reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Mata mogą ci po tym czasie wystawić już urlopik macierzyński
Joasiu z tego co wiem to III stopień dojrzałości informuje o stanie dojrzałości łożyska i bada się przepływy krwi i trzeba ten stan kontrolować - gin ci nic na ten temat nie powiedział ?
Znalazłam coś takiego :
Jestem w 37. tygodniu ciąży i mam łożysko III stopnia. Czy to nie za wcześnie? Czy grozi to pobytem w szpitalu albo wcześniejszym porodem?

Badanie USG pozwala m.in. ocenić stan łożyska.

Łożysko w miarę upływu czasu ciąży zmienia swą budowę, dojrzewa czy też, jak mówią niektórzy, starzeje się. Zmiany te polegają na odkładaniu się w tkance łożyska złogów włóknika i wapnia. Jest to widoczne w badaniu USG, w którym określa się stopień dojrzałości łożyska na I, II lub III, zależnie od jego wyglądu. To oczywiście bardzo niedokładny sposób oceny łożyska, jednak duża ilość złogów może pogarszać jego funkcję. Dokładniejszą ocenę funkcji, czyli wydolności łożyska, umożliwia badanie przepływów krwi w tętnicach pępowinowych. Ważna jest również ilość płynu owodniowego. Jeśli przepływy i ilość płynu owodniowego są prawidłowe, sam wygląd łożyska nie stanowi problemu i nie powinien być przyczyną wcześniejszego skierowania do szpitala. Warto jednak powtarzać co tydzień badanie USG z przepływami

reklama
Wlasnie dziewczyny ja tez tak czuje ze jak leze to bardziej czuje te skurcze. Pewnie za duzo onich mysle i sama je tym wywoluje. W poniedzialek ide do lekarza mam nadzieje ze odstawi mi te leki bo juz suie gubie w zazywaniu.

Kasieńka;
mam przepływy badane na bieżąco - ostatnio miałam w środę i wszystko było ok :-) z tym,ze oczywiście zaczęłam szperać w necie i oczywiście zaczęłam się nakręcać - jak widać nie zawsze wychodzi to na dobre...

a tak w ogóle u mnie zaczęło padać - ufff... kurz troszeczkę opadnie

A w tym orzeczeniu mi napisali, że po miesiącu już będę "zdrowa":szok:. Chore to, bo skoro na zwolnieniu można być do końca ciąży, to czemu na świadczeniu rehabilitacyjnym nie:angry:. No i nie ma przymusu wybierania macierzyńskiego przed porodem :dry:

Joanna-my tez nie jestesmy malzenstwem i czeka nas tzw.uznanie dziecka.Bardzo chcielismy to zrobic teraz w marcu,ale juz nie starczylo czasu.Bo moze nie wiesz,ze dziecko tata moze uznac jeszcze w trakcie ciazy-tylko trzeba przedstawic zaswiadczenie od gina,ze sie jest w ciazy i jak dlugo,na kiedy termin.

Jeśli jest to na korzyść Zusu to można niestety
Widzisz Joasiu nie ma co się nakręcać a twój ginek wie co robi :-)
Istnieje możliwość udzielenia 2 tygodni urlopu macierzyńskiego przed przewidywaną datą porodu. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński w wymiarze niewykorzystanym przed porodem, aż do wyczerpania pełnego wymiaru. Kobieta po 14 tygodniach urlopu macierzyńskiego ma prawo zrezygnować z pozostałej części urlopu, jednak resztę urlopu musi wykorzystać pracownik – ojciec dziecka. W takim przypadku należy skierować się do pracodawcy z wnioskiem o skrócenie urlopu macierzyńskiego oraz zaświadczeniem z zakładu pracy ojca dziecka, potwierdzającym termin rozpoczęcia przez niego urlopu. Po spełnieniu warunków pracownica może wrócić do pracy.WAŻNE
W przypadku zasiłku macierzyńskiego nie ma okresu oczekiwania. Można go otrzymać w przypadku urodzenia dziecka już w pierwszym dniu ubezpieczenia.

mata, to spróbuj sie odwołać...
ja dostałam do 13 lipca chyba dlatego że ginka w karcie wpisała mi przewidywalną datę porodu od 25 czerwca do chyba 5 lipca czy jakos tak... i chyba zakumali, że mogę przenosić...

