reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

Kw. Foliowy, magnez, z niemieckim rossmann jest takie multi dla Kobiet w ciąży, dodatkowo cholin, maca + l karnityna, omega 3, opc, msm i Wit. C, oraz Wit d3 i K2 w kroplach [emoji4]
Z tego co czytałam to w ciąży się nie powinni macy suplementowac [emoji4] ja mam z Ameryki takie pyszne żelki jako witaminy [emoji7] oprocz tego biorę jeszcze dha [emoji4]

reklama
Dziewczyny może mi coś doradzicie, temat z innej beczki.
Jutro jadę na tydzień do rodziców. Oprócz tego, ze jestem w ciązy (ponad 3 lata staran 2 poronienia) w niedziele odnowiła mi się kontuzja kolana ale wydaje sie, ze wszystko ok, dzisiaj mam ortopede. Problem jest taki, ze moja mama jest ekstremalnie nadopiekuncza, do tego uwielbia się bawic w lekarza, stawiac diagnozy, mówi co mam robić, czego nie robic, zawsze wie najlepiej co będzie dla mnie najlepsze.
Od razu po wizycie do niej dzwonilam, ze jest serduszko i wszystko ok (rozmowa 10min). Jak juz wszystko opowiedzialam, to oczywiscie kazala mi natychmiast jechac do domu i nigdzie nie chodzic bo kolano. Po godzinie dzwoni drugi raz, zebym jeszcze raz na spokojnie jej wszystko opowiedziala[emoji28] jak rozmawiałam z tatem to mowi, ze mama bardziej wszystko przezywa ode mnie [emoji3]

Teraz tylko codzienne telefony wysluchuje wiec luz, ale jak przyjade to dopiero mama bedzie miala pole do popisu. Wiem, ze będzie mnie traktowac wręcz jak osobę niepełnosprawną np. będzie rezim lezenia i robienie sniadań pod moje zachcianki i przynoszenie mi ich do pokoju, czy bieganie za mna z kapciami mimo ze nigdy ich nie nosze ale to nie dociera.

Na nic zdaja sie moje prośby, groźby, tlumaczenia. Strasznie mnie to irytuje, bo nie chce zeby ktos mi non stop uslugiwał i mowil co mam robic. Boje się ze po 2 dniach się spakuje i wrócę do domu[emoji3] Jakies rady? Uzbroic sie w cierpliwosc, zakladac zatyczki do uszu, zamknac sie w pokoju na klucz? [emoji28]
Jak byś pisała o mojej, w mojej pierwszej pracy szef mi zwrócił uwagę, że więcej gadam z moją mamą przez tel niż z nim... Zaczęłam ucinać telefony...

Przeprosić i powiedziec ze Twoje życie i ze ona za Ciebie go nie przezyje. Powiedziec wprost ze Ci to nie pasuje i ze jestes bardziej zmeczona nią niz wszystkim.
Z własnego przypadku - nie pomaga

No i właśnie, człowiek to docenia i dziekuje za troske, opieke, ale to jest takie irytujace [emoji28]
Dokładnie i weź tu nie uraz :(

Ja również miałam dziś wizytę u nowego lekarza. U mnie dziś 7+6 wg om, wg USG 7+4. Dziecko ma 13,6 mm. Jest ok, nie ma już krwiaka na szczęście! Nadal mam się oszczędzać ale nie muszę już leżeć non stop. Z racji drętwienia i bólu nóg dostałam clexane.
To widać różne sprzęty mają różne wyliczenia, bo ja w środę miałam 13.9mm i szacowane na 7+6...

zarodek ponoć jest powyżej 10k.
U mnie przy becie powyżej 70k było widać zarodek 6.4mm z oszacowaniem 6+3...

Hej. Czytam Was, ale ciężko mi się wbić żeby coś napisać. Witam nowe mamy, faktycznie coraz więcej nas 💪
Ja z córką siedzę w domu jeszcze cały następny tydzień. Pochłania ona mój cały czas. Coś tam posprzątam, ugotuję i padam na twarz. Zaczęłam się zastanawiać jak ja dam radę z dwójką 🙈 no ale teraz ciąża zabiera moją całą energię, zasypiam razem z córką na drzmkach i podnieść się nie mogę pomimo czekających obowiązków.
Jak u Was objawiają się mdłości? Pytanie brzmi głupio, ale nigdy ich nie miałam (mam farta) i zastanawiam się czy to to. Od dwóch dni mam ściśnięty żołądek jak w supełek, zero apetytu kawy nie piję i mam takie uczucie ciężkości w żołądku

U mnie dziś była krew w śluzie, a kilka godzin później śluz zabarwiony na brudny ciemny kolor. Pojechałam do szpitala, ginekolog zrobił szybkie USG, stwierdził, że ciąża ok, do domu, oszczędzać się i nie stosunkowac. Nawet nie zebrał danych. Sama nie wiem, co myśleć.

Z tego co czytałam to w ciąży się nie powinni macy suplementowac [emoji4] ja mam z Ameryki takie pyszne żelki jako witaminy [emoji7] oprocz tego biorę jeszcze dha [emoji4]
Nie zaleca się stosowania macy u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, ponieważ nie wykonano w tym kierunku wystarczających badań. Tylko tyle znalazłam odnośnie maca w ciąży 🤷🏻‍♀️

reklama
Dziewczyny jakie witaminy jecie w ciąży?
Kwas foliowy, Wit D, Wit B. Lekarz powiedział, że na tym etapie jest to wystarczające.
Oczywiście prócz tego mam dupka, luteinę i heparynę, więc nie narzekam na ilość substancji wspomagających🤣🤣🤣🤣
Ale z tego co wiem, to chyba na wczesnym etapie nie bierze się zbyt dużo dodatkowych suplementów🤔

Do góry