reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Ja przed chwilką skończyłam prasowanko.
Niestety jutro mam egzamin na prawo jazdy ale nie wiem czy pojadę , może pojadę żeby to odwalić ale ponieważ nie jeździłam 2 miesiące to mam marne szanse żeby zdać i nawet na to nie liczę ale przynajmniej się zapiszę na sierpień. Ach jak mi się nie chce tam jechać , może z tego stresu urodzę :-):-):-)

reklama
A ja wczoraj wszystko już poprasowałam od pieluszek do pościeli przez ciuszki, spakowałam do końca torbę i mam jeszcze w planie założenie poszewek i przykrycie wszystkiego kocem żebu się nie zakurzyło. Poza tym jeszcze odkurzyć pokoik małego i wytrzeć kurze i będzie cacy:-D
Niepokoją mnie te bóle kręgosłupa czyżby to zbliżające się objawy porodu czy tylko ze względu na ciężar brzuszka?

Rozróżnia się 2 rodzaje bólu i te krzyżowe niestety też , może to jednak obciążenie związane z brzuszkiem

Czesc Kobietki - ja na chwilke wpadam zakomunikowac ze jestem 2 w 1 wciaz - tylko mam gosci i nie mam czasu zagladac. I nie wiem jak dlugo jeszcze posiedza - wiec nie mam okazji uczestniczyc w tym wartkim watku w ostatnich naszych dniach;-)

Napisze co u nas: ledwo laze:zawstydzona/y: - Olga chyba mi reka w szyjce dlubie
Bylam w pon u lekarza - mialam KTG - wszystko pieknie, serduszko zdrowo reaguje na czynnosc skurczowa - jeden skurcz odnotowano - czyli nie rodze narazie
Nie wiem jak z moja szyjka - bo nie mialam wizyty tylko usg
Olga wazy 2800 - skonczone 36 tyg
Zdrowe narzady
Wody plodowe w normie
Lozysko 1 stopien

Lekarz nei ma zadnych zastrzezen

Dzis pakuje torbe szpitalna - wreszcie dokupilam brakujace rzeczy i prasuje ciuszki
Jesli ktos moglby mi podac linka do strony na ktorej byla lista wyprawki kosmetycznej dla mamy i maluszka - bo nei wiem czy o czyms nie zapomnialam
Ciuszki i sprzety napewno mam w nadmiarze

No i to tyle u mnie:tak:

azille- a na kiedy masz termin?? Moze jestes juz dalej w ciazy niz wynika z suwaczka - uwazaj na to lozysko:sorry2:

wczoraj o 18.30 uciekl mi 3 razy z domu w samym pampersie... musialam go po osiedlu gonic:tak::tak::tak:.. dzieci otwieraly drzwi a on w dluga....
To musiał być widok...;-) Mam nadzieję, że mu tylko na zdrowie wyjdzie!

milkaa, nie wiem gdzie to w watku, ale mam na pulpicie więc prosze bardzo:

teraz co zabrać ze sobą do szpitala.... i co Was tam czeka...

Torba do szpitala dla dziecka
1. nożyczki do paznokci
2. szczotka, grzebień
3. zestaw ubranek:
4. a) najlepsze są body – kilka sztuk
b) kilka spioszkow / pajacyki/ kaftaniki itp
c) skarpetki
spakujcie dwa komplety (najlepsze są body z długim rękawkiem pajacyk, bluzeczka na wierzch) w rozmiarze 56 i 62 (nie wiadomo jak duży będzie dzieciaczek), czapeczkę, kocyk w oddzielny woreczek i zabierzcie na sale porodową – po narodzinach pielęgniarku w te ubranka ubiora maluszka.
5. 2 czapeczki najlepiej wiązane pod szyjką aby nie spadały
6. rękawiczki nie drapki – dzieciaczek rodzi się z długimi paznokciami i od razu rysuje sobie nimi buźkę, można też na rączki założyć skarpetki
7. pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami) dziennie schodzi około 8 – 10 szt
8. kilka pieluszek tetrowych do wytarcia np. Buźki,
9. kilka pieluszek flanelowych do przykrycia, do położenia na wadze – w szpitalach nic na nich nie kładą
10. Kocyk (dzieciaczka po wyjęciu z brzuszka ubierają i zakręcają w kocyk, aby nie zmarzł – w brzuszku miał przecież cieplej :))
11. rożek – my go używaliśmy jako pierwszej kołderki
12. krem do pupy (Linomag, Tormentiol)
13. oliwka dla dzieci
14. ręczniczek – okrycie kąpielowe jest lepsze, bo ma róg na główkę, wówczas łatwo wytrzeć
jest nim główkę dziecka z wody)
15. mały jasiek przydatny przy karmieniu albo specjalną poduszkę do karmienia
16. kosmetyki do mycia dzieciaczka
17. chusteczki do wycierania maluszka
18. butelkę 125 ml i smoczek 1 – jakby maluch nie umiał ssać cycola :)
19. smoczek uspokajający
20. koniecznie zróbcie sobie zdjęcie w TRÓJKĘ już pierwszego dnia – pamiątka na całe życie