kasienia;
ja myślę,że już najwyższy czas odstawić to świństwo - i jak to powiedział mi mój gin - dać odpocząć sobie i Dziecku.
Zresztą,macica musi już zacząć przygotowywać się do porodu, prawda?
Tak jak pisałam... po odstawieniu fenka czułam się fatalnie i mnie strasznie ciągnęło na dole - a to nie był dobry znak - dlatego też zaczęłam brać ten partusisten i po odstawieniu - rewelka :-)
Szkoda,że ten partusisten nie jest dostępny w Polsce. Z całą pewnością nie szkodzi tak bardzo jak ten cholerny fenoterol..Kedyś był on dostępny w szpitalach ale ze względów finansowych NFZ wycofał go na amen - fenek kosztuje 16 zł a partusisten ponad 40 euro... Jak widać względy zdrowotne nie mają tutaj wielkiego znaczenia... a szkoda :-(

Magdziarku;
Ti to Jesteś :-D:-D:-D

reklama
a Magdziaro, przy okazji zapytam... Gdzie złożyć ten wniosek? w miejscu zamieszkania czy stałego zameldowania?? bo tak sie własnie zastanawiam...

Asiowo to wygląda tak:
Aby otrzymać becikowe:

1. Ojciec lub matka dziecka (albo jego opiekun prawny) będzie musiał złożyć wniosek o to świadczenie.
2. Wniosek ten trzeba złożyć w urzędzie wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej sie o świadczenie. Innymi słowy, we własnym urzędzie gminy.
3. Wniosek należy złożyć w ciągu 3 miesięcy od dnia urodzenia dziecka – jeśli zostanie on złożony pózniej, gmina pozostawi go bez rozpatrzenia, tzn. nie zajmie się nim i becikowego nie wypłaci

Becikowe jest świadczeniem wolnym od podatku!

USTAWA

z dnia 29 grudnia 2005 r.

o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych

(Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.)

Art. 1.
W ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255, z pózn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 2 dodaje się pkt 3 i 4 w brzmieniu:
"3) zapomoga wypłacana przez gminy, na podstawie art. 22a;
4) jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.";
2) w art. 9 uchyla się ust. 5;
3) dodaje się rozdział 2a w brzmieniu:

"Rozdzial 2a

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka

Art. 15b.
1. Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1.000 zł na jedno dziecko.
2. Zapomoga, o której mowa w ust. 1, przysługuje ojcu lub matce, albo opiekunowi prawnemu niezależnie od ich dochodów.
3. Wniosek o wypłate zapomogi składa się w terminie 3 miesięcy od dnia narodzin. Wniosek złożony po terminie właściwy organ pozostawia bez rozpoznania.
Art. 15c.
Do świadczenia rodzinnego określonego w niniejszym rozdziale nie stosuje się przepisów art. 23 ust. 3-5.";
4) dodaje się art. 22a w brzmieniu:
"Art. 22a.
1. Rada gminy w drodze uchwały moze przyznać zamieszkałym na terenie jej działania osobom jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia ich dziecka.
2. Do zapomogi, o której mowa w ust. 1, nie stosuje się przepisów rozdziałów 4, 6 i 7.
3. Szczegółowe zasady udzielania zapomogi określa uchwała rady gminy.
4. W związku z urodzeniem się jednego dziecka może być przyznana tylko jedna zapomoga.
5. Wypłaty zapomóg finansowane są ze środków własnych gminy.";
5) w art. 24 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, 14-16 i 15b.".

Art. 2.
Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

______
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 35, poz. 305, Nr 64, poz. 593, Nr 99, poz. 1001 i Nr 192, poz. 1963 oraz z 2005 r. Nr 64, poz. 565, Nr 86, poz. 732, Nr 94, poz. 788, Nr 95, poz. 806, Nr 143, poz. 1199, Nr 164, poz. 1366, Nr 233, poz. 1994 i Nr 267, poz. 2260.

Trzeba pamiętać , że można otrzymac trzy rodzaje becikowego:

1. Becikowe dla wszystkich ustalone przez LPR - 1000zł
2.Becikowe dla rodzin ubogich, te które kwalifikują się do zasiłku rodzinnego, z okazji narodzin dziecka dostają extra dodatek w wysokości 1000 złotych czytaj więcej...
3. Becikowe samorządowe , zależy od miejscowość w której mieszkasz. Sprawdź czy Twoje władze samorządowe uchwaliły dodatkowe becikowe. czytaj więcej...

Do góry