszym czerwcówkolandzie , mam nadzieję , że dziś dowiesz się że u dzidzi jest wszystko ok i poznasz płeć:-)

Wracając do tematu wątku ;-)
od kilku dni słabiutko i rzadko czuję moje maleństwo :-( w tym okresie ciąży to chyba normalne, ale nie jestem pewna:-(

Martusia jak w sobotę byłam zalatana w związku z urodzinami Olka to cały dzień nie czułam ruchów. Dopiero wczoraj maleństwo mnie obudziło. tak więc myslę, że tak się zdarza.

jeżeli masz zalecone obciążenie 50g glukozy to robisz badanie przed wypiciem i godzinę po wypiciu; jeśli lekarz każe 75 g glukozy to wtedy mierzysz jeszcze dodatkowo po 2 h od wypicia :-)

Ja w sobotę też nieźle się naganiałam, bo szykowalismy się do remontu i własnie od tego czasu gorzej czuję ruchy :-(
A od którego miesiąca czy tygodnia trzeba obserwować i liczyc ruchy dziceka?

Magdziaro takie objawy bardzo często dają robaki. Tylko problem jest taki z nimi ze nie zawsze ci wyjda na testach - ja kał zawoziłam 6 razy na posiew i nic nie wyszło. A mała drapała się po odbycie i pipce, była niespokojna w nocy, miała non stop wysypki nie związane z jedzeniem. No i prywatny lekarz (oczywiście) przelczył ją w ciemno Pyrantelum - na podstawie objawów!!!!! Zreszte leczylismy się wszyscy + generalne porządki + to samo moi rodzice bo tam mała była do dziś :). Za dwa tygodnie powtórka leczenia i jest spokój!!! A wszyscy zwalali winę na alergię - no bo jest alergiczką ale ja tak pilnuje diety że nie ma możliwości żeby ją zesypało a ja żebym nie wiedziała po czym (tzn. wtedy bo teraz już nie jest na takiej restrykcyjnej diecie bo ma dobrze leki dobrane i torche możemy poszalec z jedzeniem.
Magdziaro ten kaszel + ból brzucha tak mi sugeruje ale gliste. Zobacz sama:
  • [SIZE=-1]Obleńce[/SIZE]
Do robaków obłych należą m.in.: glisty, owsiki, włosogłówki, węgorki jelitowe, Anisakis marina.

Glista ludzka, wywołująca glistnicę, to robak o długości 25-40 cm. Jaja wydalane z kałem zawierają taką formę zarodka, która nie jest zdolna do zarażenia. Dopiero po 6-tygodniowym rozwoju poza ustrojem, w wodzie lub wilgotnej glebie powstaje larwa. Człowiek zakaża się przez spożycie pokarmów zanieczyszczonych jajeczkami z larwami. W jelicie cienkim larwy wydostają się z otoczki jaja, przebijają się przez ścianę jelita do naczyń krwionośnych, a następnie z krwią wędrują do oskrzeli i pęcherzyków płucnych. Odkrztuszane do jamy ustnej są połykane z plwociną i w ten sposób ponownie dostają się do jelit, gdzie dojrzewają w ciągu 2-3 miesięcy od zakażenia. Glista bytuje w jelicie 13-15 miesięcy. Po tym czasie dochodzi do samowyleczenia, o ile nie nastąpi ponowne zakażenie lub powikłania, np. niedrożność jelita czy zapalenie wyrostka robaczkowego. W jelicie może przebywać nawet kilkaset glist jednocześnie.

W czasie wędrówki larw przez płuca pojawia się zapalenie oskrzeli, odoskrzelowe zapalenie płuc lub naciek płuca typu Lšfflera. Obecność glist w jelitach powoduje nudności, wymioty, biegunki, bóle w jamie brzusznej oraz osłabienie, brak apetytu, bóle głowy, rozdrażnienie, bezsenność.

U części osób zarażonych glistą ludzką występują objawy alergiczne - świąd skóry, pokrzywki, wypryski, a nawet napady duszności naśladujące ataki astmy.

Zapobieganie glistnicy polega na piciu przegotowanej wody i przestrzeganiu ogólnych zasad higieny osobistej i żywienia. Glistnicę leczy się Pyrantelem.

reklama
Dzięki iwosz i już wszystko jasne :-) tzn. nie do końca jasne, bo jeszcze nie wiadomo dlaczego raz lekarz daje 50g glukozy a raz 75g ;-):-D

Do góry