reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Ja też czuje ruchy i jestem zdumiała,że tak wcześnie bo to 15 tydzień(już to pisałam na wątku głownym)Wczoraj nawet widziałam jak przemieszczało się z jednego boku brzucha na drugi.Dzisiaj też się rusza ale to nie są tylko kopniaki,a pływanie.Jak dotykam brzuch to czuje jak ucieka w inny zakątek,chyba jest troche nieśmałe-wdało się we mnie;-):-)

reklama
kasia.kl22 ja jestem na kazdej wizycie badana na fotelu z corka tez bylam badana na kazdej wizycie. Co do moczu mam badanie na kazdej natomiast krew mialam raz teraz nie bo bylo ok ale juz nanastepna tez mam zrobic . Usg mam na kazdej wizycie ale takie szybkie. Natomiast 2 mialam takie dlugie pelne. W 12 tyg mialam z przeziernoscia. dzisiaj jestem po wiycie jest wszytsko ok. Przytylam w sumie juz 7kg niestety. Brzuszek mam duzy poniewaz maciaca jest bardzo duza Obecenie odpowiada 24 tyg ciazy. Jednak wg usg wszytsko pozostale jest w normie i poprostu tyaka moja uroda.

Kasia ja przy Kububiu bylam badana co druga wizyte chodzilam panstwowo wiec usg mialam tylko 3 razy.

Teraz badana jestem na kazdej wizycie i krotkie usg tez za kazdym razem.

Ja jestem badana na każdej wizycie, a na razie chodzę do lekarza co dwa-trzy tygodnie. Nie stwierdzałabym jednak, że Twój lekarz jest zły i powinnaś go zmienić - może po prostu u Ciebie jest wszystko od początku OK i nie ma sensu sprawdzanie tego co wizytę, przecież z dnia na dzień chyba nic się nie może stać...

Ja niestety nic nie czuję :( A to już prawie 19 tydzien.Czytałam ze u wieloródek wiercenie czuć juz w 15 tyg a u mnie cisza nadal.Mam co prawda takie uczucie jakby mi sie brzuch napinał od środka jednak to nie to co z poprzednimi bobasami.Ale czekam cierpliwie,kolejny scan mam 28 stycznia i mam nadzieje ze do tego czasu poczuje dokładnie mojego bobaska.A może to dlatego ze jestem taka puszysta?? :(
Dziewczyny a tak poza tematem-te suwaczki cos przekłamują--czy tylko mój,bo według usg i ostatniej miesiączki to 19 tydzien a według suwaczka coś innego??

W Anglii wygląda to zupełnie inaczej.Jest kalendarz ciąży i dokładnie opisany każdy miesiąc co i kiedy.Pierwsze Usg w 12 tyg,kolejne w 20 lub 21 tyg.Badanie krwi i moczu raz w miesiącu.Wiecej scanów tylko gdy są jakieś wątpliwosci.Żadnego badania na fotelu co mnie akurat bardzo cieszy-pozatym nie rozumiem co takiego innego niz scan moze pokazać badanie ginekologiczne.Oczywiscie jeżeli cos dolega,swędzi ,boli to nalezy powiedziec i wtedy badaja ale w *programie* nie ma obowiązkowego badania gin.Mój kolejny scan jest 28 stycznia plus wizyta z lekarzem w klinice-wtedy moze dowiem się jaka płeć .Po pierwszym badaniu w ciągu 7 dni jezeli jest duże ryzyko ze dziecko ma zespół downa lub jakąs inna chorobę lub wyniki są niepokojące-wzywaja telefonicznie i listownie na natychmiastową kontrolę.Wtedy podejmuje sie decyzję o np.punkcjii i ewentualnej aborcjii.To niektórym ciezko zrozumiec,ale tutaj do 6 miesiąca usówa sie ciąże zdeformowane lub chore.Oczywiscie za zgodą rodziców-nikt nikogo nie zmusza.Ja na szczescie nie dostałam listu czyli wszystko jest dobrze,ale nerwów troche było.
Dzisiaj zaszalałam na zakupach,bo tak sie naczytałam o waszych wygodnych ciuszkach ze mnie zazdrość wzięła no i kupiłam dwie pary leginsów,dzinsy ciażowe ,pare sukieneczek-ale frajda:-):-).Strasznie zazdroszcze koleżankom siedzącym w domkach,ja dopiero 1 kwietnia ide na macierzynski ale za to do grudnia:-)

Dzięki za rady. Od początku ciąży 'chyba' jest ze mną wszystko w porządku (badania ok, żadnych krwawień i z USG też wszystko ok). Jest to prywatny lekarz więc może wie co robi, ale i tak się troche tym martwię.

A ja się zaczynam martwić czy mój lekarz prowadzący jest ok. W sumie byłam już na 3 wizytach. Na każdej mam robione krótkie USG. Pierwsze miałam w 6 tc, drugie w 9 tc, trzecie w 12 tc. A 7 stycznia będę miała uż 4 wizytę (początek 16tc), a maluszek tylko w 6tc został zmierzony (żeby określić wiek ciąży chyba) i tyle. Żadnych badań na przezierność karku ani nic i trochę się tym martwię. Pisałyście, że dokładne badania miałyście już w 12tc, a ja jeszcze nic :wściekła/y:
A najlepsze jest to, że chodzę prywatnie:szok:

reklama
Do góry