reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Dzięki Dziewczynki za szybki odzew :-)
Czytałam, że od 20 tygodnia mogą właśnie pojawiać się niegroźne skurcze Braxtona-Hicksa (czy jakoś tak) tak więc powinno być ok.
Myślę, że dzisiaj doszły mi do tego jeszcze ...wzdęcia :sorry2: ale po no-spie jakoś trochę lepiej...

reklama
mata-kow,
pozwoliłam sobie :-)
Zmiany w piersiach w czasie ciąży.
DEFINICJA
Wszelkie przemiany, które następują w piersiach w czasie ciąży pod wpływem zmian stężeń hormonów.
OBJAWY I PRZEBIEG
Na skutek działania hormonów ciążowych w piersiach kobiet ciężarnych zachodzą zmiany powodujące nieraz przykre dolegliwości. Najbardziej zauważalne i dokuczliwe są one szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży. Już od pierwszych dni po zatrzymaniu miesiączki piersi stają się bardziej napięte, twardsze, obrzmiałe a często nawet bolesne. Brodawki stają się bardzo tkliwe. Podczas ciąży bardziej widoczne stają się sploty żyłek, brodawki uwypuklają się i stają się większe oraz ich zabarwienie staje się ciemniejsze. Od połowy ciąży z piersi może wyciekać niewielka ilość wydzieliny o zabarwieniu przeźroczystym bądź żółtawym. Jest to tzw. siara, czyli pierwsze mleko. Na skutek intensywnego wzrostu gruczołów sutkowych mogą pojawić się rozstępy na skórze piersi, powstawaniu których towarzyszy czasami świąd. W obrębie brodawki sutkowej w czasie ciąży powiększają się i uwypuklają gruczoły łojowe tworząc wyraźnie różowe grudki.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
W przypadku pojawienia się niepokojących objawów jak wyciek z piersi wydzieliny podbarwionej krwią, wyczucie guzka w piersi, nadmiernej bolesności i zaczerwienienia jednego z sutków bądź innych, należy skontaktować się z lekarzem. Szczególnie niepokojące są dolegliwości bólowe piersi wraz z podwyższoną temperaturą ciała. Może to świadczyć o zapaleniu sutka, co wymaga natychmiastowej konsultacji lekarskiej. Większość zmian pojawiających się w piersiach w ciąży nie jest groźna i stanowi zmiany związane z działaniem hormonów.
LECZENIE DOMOWE
Już od pierwszych tygodni ciąży należy zabezpieczyć sobie odpowiednią bieliznę. Biustonosz powinien być odpowiednio dobrany do rozmiaru piersi, aby w żaden sposób ich nie uciskać. Pozwoli to na zmniejszenie dolegliwości bólowych, odpowiednie ich podtrzymanie i zapobiegnie deformacji piersi. Nie powinien on zawierać fiszbin. Utrudniać one mogą prawidłowy przepływ krwi i limfy w gruczołach piersiowych oraz właściwe ich dotlenienie. Można również stosować bardzo delikatny masaż jak również hartowanie piersi pod prysznicem polegające na naprzemiennym polewaniu ich strumieniem ciepłej i zimnej wody. Pozwoli to nie tylko na zmniejszenie dolegliwości w czasie ciąży, ale również wpłynie korzystnie na okres karmienia piersią. W przypadku wycieku z piersi siary należy przestrzegać szczególnej higieny piersi i nie dopuszczać do zasychania siary na brodawkach.

Mój syn ma 7 i wazy 19kg. I ja wcale nie rozpaczam. Waga wagą ale jeszcze wzrost jest ważny. Mój syn jest nie duży więc nie dużo waży.:tak:

No moja mala jest sredniego wzrostu i jakby wazyla ciut wiecej to by sie nic nie stalo . Jednak.co ja moge poradzic ze ona jest niejadkiem i do tego ma budowe meza wiec co ciut przytyje to pojdzie w gore

No właśnie tydzień w domu na zwolnieiu i brzuszek wyskoczył:-D.
Bardzo się z niego cieszę. Co dzień jest większy i to jest niesamowite.

reklama
Do góry