reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Moj maluch chyba rozpoznaje dotyk mojej ręki i Tatusiowej ręki - kiedy ja kładę rękę na brzuchu, to się wierci :-D natomiast, kiedy Tatusiowa ręka dotyka brzucha to nastaje cisza:-D

reklama
mnie zgagu męczy od samego początku :-(
azile;
minus dla gina - bo mógłby sznownie zbadać szyjkę bez żadnej łaski :angry: Ty Bybłabyś spokojniejsza... Można powiedzieć, że jest to obowiązkowe badanko. Następnym razem upomnij się i już.
Piszecie o skurczach... a jak poznać, że skurcz to ten właśnie skurcz ?
Przyznam, że czasami brzuch mnie pobolewa ale mam nadzieję, że to normalne bo trwa tylko chwilkę

joanna - to takie stawianie macicy - nagle robi ci się twarda i zamienia się w taką kule. Przynajmniej ja to tak odczuwam. Nie boli to tylko nie jes tto przyjemne. I tak cie "ciągnie" na dół.

moja Dzidzia ostatnio nawet bawiła się swoim interesikiem - tak więc trudno było uchwycić co tam jest :-D
Powiedziałam J., że to pewnie Chłopiec - przecież to Mężczyźni lubią się podotykać tu i tam... ;-)
:-D

póki nie skracają szyjki - nie

Napięcie i stwardnienie macicy, jakie często ma miejsce po 20. tygodniu ciąży, przyszłe mamy odczuwają jako rytmiczne, bezbolesne, choć nieprzyjemne skurcze, tzw. skurcze Braxtona-Hicksa.

Skurcze Braxtona-Hicksa są nieregularne i niebolesne. Z czasem staną się silniejsze, bo muszą przygotować macicę do porodu. Wzmacniają ją, ustalają pozycję dziecka i pomagają w procesie skracania się szyjki macicy.

Napięcie może trwać nawet dwie minuty, choć zazwyczaj czas jednego skurczu nie przekracza 30 sekund. Im bliżej porodu, tym skurcze stają się bardziej odczuwalne, częstsze i trudno je odróżnić od skurczów porodowych. Jeśli oprócz rytmicznych, coraz częstszych skurczów czujesz ból brzucha lub w okolicy krzyża, to najprawdopodobniej rozpoczął się poród.

Azile, bardzo miło słyszeć, że masz takie dobre układy w pracy. U mnie podobnie.

Głuszku, przecież młoda babka z Ciebie! Spokojnie jeszcze na trzeciego malucha jest czas.:-) Ja bym chętnie miała trójkę i tak sobie myślę, ze jakby się udało, to za kilka lat....:-)

reklama
Ja z założenia też nie chciałam znieczulenia, ale brałam pod uwagę, że może będzie konieczne, bo nikt przecież nie wie, jak zareaguje na ból. Ale z tego wszystkiego zapomniałam o tej możliwości i przypomniałam sobie dopiero po porodzie.:-p Tak więc rodziłam bez znieczulenia.

Do góry