reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2024

No właśnie dziewczyny, które już macie na pokładzie dzieciaczki. Jak planujecie wprowadzać maluszka? Jak przygotować starszaka? Moja ma 15 msc i czasami zupełnie nie wiem jak się za to zabrać czy to już czy jeszcze poczekać z mówieniem jej, czasem się boję że się gdzieś tam zagubię i zapomnę o emocjach i o tym jak trudne może to być dla starszego dzieciaczka.
Jak brzuch Ci urośnie to powiedz dziecku że tam w środku jest braciszek albo siostrzyczka, że musisz teraz więcej odpoczywać itd. Nie radzę za szybko mówić. Moje dzieciaki są starsze i najwcześniej się dowiedzą jak zacznę 4 miesiąc i wszystko będzie ok. Raz że zaraz wypaplają na lewo i prawo, a dwa że jak będzie coś nie tak to będą przeżywać, że miała być siostra/brat a nie ma 😔

reklama
No właśnie dziewczyny, które już macie na pokładzie dzieciaczki. Jak planujecie wprowadzać maluszka? Jak przygotować starszaka? Moja ma 15 msc i czasami zupełnie nie wiem jak się za to zabrać czy to już czy jeszcze poczekać z mówieniem jej, czasem się boję że się gdzieś tam zagubię i zapomnę o emocjach i o tym jak trudne może to być dla starszego dzieciaczka.
Ja jeszcze nic nie mówię. Tak jak koleżanka napisała, będzie widać brzuch to będę więcej tłumaczyć. Teraz tylko czytamy książeczkę Kici Koci o tym, jak się rodzi braciszek Nunuś 😉

My na razie nie mówimy chcielibyśmy poczekać do końca 1 trymestru,bo początki różne bywają. Na pokładzie 7 i 6 latek.

Czekam razem z Tobą, jajek zniosła już cały stos🤣 o której masz wizytę?Piersi nie bola objawow brak czuje siw lepiej niż przed ciąża -to objaw który trzyma mnie przy nadziei ze zobaczę zarodek z serduszkiem♥️
Lekarz taki bez emocji dał mi do zrozumienia 50/50 ale kartę ciąży założył i mam zrobić badania
mam o 16:45, ale jestem wciśnięta gdzieś pomiędzy pacjentkami więc możliwe że sobie poczekam:)

Jeszcze nie mówiliśmy, poczekamy do 2 trymestru. Ja się trochę obawiam tego, że syn poczuje się jakoś odrzucony 🥺. Będziemy mu tłumaczyć, że będzie starszym bratem, że w domu będzie maluszek itd. On ogólnie lubi dzieci, jest bardzo towarzyski 😄 No ale z żadnym nie musiał się jeszcze dzielić mama.

Ja nie mam innych dzieci, ale szwagierka już przygotowuje mojego "ulubionego" najmlodszego siostrzeńca czytając mu książeczki o zazdrości, gdzie wątkiem głównym jest właśnie ze ulubiona ciocia będzie miała dziecko xD a najlepsze jest to, że szwagierka jeszcze nie wie xD w pracy też się mnie ostatnio koleżanka pytała o jakieś rzeczy związane z ciążą, nie wiem w sumie czemu bo przecież ona ma dziecko a ja nie xD ale mąż się śmieje że za chwilę wszyscy będą wiedzieć tylko patrząc na moje zachowanie, bo trochę się zmieniło :)

O i wszyscy nagle proponują mi winko i głaskanie kotów, już brakuje mi wymówek dlaczego nie chce xD

15 miesięcy to jeszcze malutkie dziecko. Może nie rozumieć albo zaraz zapomnieć.
Moja córka ma skończone już 5 lat i chwilami sama zapomina. Steoi fochy, dokucza, typowe szalone , zwariowane , niemęczące się dziecko ,😅 ale powiedzieliśmy jej praktycznie od razu , żeby wiedziała , żeby nie skakać, nie męczyć mnie z braniem na ręce, żeby dała czasem odpocząć. Ogólnie zanim dziecko przyjdzie na świat , żeby miała możliwość się oswoić. Czasem się cieszy, mówi , że będzie karmić siostrę/ brata, że będzie spał u niej w pokoju. A jak nie po jej myśli , to , że nie chce rodzeństwa itp. To tylko dzieci. Będzie trudno na pewno ale damy radę :) planujemy kupić prezent dla Ali , damy jej od dzidziusia jak będę wychodziła ze szpitala

reklama
My mamy już w domu trzylatkę i nie planujemy jej mówić za szybko. Jak na coś czeka to co chwilę pyta kiedy to już będzie, więc do czerwca byśmy zwariowali 😁 na razie czytamy tylko różne książeczki o rodzeństwie, m.in. też Kicię Kocię. Na inne przygotowania będzie jeszcze czas :)

Do góry