reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2022

Ja robie tylko usg genetyczne, ale wlasciwie tylko dlatego ze ze wzgledu na wiek mam je za darmo. W poprzednich ciazach nie robilam, nie widzialam takiej potrzeby, a i tak nic by to nie zmienilo. Robilam natomiast usg połówkowe, bo wtedy juz ewentualnie mozna zadzialac w łonie matki.

reklama
Ja we wtorek sie dowiem kiedy mam usg i pappa, jakbym miala wybór pappa bym nie robila, ale na NFZ nie ma wyboru :) to tylko mi powie ze np 1 z 500 kobiet mających takie same wyniki bd miala chore dziecko, czyli nic xD

Popieram dziewczyny. Ja jestem z tych co lubi sobie wkręcać. I niestety jak sie naczytam to potem szukam tego w sobie. Dlatego wolę czytać o tych pozytywanych sprawach, np że na wizycie u Was wszystko wporzadku. Wiem, też że osobom, które nie mogą sobie poradzić z emocjami faktycznie może pomóc terapia. Jrfna z moich koleżanek z niej korzystała,.bo kiedy już się okazało, że wreszcie się udało to sobie wmówiła, że wcale nie zasluguje na bycie mamą...
Sama też od ponad roku chodzę na terapię... W zasadzie jak na razie to wychodzi na to, że opowiadam jej co się u mnie dzieje, co ze znajomymi etc a ona tłumaczy to na emocje... Jakoś jestem zablokowana i nie potrafię powiedzieć, że się na kogoś wkurzyłam lub że ktoś zrobił coś czego wg mnie nie powinien - bo to ja odpowiadam jak coś odbieram, a co do zasady każdy ma dobre intencje...
I ona mi tłumaczy z czego to może wynikać i jakie emocje mi towarzyszą...
Ja rano jadę zbadać tsh i freet4, pojutrze usg tarczycy . Oby poziom spadł . Tak mi się nie chce gdziekolwiek wychodzić z domu 🙈, zwłaszcza, ze pół miasta mam do przejechania komunikacja miejska, a mam mocne mdłości . Chyba woreczki psa wezmę 🤣🤣🤣🤣
No u mnie TSH spadło (1.95) ft3, ft4 w normie... A anty-tpo i anty-tg 2x przekroczona norma... W sumie moja psycholożka mówi że mam tendencję do autoagresywnych myśli i wszystko biorę na siebie... To wychodzi na to, że moja tarczyca też jest autoagresywna 🤪

Ale ona była już na sorze, z tego co kojarzę z powodu plamien. I odprawili ją z kwitkiem, że ma wrócić na drugi dzień, to może lekarz zbada.
Edit: i odnośnie tej sytuacji i podobnych pisałam, że jak odprawiają z kwitkiem to trzeba się "stawiać"
No tak, wtedy faktycznie były podstawy żeby się "stawiać". Ale teraz jeżeli jedynym problemem jest znikniecie ciążowych objawów (mdłości) no to nie ma za bardzo na czym się oprzeć.

Wiec witamy.
Raczej kazda z Nas bedzie robic prenatalne
Ja nie będę 🤔 chyba że na usg tym robionym w okolicy 12 tygodnia wyjdzie coś źle z przeziernością karkową i kością nosową to wtedy tak.

Ja we wtorek sie dowiem kiedy mam usg i pappa, jakbym miala wybór pappa bym nie robila, ale na NFZ nie ma wyboru :) to tylko mi powie ze np 1 z 500 kobiet mających takie same wyniki bd miala chore dziecko, czyli nic xD
No właśnie czytalam że dużo kobiet ma zły wynik pappa. I to jest niepotrzebny stres dla kobiety w ciąży. I nie wiem czy robić pappa

No tak, wtedy faktycznie były podstawy żeby się "stawiać". Ale teraz jeżeli jedynym problemem jest znikniecie ciążowych objawów (mdłości) no to nie ma za bardzo na czym się oprzeć.

Ja nie będę 🤔 chyba że na usg tym robionym w okolicy 12 tygodnia wyjdzie coś źle z przeziernością karkową i kością nosową to wtedy tak.
Właśnie USG genetyczne robione 11-14tc to też badanie prenatalne :-)
Więc w zasadzie każda je robi

Ja właśnie boję się tego testu pappa.. Ale wierzę że rozmowa z lekarzem na prowadzi mnie na podjęcie słusznej decyzji :) ja mam USG genetyczne 9.12 także jeszcze kawałek czasu mam :)

Właśnie USG genetyczne robione 11-14tc to też badanie prenatalne :-)
Więc w zasadzie każda je robi
A no tak tak, jeśli o to chodzi to każda ciężarna jest kierowana w tym czasie na usg właśnie w celu zbadania tych parametrów które mogą wskazywać na ewentualne wady genetyczne.

reklama
Ja właśnie boję się tego testu pappa.. Ale wierzę że rozmowa z lekarzem na prowadzi mnie na podjęcie słusznej decyzji :) ja mam USG genetyczne 9.12 także jeszcze kawałek czasu mam :)
Po prostu trzeba na wynik spojrzeć statystycznie :) w 1 ciazy z nudów czytalam jakie sa czynniki zakłócające wynik to nawet przeziębienie, a o nim "krew wie wcześniej niz my". Takze nie przywiązuj do niego największej wagi :) rozmowa z lekarzem na pewno bd najlepsza 💪 ale statistica nie jest genialnym programem 😅 pracowałam z nim.

Do góry