Torba do szpitala dla mamy
1. dokumenty
2. woda niegazowana – w sali porodowej jest strasznie gorąco i schodzi jej dużo
3. coś do ust – krem, pomadkę odżywczą – bo strasznie wysychają i pękają z gorąca i wysiłku
4. soki ,woda
5. ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
6. jedzonko – poród trwa długo ja była trochę głodna i jadłam owocki
7. koszulka do porodu – najlepiej rozpinana na całej długości, potem przecież kładą
dzieciaczka na brzuchu mamy :)) i chyba chcecie, aby od razu czuł mamusię...
8. wygodna nocna bielizna umożliwiające karmienie piersią (2- 3 sztuki), koszulka na ramiaczkach;
9. szlafrok
10. skarpetki – mnie strasznie marzły stopy
11. klapki
12. biustonosz do karmienia piersią *2 szt – dobre są czarne, bo białe strasznie żółkną od mleka;
13. podkłady poporodowe - 3-4 paczki
14. dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły);
15. ręczniki papierowe w lepszym gatunku do wycierania krocza
16. telefon komórkowy;
17. kółko do siedzenia
18. dobrze wiedzieć, że po porodzie można się upomnieć u położnych o czopki przeciwbólowe,bo same nie dadzą i o czopki glicerynowe - po porodzie jest problem z wypróżnieniem a one ułatwiają ...
19. zioła na przeczyszczenie (tylko trzeba powiedzieć, że po porodzie ) były ok i super skuteczne
20. laktator
21. majtale – mogą być jednorazowe z siateczki
22. Czysta odzież na wyjście, obszerna, z uwzględnieniem pory roku. (Torbę na wyjście możesz przygotować do zabrania później.)
23. rzeczy, bez których nie wyobrażacie sobie spędzenia czasu w Szpitalu;
24. Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciagiem kory dębu – najlepiej łagodzi, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci,) kobieta po porodzie wygląda jak "trup" więc zalecam kosmetyki, aby poprawić swój wygląd zanim przyjdzie teściowa :)))
25. Wkładki laktacyjne – mnie mleko same płynęło, ale jak córeczka chciala ssać, to oczywiście przestawało – chyba ze strachu :), ja sprawdziłam kilka firm i nalepsze były Penathen
26. Papier toaletowy
27. drobne pieniadze na ewentualne zakupy w sklepiku
28. kubek talerz szczućce - w szpitalu z tym trochę krucho
29. jakby sutki od karmienia bolały czytaj krwawiły, popękały itp to najlepsza jest maść PURELAN 100 i nakładki na piersi – mnie uratowały
30. jeśli będziecie mieli problemy z karmieniem piersią to wymuście na pielęgniarce najlepiej aktacyjnej, aby wam pokazała jak to robić, bo potem w domu ciężko jest się tego malcowi nauczyć
31. w czasie porodu jak już będzie ból dawał się we znaki każcie przynieś położnym zamrożone kroplówki, kładzie się je na bolące krocze (dobrze by było gdyb tatuś ja trzymał, bo mamusia nie bardzo ma jak dostać :)) to bardzo łagodzi ból
32. zaraz po porodzie niech położna posmaruje mamusi krocze żelem przeciwbólowym – niestety z własnej inicjatywy tego nie robią
Niezbędne dokumenty
1. dowód osobisty
2. legitymacja ubezpieczeniowa lub legitymacja rodzinna (stempel zakładu pracy co 2 miesiące)
3. legitymacja uczniowska lub studencka (prawo do świadczeń także 4 miesiące po
zakończeniu studiów
4. zaświadczenie o opłacaniu składek zdrowotnych (pracownik otrzymuje je z zakładu pracy, osoba bezrobotna z Urzędu Pracy, osoby korzystające ze świadczeń pomocy społecznej - z Ośrodków Pomocy Społecznej) (nie dotyczy osób z aktualną legitymacją ubezpieczeniową lub rodzinną)
5. w przypadku osób pracujących na własny rachunek, dowodem ubezpieczenia jest umowa z Funduszem oraz potwierdzenie przekazania składki
6. NIP własny i NIP pracodawcy
7. karta przebiegu ciąży + wyniki badań z okresu ciąży:
Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych)
1. wygodne ubranie na zmianę
2. buty na zmianę (klapki, kapcie)
3. PIENIĄDZE na znieczulenie itp.
4. coś do jedzenia i picia
5. aparat fotograficzny; kamera – BATERIE, KLISZA
6. kupcie wcześniej jednorazowe ochraniacze na buty, bo nie wpuszczą tatusia na salę a w amoku trudno znaleźć automat z nimi :)

reklama
Dzieki
wymiekam - nie mam wciaz wszystkiego :szok:
dzis jade z mezem kupic plytki do gospodarczego i zamowic drzwi - to go wyciagne i na reszte zakupow:baffled: - ale biedny jeszcze o tym nie wie:rofl2:

Do góry