reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Marta ja czytalam ze od 28 tygodnia ma byc 10 ruchow w ciagu 10 min. Sprawdza sie to dwa razy dziennie rano i wieczorem. Ale to chyba nie regula bo przecieciez jedne dzieci sa spokojne a drugie bardziej ruchliwe.

reklama
Właśnie dlatego napisałam, że te objawy "do kupy wzięte" wyglądają na robaka. Sama miałam kiedyś glistę ludzką i to jako starsze dziecko. Tez leczyliśmy się Pyrantelum. Pamiętam, że to takie duże, żółtawe i gorzkie tabletki, które trzeba było rozgryźć. Ale z tym kałem na posiew może byc różnie ale też wychodzi we krwi. Dzięki za wsparcie.

niektórzy dają 50 i jak wyjdą niejasne wyniki to zlecają powtórzenie badania - tzn każą wypic 75;

mój od razu każe mi pic 75 twierdząc,że takie są zalecenia Pol.Tow. Gin. - nie kłócę się z nim, bo wolę wypic raz i miec z głowy niż najpierw mniej a potem więcej:-)

Karta ruchów płodu wg Cardiff jest prostą i skuteczna metodą nadzorowania stanu płodu w warunkach domowych. Metoda ta polega na liczeniu i rejestracji ruchów wykonywanych przez dziecko w jamie macicy w kolejnych dniach począwszy od trzeciego trymestru ciąży. Sposób wykonania
reddot.gif
Obserwację rozpoczynamy codziennie o 9.00 rano i kończymy o 21.00. Kiedy kobieta poczuje dziesiąty ruch, wówczas na karcie odnotowuje aktualną godzinę poprzez zaznaczenie odpowidniego kwadratu.
W dniu w którym zaobserwowano 10 ruchów kończy się obserwację i do końca dnia nie liczy się ilości ruchów płodu. Dopiero następnego dnia należy ponownie od godziny 9 rano podjąć liczenie ruchów dziecka.
Jeżeli do godziny 21:00 kobieta zaobserwowała mniej niż 10 ruchów, to ich ilość należy nanieść poniżej grubej kreski karty w kwadrancie odpowiadającym liczbie odczuwanych ruchów.
Przykład
reddot.gif
Jeżeli dziesiąty ruch zauważono o godzinie 11:25 wówczas zamazać należy cały kwadrat przy godzinie 11:30 natomiast jeżeli dziesiąty ruch odczuwany jest o godzinie 18:50 to zamazać należy kwadrant znajdujący się przy godzinie 19:00.
Wnioski
reddot.gif
Jeżeli zarejestruje się mniej niż 10 ruchów w ciągu dwóch kolejnych dni obserwacji, to należy następnego dnia niezwłocznie zgłosić się do lekarza prowadzącego ciążę.
Jeżeli po całym dniu obserwacji nie zarejestruje się żadnego ruchu płodu wówczas należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

brzmi to strasznie ale w sumie nie jest jeszcze takie najgorsze. Lepsza glista czy owsiki niż alergie, ksztusiec czy astma. Tak ja na to patrzę. Bo przetrzebiliśmy owsiki tabletkami (dokładnie to te - fuj niedobre, dla dziecka kropelki) i był świetny spokój a takie przewlekłe chorby sa upierdliwe strasznie. Zawsze mozesz "profikaktycznie" przeleczyć Pyrantelum tak ja u nas co akurat okazało się słusznym wyborem. Lek nie wchłania się z ukłądu pokarmowego - działa tylko na robale (nie działa na jaja) więc nie ma ryzyko jakiś uboczych skutków. i przy gliście chyba leczy się tylo nosiciela nie tak jak przy owsikach ale tego nie jestem pewna.
Kurcze jak chcecie porad medycznych do zapraszam :-D:-D:-D My z mojąMaryśką przerabialiśmy jeszcze candidę i mięczaka z takich nietypowych choróbsk.

widzę ze wystzkie już robicie glukozę. Ja idę jutro do ginka więc zobacze kiedy mi zleci A 4 D mam dopiero 25 lutego - przełożyłam wizytę bo mnie lekarz, który miał robić to badanie wkurzył i przepisałam sobie wizytę do innego. Taka jestem niefajna pacjentka. ;-)

reklama
Do góry